jaki podlaczyc amli pod tv + projektor ???

mexik

New member
Witam.
Pierwszy raz udzelam sie w dziale audio wiec prosze o wyrozumiałość i pomocne rady.

Posiadam projektor z ktorego jestem bardzo zadowolony epson tw700 chialbym aby współgrał a amplitunerem. Projektor ma 1x wejscie HDMI i nie posiada wyjscia dzwieku.
Ogolnie docelowo chcialbym podłączyć do ampli: komp, xbox, sat, a obraz chciałbym odbierać czasem na na projekotrze a czasem w telewizorze (ktorego jeszcze nawet nie posiadam) :) i moje pytanie jest jak to wszytsko podlaczyc i jaki ampli wybrac (moi faworyci to denon 1911 oraz yamaha 667 i oba maja po 1x hdmi out?

Moje propozycje:
Opcja1) nalezaloby pod telewizor podlaczyc kom,sat,xbox a nastepnie to do ampli hdmi in
a potem hdmi out pod projektor. Czy takie podlaczenie synchronizuje apmli z telewizorem i czy telewizor musi byc wlaczony aby sygnal np z konsoli zostal przeslany do ampli i projektora?
Opcja2) komp, sat, xbox do amli hdmi in a nastepnie zostaje jedynie przelacznie kabla z hdmi out pomiedzy tv i projektorem. Wydaje mi sie ze wówczas ampli bedzie synchronizowany z telewizorem

Z gory dziekuje za wszytskie rady

mat74

Well-known member
Bez reklam
musisz podlaczyc wszystko do amplitunera a nastepnie wyprowadzony sygnal video (hdmi out) przelaczac w zaleznosci od potrzeb badz na tv badz na projektor za pomoca przelacznika (splitter) hdmi. w zaleznosci od zasobnosci portfela mozesz zastosowac przelacznik sterowany pilotem lub manualny. przy przelacznikach nie manualnych musisz sprawdzic czy nie beda blokowac sygnalu ze (hdcp ,itp.) osobiscie probowalem kilku - sprawdzil sie wlasnie manualny (w dodatku switch podlaczony odwrotnie...)

mexik

New member
no to widze ze 2 propozcja tylko sie sprawdzi. A czy sa moze aplitunery z 2x hdmi out?? wydaje sie ze juz tyle tych wejsc ze nie wiadomo co podlaczac a tu nikt nie pomyslal ze moze moga byc conajmnie 2 zrodla odbiory obrazy.
ps. czy pod danon 1911 mozna podlaczyc stacje bluetoopth ?? cos jak YBA-10 pod yamahe??

mexik

New member
tez myslalem o spliterze ale splitery to chyba sa 1.3 a wiec sygnal 1.4 np z nokyo 608 (3D) zostanie zredukowany do 1.3. Pewnie niedlugo beda 1.4.
Czy jak wlaczysz telewizor to amplituner sie sam zalacza czy musisz zalaczyc go osobno?? Onkyo podobno jest swietne do kina ale juz do sluchania muzyki niezbyt jest. Jaka sa Twoje (Wasze) odczucia co do sluchania w stero?? chce aby amli mial mozliwosc podlaczenia przez bluetootha a onkyo chyba tego nie ma. wiec co byscie zaproponowani do 2k?

mat74

Well-known member
Bez reklam
najprostsze splittery i switche manualne (wlasciwie w tym przypadku jedno i to samo) to zwykle zwrotnice przelaczajace sygnal pomiedzy gniazdami- wersja hdmi nie ma w tym wypadku znaczenia.

mexik

New member
wielke dzieki ziut za dobra podpowiedz. Chyba powinno to zadzialac. Wydaje mi sie ze jeszcze lepiej podlaczyc pod projektor component gdyz to tylko hd a nie full hd a pod tv hdmi.

mexik

New member
no wlasnie przez component tak wydaje mi sie bedzie najlepiej. W projektoze jest hdmi i component
ps. Czy kablem component moze miez 10 m?

mat74

Well-known member
Bez reklam
component jest polaczeniem analogowym ,co za tym idzie nalezy zwrocic uwage na jakosc przewodow- sprawdz ceny takowych o dlugosci 10mb....

ziut

New member
sygnal n-dekodera chyba powinien pojsc poprzez amplituner a wejscia HDMI sa w nim conajmniej 2

dlugi kabel komponent to bedzie spory wydatek wiec szkoda kasy. Podlaczajac tv przez hdmi lub dobry komponent nie zauwazysz roznicy w jakosci obrazu. Z reszta majac projektor chyba nie uzywasz tv do ogladania filmow ;p

mat74

Well-known member
Bez reklam
sygnal n-dekodera chyba powinien pojsc poprzez amplituner a wejscia HDMI sa w nim conajmniej 2

problemem nie jest ilosc wejsc w amplitunerze ,tylko ilosc wyjsc.
dwa zrodla i dwa odbiorniki - musza byc podlaczone w takiej kombinacji aby mozna bylo bez przepinania kabli puscic sygnal z dowolnego zrodla na dowolny wyswietlacz.

ziut

New member
problemem nie jest ilosc wejsc w amplitunerze ,tylko ilosc wyjsc.
dwa zrodla i dwa odbiorniki - musza byc podlaczone w takiej kombinacji aby mozna bylo bez przepinania kabli puscic sygnal z dowolnego zrodla na dowolny wyswietlacz.

sa 2 odbiorniki i 2 wyjscia (HDMI dla proja oraz komponent dla tv lub odwrotnie) - wiec gdzie jest problem???

pozatym dysponujac dobrym zrodlem obrazu mozna je podpiac wprost do odbiornika. ampli tej klasy specjalnie nie poprawi nic w tym temacie wiec mozna je ominac. Natomiast dzwiek HD wchodzi do ampli przez HDMI lub analog 5.1

mat74

Well-known member
Bez reklam
przy jednoczesnym podlaczeniu n-recordera kablem hdmi i component ,zapomnij o HD z VOD na componencie - to problem pierwszy.
problem drugi to ten o ktorym sam nawet wspomniales- 10mb dobrego kabla component to duzy wydatek.
dzwiek HD - wlasciwie mozemy brac pod uwage jedynie podlaczenie cyfrowe (hdmi) tak wiec prowadzisz kabel z odtwarzacza BD do amplitunera a nastepnie musisz go wyprowadzic na dwa odbiorniki : tv i projektor. tak wiec podlaczenie ktoregokolwiek odbiornika z ktorymkolwiek nadajnikiem kablem component niczego nie rozwiazuje, przelaczany musi byc sygnal wizyjny wychodzacy z amplitunera- przeciez to proste.

ziut

New member
przy jednoczesnym podlaczeniu n-recordera kablem hdmi i component ,zapomnij o HD z VOD na componencie - to problem pierwszy.
chodzilo mi o polaczenie dekodera przez HDMI do ampli a wyjscie z ampli komponentem. Jesli twierdzisz ze tak nie bedzie dzialac to ja nie bede polemizowal bo nie mam doswiadczenia w tej kwestii.

dzwiek HD - wlasciwie mozemy brac pod uwage jedynie podlaczenie cyfrowe (hdmi) tak wiec prowadzisz kabel z odtwarzacza BD do amplitunera a nastepnie musisz go wyprowadzic na dwa odbiorniki : tv i projektor.
jakie odbiorniki???? :shock: audio ma wejsc tylko do ampli a dalej na glosniki. Po co puszczac dzwiek do proja lub telewizora? to sa tylko odbiorniki obrazu. Chyba ze ampli nie jest w stanie przepuscic sygnalu video dostarczonego przez HDMI na wyjscie komponent - no ale w takim razie po co producent by umieszczal takie wyjscie?

no i nie tylko polaczenie cyfrowe da nam dzwiek HD ale musimy dysponowac odtwarzaczem z analogowym wyjsciem audio 5.1 lub 7.1

mat74

Well-known member
Bez reklam
jakie odbiorniki???? :shock: audio ma wejsc tylko do ampli a dalej na glosniki. Po co puszczac dzwiek do proja lub telewizora? to sa tylko odbiorniki obrazu. Chyba ze ampli nie jest w stanie przepuscic sygnalu video dostarczonego przez HDMI na wyjscie komponent

powiedz mi ktory amplituner przyjmie dzwiek i obraz przez HDMI a nastepnie wysle obraz dalej componentem ?
nie rozwazamy tutaj sytuacji hipotetycznych ,tylko praktyczne rozwiazanie problemu kolegi, moze wiec podasz orientacyjna cene odtwarzacza BD w przypadku ktorego polecalbys podlaczenie analogowe jako rownowazne jakosciowo z podlaczeniem cyfrowym ?

sam w praktyce przerabialem ten problem -jedynym rozsadnym i w pelni funkcjonalnym rozwiazaniem jest przekierowywanie sygnalu wizyjnego wychodzacego z amplitunera, ktory niestety posiada tylko jedno wyjscie HDMI.
do tego potrzebny jest splitter HDMI lub switch manualny podlaczony "odwrotnie" - tyle w tym temacie.

Do góry