Od 3 dni mam ten telewizor. Pierwsze wrażenia...
Już pierwszy kontakt z nim podnosi ciśnienie. Wyjęcie z pudła jest kłopotliwe, bo w przeciwieństwie do większych modeli karton nie jest rozbierany a górna połowa tv to cienka tafla szklana 3 mm gruba.

Pomogło położenie kartonu płasko na podłodze i wysunięcie tv na styropianie opartym pod grubszą częścią odbiornika.
Pierwsze włączenie i małe rozczarowanie....tv nie jest wstępnie kalibrowany. Fabryczne, standardowe ustawienia rozczarowują...tego nie da się oglądać. W porównaniu do Panasonica, którego nabyłem rok temu to nędza ...Panasonic miał obraz od razu porządnie zestrojony. Po przeglądnięciu internetu udał się obraz doprowadzić w miarę do porządku...
Dalej.....pilot mały i poręczny...ale ubogi w przyciski...z których jeszcze 6 jest przypisanych komercyjnym internetowym uslugom (niektóre niedostępne u nas). Pilot ma rolke do przewijania i steruje kursorem po ekranie jak myszką komputerową. Niestety, jest to mało wygodne, bo by trafić kursorem w małe ikony trzeba dużo szczęścia.
Generalnie system operacyjny mocno rozczarowuje. By dostać się do funkcji trzeba wielokrotnego klikania i szukania w kolejnych sub menu.
Myślałem, że nic gorszego niż Panasonic nie można wymyśleć....okazuje się, że można

Szczególnie wkurza przejscie do EPG i Telegazety.....to co w innych tv wymaga jednego przycisku, tu trzeba skomplikowanych operacji....i jeszcze EPG ma tak małe litery, że b. ciężko się czyta nawet z niedużej odległości.
Dalej, tv ma kiepskie powłoki antyreflrksyjne (jeśli je ma) bo działa jak dobre lustro. Okna, meble wszystko co jaśniejsze ładnie się odbija. Szczególnie nieprzyjemne przy filmach w ciemniejszej tonacji (Panasonic jest zdecydowanie lepszy).
I to nie jest jasny telewizor....na forach specjaliści podają, że ciemniejszy o 10% od zeszłorocznej serii CX. W słoneczny dzień w jasnym pokoju może być problem, zwlaszcza, że są mocne lustrzane odbicia
Dalej tv nie czyta starych modułów CI...tylko nowe CI+. Co śmieszne, że przy strojeniu tv sat..można wybrać dostawcę serwisu ....w tym TNK, której nie obsługuje

Generalnie telewizor przeładowany aplikacjami i nastawiony na internet...a nie da się ich wywalić czy poblokować. Może młodzi się tym pasjonują, ale nie dla zwykłego oglądacza telewizji. Tyle na razie.