Jaki player do 400zł.

hermes5

New member
Witam.

Na wstępie - jeśli temat jest w złym dziale to proszę o przeniesienie.
Do rzeczy: na nowym mieszkanku skompletowałem kino domowe. Odtwarzacz VHS odszedł do lamusa i trzeba go jakoś zastąpić. Dysponuję pieniążkami w kwocie około 400zł (jeśli będzie warto to można +).
Założenia:

• nagrywanie zewnętrznego materiału wideo (!)
  • odtwarzanie filmów HD, napisów, muzyki flac, ogg itp., zdjęć
Fajnie by było, gdyby znalazł się port RJ45/WiFi, USB.

Jestem laikiem, więc proszę o wyrozumiałość i POMOC!

Doradźcie coś!
Z góry serdecznie dziękuję

hermes5

New member
blazej_t, dzięki za odpowiedź!
Fajna sprawa i za 200zł jakiś dysk zewnętrzny. Dobra opcja.
Zastanowię się nad tym.

Jakieś alternatywne player'y?

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Zastanowię się nad tym.

Nie napisałeś które z tych kilku opcji jest dla Ciebie najważniejsze. Tak naprawdę to mało napisałeś więc trudniej coś doradzić. Rozwiń myśl "[FONT=&quot]nagrywanie zewnętrznego materiału wideo"
[/FONT]Na tym Forum jest wiele wątków o odtwarzaczach HD co może pomoże w rozwinięciu czego oczekujesz od playera.

Enjama

New member
1.Może mi ktoś konkretnie powiedzieć który player na dzień dzisijszy odtwarza filmy z skompresowanymi nagłowkami ?

2.Czy to prawda że playery z prockiem Realtek RTD1283DD 400MHz nie dają sobie rady z filmami Brrip czyli m2ts z bitrate powyżej 20 Mbps ?

3.Może mi ktoś doradzić co wybrać do 450 zł ?
Chciałbym playera który odtwarza jak najwięcej formatów a najważniejsze aby czytał Brripy z bitrate nawet do 45 Mbit bo takie są.
I żeby nie trzeba było muxowac filmów odnosnie tych skompresowanych nagłówków.

Jest taki player ? jak cena będzie wieksza to napiszcie ;) może będzie warto dołożyć.

Soryu

New member
Bez reklam
jesli zalezy ci na mocy odtwarzacza to proponuje wybierac pod kątem zainstalowanego cpu. tutaj jest opis procesorow uzywanych w obecnych odtwarzaczach:
iboum.com : Future Entertainment Technology : Chipsets in Media Players

w skrocie (nazwa - taktowanie mhz):
sigma 863x - 300
realtek 1283/1973 - 400-450
realtek 1055/1085/1185 - 500
sigma 865x - 500
sigma 864x - 667-800
intel ce4100 - 1200 (podobno ma dekodowac nawet 90mbps h264.

tak czy siak ja bym szukal czegos na sigmie 8642 lub 8643.

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Zastanowię się nad tym.

Jak wyglądają dalsze poszukiwania? Wiwa HD-100 mimo że posiada tuner z odtwarzaniem wielu formatów plików (nawet HD) i tak nie rozwiązuje wszystkich Twoich oczekiwań wymienionych na samym początku.
Pewno funkcje sieciowe można sobie odpuścić ale nie ma nagrywania ze źródeł zewnętrznych oraz to nie jest Media Player który "wszystko" ci odtworzy. Bardziej wymagające materiały HD czy pliki z DTS nie zostaną poprawnie odtworzone. Suma 400 zł to jednak nie za dużo żeby sie zmieścić w przyzwoitym kombajnie. Ale może już coś znalazłeś albo zmieniłeś wymagania?

Horhe Ortega

New member
W sklepie pewnie? Zaleta w nowych emtecach z dvb-t(mpeg4) jest obecność wyjścia euro.Sprawdzi się na działkach z kineskopowcami z euro.To duży plus ale chyba jeden z niewielu wzgl. konkurencji.Sporawe ceny.Hermes a nie myślałeś przy cyfrze+ o jakimś tunerze typu ariva z PVR?Może w tym kierunku?

Ostatnia edycja:

hermes5

New member
Sprzęt, którym dysponuje:

Sharp Aquos LC-32RA1E
Onkyo TX-SR578
Onkyo DV-SP406
Quadral Quintas 5000

Horhe Ortega, tak w sklepie. Ja się na tym nie znam, więc zwracam się do Was z wielką prośbą o pomoc. Cena nieco wrosła, do 500zł. Proszę o propozycje.
Jeszcze raz napiszę na czym mi najbardziej zależy:

• nagrywanie video z zewnątrz (cyfra+, podłączona kamera cyfrowa)
  • odtwarzanie filmów HD
Pozdrawiam serdecznie

Horhe Ortega

New member
Głośniki głośnikami , ale może napisz jeszcze na czym chodzi Cyfra,jaka to kamera i czy masz kompa bo o co chodzi z nagrywaniem z kamery???

Ostatnia edycja:

hermes5

New member
Jak mnie nie będzie w domu, z Cyfry jakiś meczyk nagrać itp. Cyfra ma OUT na Euro.
A z kamerą mi chodzi żeby podłączyć pod urządzenie Chinch'ami bądź S-Video. Zgrać materiał z kamery na dysk.
Tak mam PC.

Horhe Ortega

New member
Ten OUT na Euro....to właśnie problem w tym przypadku bo chyba prawie podwaja koszty.Ten np.Odtwarzacz Novatron IAMM NTR-83wt Recorder-to prawie 2Xsuger. 400PLN! Dlatego pomyślałem (skoro to cyfra+) o zmianie tunera sat. na Ariva 100 bo ma i PVR i player z mkv na najnowszym sofcie.To sprzęt może i "kontrowersyjny", ale i najtańsze źródło(cena ~260PLN).Gorzej z kamerą ,bo jak masz sentyment do sprzętu starszej generacji , ale jakość nagrań niższą od tej z komórki Wave...?

Do góry