Jaki model wybrać do opisanych zmiennych?

nowjak

New member
Witam,

po remoncie zamierzam kupić nowy telewizor i powiem szczerze, że nie wiem jaki wybrać model TV, może ktoś podpowie coś ciekawego w oparciu o to do czego będzie mi służył itp.:
- oczywiście oglądanie TV (dostawca UPC),
- granie w Xbox-a (czyli 100 mhz - łącze HDMI),
- podłączanie laptopa (łącze HDMI)
- odległość od siedziska (3-4 m),
- nie musi być to model najnowszej generacji jego premiera mogła już się odbyć jakiś czas temu (rok),
- nie mam parcia na jakieś smart tv, bajery z których nie będę korzystał bo używać go będę do rzeczy wymienionych powyżej, a najważniejsze nie chce kupować czegoś czego ludzkie oko i tak nie odróżni między modelami o różnicy cenowej 500 zł,
- oczywiście cena - ja skąpiec coś koło 2000 zł, ale realnie do 3000 zł

Pozdrawiam

Ps. nie wiem czy muszę mieć coś takiego jak LED no chyba że ktoś ma dobry argument

Mylagos

New member
Sprawdź KDL-40EX500. Do konsoli powinien bardzo dobrze się sprawdzić. Jeśli dobrze poszukasz, to może gdzieś uda Ci się znaleźć 46 calowy do 3000zł, który byłby bardziej pasujący do odległości.

don111

Banned
przy takiej odległości 42' to kiepski pomysł, zwłaszcza do gier (3m to min 50')
w tej cenie do kombinacji tv/konsola dobre są:
Panasonic 50U30
Panasonic 46G30 lub minimalnie droższy 50G30

nowjak

New member
Panasonic TX-P42S10E - 50mHz - odpada
Sony KDL-32D300 - HD Ready - odpada
Panasonic 50U30 - plazma - odpada
Panasonic 46G30 - plazma + cena - odpada

wiem marudzę:p

nowjak

New member
Pytanie czy chcesz telewizor 100 mhz ponieważ Sony KDL-40EX500 takim nie jest dlaczego:
- Technologia Motionflow 100Hz z systemem osłabiania rozmycia obrazu – płynność i ostrość szybko zmieniających się obrazów w sporcie, kinie akcji itp. dzięki technologii zapewniającej dwa razy więcej klatek niż na zwykłym telewizorze 50 Hz, (czytaj podkręcone 50hz)
niestety do tego dochodzi jeszcze cena

kolejna ściema tego TV to Wi-Fi® Ready – możliwość podłączenia adaptera klucza USB Sony UWA-BR100 w celu łatwego łączenia się z domową siecią bezprzewodową bez wprowadzających bałagan kabli czyli takie HD ready

Co do TX-P42S30 to doczytałem że ma tylko HD Ready i żre sporo prądu

Adek69

New member
bo niektórzy myślą że jak płaski tv, to z takich istnieją tylko LCD, ewentualnie najnowsze cuda techniki - LEDy ;)

myślę, że jakieś lobby chce Polakom upchnąć plazmy, które są jak zwykłe kineskopy, promieniują, grzeją się a fabryki Japończyki pobudowali to muszą dalej tłuc te plazmy i gdzieś upchnąć

Mylagos

New member
Pytanie czy chcesz telewizor 100 mhz ponieważ Sony KDL-40EX500 takim nie jest dlaczego:
- Technologia Motionflow 100Hz z systemem osłabiania rozmycia obrazu – płynność i ostrość szybko zmieniających się obrazów w sporcie, kinie akcji itp. dzięki technologii zapewniającej dwa razy więcej klatek niż na zwykłym telewizorze 50 Hz, (czytaj podkręcone 50hz)
niestety do tego dochodzi jeszcze cena

kolejna ściema tego TV to Wi-Fi; Ready – możliwość podłączenia adaptera klucza USB Sony UWA-BR100 w celu łatwego łączenia się z domową siecią bezprzewodową bez wprowadzających bałagan kabli czyli takie HD ready

1. Właśnie posiada 100Hz ( nie 100mhz - to trochę za dużo :D ). Technologia 100Hz w telewizorach LCD polega na generowaniu i dodawaniu dodatkowy klatek obrazu.
2. Wi-Fi - Ready oznacza właśnie że potrzebny jest dodatkowy adapter, który jest potrzebny w większości modeli Sony.

Do góry