Gdybym wybierał dla siebie to kupiłbym karty Linksys'a gdyż taki mam router i z tego powodu spodziewałbym się najmniejszych problemów. Jeśli by zaś takowe wystąpiły to w jedną firmę proszę o pomoc.
Jeśli chcesz stworzyć połączenie na większą odległość niż powiedzmy 50 metrów to polecam takie urządzenia, które mają możliwość podpięcia anteny na przewodzie i wyprowadzenie anteny z dala od obudowy komputera.
Pamiętaj, że zarówno moc jak i zasięg anteny jest podawany w idealnych dla producenta warunkach, czyli w laboratorium, nad wodą, łąką itp.
Ty będziesz zapewne potrzebował by sygnał przenikał przez ściany, stropy a to bardzo mocno tłumi sygnał.
Konfiguracja routera nie jest problematyczna. Trzeba pamiętać o kilku sprawach:
1. Wybór router'a który umożliwi Ci konfigurację żądanych parametrów, np. QoS czyli podział pasma,
2. Bezpieczeństwo - minimum WPA/WPA2 z możliwością filtracji MAC adresów - mało który router tego nie ma, ale trzeba to włączyć
w przeciwnym razie w najlepszym przypadku sąsiad ma za friko internet a Ty obciążone pasmo
,
3. Wsparcie użytkowników,
4. Cena.
Ja wybrałem WRT54GL o routerach Linksys'a prawie wszystko wyczytasz na stronie www openlinksys info
Nie polecam WAG200G zbyt często użytkownicy zgłaszają problemy z połączeniem lub rozłączaniem wbudowanego modemu.
--
Pozdrawiam
Krzysiek z Łodzi