Jaki LCD LED wybrać?

Winston_wolf

New member
Witam. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zakupu telewizora, po jakichś 5 latach jego niebytności w domu. :) Od razu mówie, że w temacie jestem absolutnie zielony... A oto lista:

1. Odległość od ekranu: 2,9m na wprost
2. Jak słońce świeci w pokoju: słabe nasłonecznienie
3. Jak duży jest pokój: 3,2x4m
4. Preferowana technologia: LCD LED?
5. Jaki masz obecnie telewizor: telewizora niet :)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: głównie filmy akcji, ew. Discovery i podobne
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej wieczór, noc. Czasem w ciągu dnia
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: bez światła
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: myśle, że ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem?
11. Preferowana wielkość telewizora: chyba 40/42 - ale tego chętnie dowiedziałbym się od Was
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: brak
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder Vectry?
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 100% telewizja i filmy puszczane z laptopa
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: tylko na wprost
17. Czy ważne jest wifi: raczje nie, liczy się w ogóle podłączenie do internetu
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie sądze
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: czasem, coby filmik z Youtube'a obejrzeć
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: nie chce, nie lubie
23. Ma mieć slot na karty SD: obojętnie
24. Ma mieć tuner DVB-S: obojętnie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI dla laptopa, może telefonu, prawdopodobnie HDMI dla tunera (telewizja od Vectry, nie wiem jak będzie podłączana)
26. Jaki masz sygnał: Vectra
27. Ile programów HD: 8
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Dvb-t: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: cena/jakość + możliwie dobra jakość wyświetlania filmów o małych rozdzielczościach np. 720x304
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: od 0 do 4h
33.Ile osób ogląda: 2
34.Jaka klasa cenowa? wstępnie do 2500zł

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam :)

Winston_wolf

New member
Poszperałem, poczytałem i znalazłem:

PANASONIC TX-L42E30E

Wcześniej był jeszcze pomysł taki:

SAMSUNG UE40D5500

Czy ktoś mógłby proszę porównać te dwie zabawki?

don111

Banned
idziesz złym tropem, filmy + zaciemnienie = plazma lub porządny LCD (bez cloudingu, z bdb czernią) ale ten jest nieosiągalny w tej cenie
plazma o wiele lepiej poradzi sobie też z niższymi rozdzielczościami np z telewizją SD
zobacz Panasonic 42G30

Winston_wolf

New member
OK, rozumiem. Z tego co czytam na Ceneo podany TV pozwala na przeglądanie zawartości Youtube'a, ale czy np. daję radę odtworzyć filmy z ipla.pl lub iitv.info?

To naprawdę potrafi zeżreć 275W? Ktoś podawał 122W przy ,,normalnej pracy" i to mi sie znacznie bardziej podoba...

don111

Banned
telewizor nie ma otwartej przeglądarki, ale obsługuje sporą liczbę serwisów, ipla na pewno
42' może zeżreć chwilowo 275W jak będziesz miał kaprys pooglądać białą planszę i ustawisz przy tym maksymalny kontrast

Winston_wolf

New member
Dobra, to idziemy w plazmy. Są jakieś alternatywy dla TX-P42G30E? Znalazłem np. TX-P42S30E i nie umiem znaleźć informacji, czym się różnią - oprócz ceny oczywiście.

Edyta:
Czy te Panasonici mają funkcję nagrywania odtwarzanego obrazu na podłączony dysk twardy?

Ostatnia edycja:

Winston_wolf

New member
Czy polecacie też model TX-L42E30E? Jest do wyrwania na Allegro 1szt. za 2300zł - a wiec prawie 400zł w kieszeni, dodatkowo 5 lat gwarancji.

Edyta:
Sprawdziłem i to jednak nie jest plazma, a LCD z podświetleniem LED.

Ostatnia edycja:

Winston_wolf

New member
Mhm, podoba mi się - 600zł w kieszeni i 3 tygodnie czekania mniej. :) Z tego co widzę, to nie ma tego trybu THX i ISF, kolorów 3D, nagrywania obrazu na HDD i DLNA. I teraz tak - czy da się telewizor bez DLNA sparować z komputerem przez LAN na kablu?

digitalus

Banned
Winston_wolf i tak pewnie kupisz lcd bo wiekszosc kupuje lcd:)
Obejrzyj ten film i wybierz dobrze.
Comparativo: TV de LED vs plasma - YouTube
zacytuje kolege bogaty.

Koledzy mądrze prawią, plazma pokazuje pazur wieczorem, lub w dzień gdy słońce nie świeci bezpośrednio na panel.Odwrotnie jest z LCD w sklepie szał w domu słabizna, choć po kalibracji mojego S81B da się na niego patrzeć, tylko na kanałach HD.Sam zastanawiam się czy nie kupić drugiej plazmy, wybór padnie chyba na G30, poczekam jeszcze trochę i się zobaczy.
http://www.hdtv.com.pl/forum/plazmy/67502-jaki-tv-do-2000-zl.html

Po obejrzeniu filmu kliknij na ten link i przeczytaj, uzyskasz potwierdzenie tego co zobaczyles na filmie
http://www.hdtv.com.pl/forum/509065-post1553.html
W sklepie plazma prezentuje sie gorzej i jest to prawda.
Prawda jest tez taka ze w domu plazma prezentuje sie lepiej niz lcd, LED-TV:)

Ostatnia edycja:

cezary69

New member
Bez reklam
Winston_wolf i tak pewnie kupisz lcd bo wiekszosc kupuje lcd:)
Obejrzyj ten film i wybierz dobrze.
Comparativo: TV de LED vs plasma - YouTube
zacytuje kolege bogaty.

Koledzy mądrze prawią, plazma pokazuje pazur wieczorem, lub w dzień gdy słońce nie świeci bezpośrednio na panel.Odwrotnie jest z LCD w sklepie szał w domu słabizna, choć po kalibracji mojego S81B da się na niego patrzeć, tylko na kanałach HD.Sam zastanawiam się czy nie kupić drugiej plazmy, wybór padnie chyba na G30, poczekam jeszcze trochę i się zobaczy.
http://www.hdtv.com.pl/forum/plazmy/67502-jaki-tv-do-2000-zl.html

Po obejrzeniu filmu kliknij na ten link i przeczytaj, uzyskasz potwierdzenie tego co zobaczyles na filmie
http://www.hdtv.com.pl/forum/509065-post1553.html
W sklepie plazma prezentuje sie gorzej i jest to prawda.
Prawda jest tez taka ze w domu plazma prezentuje sie lepiej niz lcd, LED-TV:)

Eeeech plazmy to już przeżytek wymierają jak dinozaury nawet panasonic ogłosił, że zaprzestaje produkcji w tej technologii. Wyższość plazmy na lcd była 8 lat temu, a nie dziś.

digitalus

Banned
Eeeech plazmy to już przeżytek wymierają jak dinozaury nawet panasonic ogłosił, że zaprzestaje produkcji w tej technologii. Wyższość plazmy na lcd była 8 lat temu, a nie dziś.
Witaj kolego cezary69
Nawet jesli plazmy sa juz na "wymarciu" to duzo osob kupuje telewizor na dluzej niz kilka lat.
Lub zmieniaja na nowy gdy sie zepsuje. Czasami nie mozna doczekac sie usterki:) Praktyczny przyklad kupilem 1992 roku video VHS panasonica NV-J21 i nic sie nie zepsulo.Video jest w piwnicy. Kupilem tez sprzet technisca( czyli panasonic) w 1994 i z tego sprzetu korzystam do dzis bo dziala , tez bez usterki, nie mam zamiaru kupowac nowego bo uwazam ze jakosc dzwieku jest bardzo dobra :)

Ostatnia edycja:

Winston_wolf

New member
Cóż, myśle że w piątek lub przyszłą środę coś tam orzeknę, bo nie ma co się zastanawiać, tylko brać tego 42S30. Nawiasem mówiąc to moje oczy jeszcze doskonale pamiętają wypukły kineskop Sharpa 32". U kuzyna ostatnio oglądałem DVD w jakimś LCDku 32" 2 letnim za jakieś 2500zł i obraz wywołał conajmniej zachwyt. ;)

Dziękuję serdecznie wszystkim partycypującym w wątku. Niech Wam Bóg w calach wynagrodzi. :p

Edyta:
Apropo wymierania - siedzę w temacie latarek i powiem tak. Trzy lata temu wstawiano do latarek diody Cree XR-E i wszystko było dobrze, światło było wystarczająco a zasięg super. Teraz jest wielka moda na wydajniejsze diody, problem tylko w tym, że dają więcej swiatła, ale znacznie bardziej rozproszonego. Efekt - większa cyferka w specyfikacji, ale będzie się zdarzać tak, że nie zaświeci tam gdzie chcemy. To tak z grubsza, bo temat nie jest taki dobrze - żle. ;)

Ostatnia edycja:

Winston_wolf

New member
Wybaczcie post pod postem, ale chcę podbić temat i możliwie szybko uzyskać odpowiedź, cobym dzisiaj zamówił TV.

Na stronie sklepu piszą, że do 42S30 nie można podłączy PCta. Prawda to czy głupoty piszą? Chodzi mi o podłączenie przed HDMI i wyświtlanie tego samego obrazu, co na ekranie kompa.

cezary69

New member
Bez reklam
Cóż, myśle że w piątek lub przyszłą środę coś tam orzeknę, bo nie ma co się zastanawiać, tylko brać tego 42S30. Nawiasem mówiąc to moje oczy jeszcze doskonale pamiętają wypukły kineskop Sharpa 32". U kuzyna ostatnio oglądałem DVD w jakimś LCDku 32" 2 letnim za jakieś 2500zł i obraz wywołał conajmniej zachwyt. ;)

Dziękuję serdecznie wszystkim partycypującym w wątku. Niech Wam Bóg w calach wynagrodzi. :p

Edyta:
Apropo wymierania - siedzę w temacie latarek i powiem tak. Trzy lata temu wstawiano do latarek diody Cree XR-E i wszystko było dobrze, światło było wystarczająco a zasięg super. Teraz jest wielka moda na wydajniejsze diody, problem tylko w tym, że dają więcej swiatła, ale znacznie bardziej rozproszonego. Efekt - większa cyferka w specyfikacji, ale będzie się zdarzać tak, że nie zaświeci tam gdzie chcemy. To tak z grubsza, bo temat nie jest taki dobrze - żle. ;)

Masz racje, ale sama dioda w latarce to nie wszystko nawet najlepsza :) potrzebnych jest jeszcze pare drobnych rzeczy żeby działa na prawdę dobrze. Tak samo z tv są lepsze i gorsze i każdy kupuje taki na jaki go w obecnej chwili stać.

don111

Banned
Każdy kupuje co mu pasuje :) a później najwyżej płacze :D ja wybrałem dobrze i mi odpowiada sharp model 924 i nie zamienie na inny :)
Sharp 924 szczytem techniki LED chyba nie jest a piszesz tak jakby plazmy były przy nim czymś gorszym, to nieprawda
dobrze stwierdziłeś że każdy kupuje co mu pasuje, ja też mam topowego LEDa i jeśli zmienię to wrócę ponownie do plazmy (w większym rozmiarze)

cezary69

New member
Bez reklam
Sharp 924 szczytem techniki LED chyba nie jest a piszesz tak jakby plazmy były przy nim czymś gorszym, to nieprawda
dobrze stwierdziłeś że każdy kupuje co mu pasuje, ja też mam topowego LEDa i jeśli zmienię to wrócę ponownie do plazmy (w większym rozmiarze)

Nie będę rozwijał tematu bo już wcześniej pisałem o tym sporo :) i są test i opinnie użytkowników pt: Gdzie podziała się super czerń w plazmie po roku, dwóch? A jak chcesz zmieniać to teraz :) bo za rok nikt nie będzie już produkował plazm.

Winston_wolf

New member
Masz racje, ale sama dioda w latarce to nie wszystko nawet najlepsza :)

Jak nabardziej. Ale nawet jeśli ta cała reszta będzie zajeświetna, a latarka poświeci tylko na dajmy na to 50m, to może nie spełniać swojej podstawowej funkcji - nie miotnąć fotonów tam, gdzie trzeba. ;) Koniec OT

Łokej, TV zamówiony. Niestety sklep pocisnął mi wała i najwcześniej jutro będę mógł przelać im kasę, co zapewne przełoży się na odbiór dopiero za tydzień w środe. ;/

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. :)

BTW
Trochę musztarda po obiedzie, ale jak to w końcu jest z podłączeniem PCta?

Do góry