Jaki LCD LED kupić ? ok.40cali do 4000zł

Patrys3k

New member
Witam. Od niedawna przymierzam się do kupna nowego telewizora, jednak kompletnie się na tym nie znam, dlatego proszę Was abyście mi pomogli w jego wyborze.
1. Odległość od ekranu: ok.3m
2. jak słońce świeci w pokoju? Okna są na południowy-zachód a telewizor stoi w zachodnim rogu pokoju
3. Jak duży jest pokój: 20m2
4. Preferowana technologia: chyba jednak LED
5. jaki masz obecnie telewizor: Otake kineskopowy (22letni)
6. jakie programy najczęściej oglądasz: film
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: po południu i wieczorem
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: różnie, ale raczej z oświetleniem
9. wolisz obraz ostry czy łagodny: nie wiem, nie chcę żeby oczy się szybko męczyły
10. matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem, chyba matowa, bo nie lubię jak się coś odbija na ekranie
11. preferowana wielkość telewizora: ok.40cali
12. preferowana marka: raczej obojętnie
13. czego nie lubisz w telewizorach: Wolnego przełączania kanałów i słabej jakości obrazu, dźwięku, złego skalowania
14. jakie urządzenia będą podłączone: cyfra+
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 90% telewizja, 10% inne
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost i obok też
17. czy ważne jest wifi: tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów? Nie wiem
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD: tak
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: dobrze by było jakby czytał napisy, niekoniecznie z polskimi znakami
22. ma mieć 3D: najlepiej by było
23. ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: cyfrę +
26. Jaki masz sygnał: z cyfry+ hd
27. ile programów HD: 27
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 6h
28. ma stać czy wisieć: stać
29. Rozdzielczość: najlepiej FullHD
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu 2D, odpowiednie skalowanie kanałów SD, odczytywanie udostępnianych plików z komputera przez sieć wifi
32. Ile osób ogląda: 1-4
33. Jaka klasa cenowa: do 4000zł

Fajnie by było jakby odczytywał udostępniane pliki na komputerze przez sieć. Jak jest z dźwiękiem w obecnych telewizorach? Warto dokupować do nich jakieś głośniki? Kompletnie nie znam się na telewizorach i w sklepach polecali Samsungi np. UE40ES6100

Ostatnia edycja:

maiku

New member
Witam, a może nowy model LG 42LM670s? Telewizor po dobrym ustawieniu daje frajde, a i multimedia na fajnym poziomie. No i magic motion (pilot do obsługi internetu) w zestawie.

Patrys3k

New member
Myślę, że jednak 46-47 cali to jednak za dużo, wolałbym 40-42 cali.
Co myślicie o tym samsungu UE40ES6100 ?
Zastanawiam się też między Panasonic TX-L42ET5 a TX-L42ET50 , który byście wybrali? Jest widoczna różnica między 300hz a 800hz ? Czy 3D aktywne jest lepsze od polaryzacyjnych ?

Soryu

New member
Bez reklam
Te setki herzów (300-800 i więcej) bełkot marketingowy i dobrze będzie jeśli matryca będzie miała 100Hz, i to w zupełności wystarczy, wszak telewizja i tak nadaje w 50Hz.
Co do telewizora: do tej odległości 46-47 cali będzie w sam raz (na pewno wydanie 4tys na 40" to przepłacenie), a do filmów wieczorem to jeszcze lepsza plazma 50" ;)

I

irek6311

Guest
Sluchaj kolegow bo chcesz kupic blednie za maly TV.
Przy odległości od TV 3m telewizor 42" będzie o optymalnej wielkości ,
ci co oglądają z 3m 46" do 60" liczą piksele tak na marginesie a to przy przekazie nie z blu-ray mało przyjemne dla oka ,
46" telewizory ogląda się z minimum 4,5m a to w każdym sklepie można sprawdzić < kupujący powinien sam to ocenić .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oglądam z 3m telewizor 80" Sharpa i uważam że jest rewelacja.
Zaczynasz przeżywać atmosferę np meczu.
Jeśli kupisz mały podobnie jak 95% kupujących po dwóch tygodniach będziesz żałował ze nie kupiłeś większego.
Obecnie nie ma czegoś takiego jak za duży telewizor , może być tylko słaba jakość sygnału.
Jeśli zostajesz przy Panasonicu - brałbym ET5.
Wybór oczywiście należy do Ciebie.

micmus

Member
Bez reklam
ci co oglądają z 3m 46" do 60" liczą piksele tak na marginesie a to przy przekazie nie z blu-ray mało przyjemne dla oka ,
46" telewizory ogląda się z minimum 4,5m a to w każdym sklepie można sprawdzić < kupujący powinien sam to ocenić .

Taki doświadczony forumowicz, a takie rzeczy piszę :)

Mój dziadek też myśli, że z 4 metrów to co najwyżej 32 cale.... czasy się zmieniają.

Jeśli mamy oglądać 46cali z minimum 4,5 metra to po co nam full HD albo nawet HD i tak tego nie zobaczymy. Obraz-sygnał nawet w naziemnej cyfrowej się rozwija (HD TVP1 i TVP2) i będzie się rozwijać dalej.

Ostatnia edycja:

Monkin

New member
Bez reklam

Nie zgodzę się z taka opinią, ale ją szanuję.:-D Masz chyba bardzo kiepski sygnał w SD i HD. Mam 60 cali edge led, wcześniej było 50 cali ( tylnoprojekcyjny) a jeszcze wcześniej 29 cali ale w CRT. I 29 cali było bardzo kiepsko.
Każda większa przekątna dawała lepszy komfort oglądania zarówno w SD i HD. To kwestia doprowadzenia dobrego sygnału przekazu.
O żadnym liczeniu pikseli przy dobrym sygnale nie ma mowy. Oglądamy w domu i SD i HD z odległości najczęściej 2,5 do 4,5 metra. I wiem, że przejdę przy tej odległości na 80 cali.

I

irek6311

Guest
Monkin gdybym tylko blu-ray oglądał to zmieniam te 37" na 47" a na razie Cyfrowy Polsat więcej nadaje w SD i kiepskim HD (szkoda kasy na nowy TV i większy) ,
micmus piszę jak to widzę a każdy ma swoje spojrzenie na ten temat ,
42" z 3 metrów uważasz za złe dopasowanie ?
ja 37" z 3,5 oglądam i jakoś dyskomfortu nie czuję (mogło być 42" ale sygnał SD oglądało by się dużo gorzej) ,
tak na marginesie rozglądam się za nowym TV do siebie ale 42" jednak bo to optymalna wielkość .

micmus

Member
Bez reklam
irek6311 pewnie, że każdy ma na odległość swoje spojrzenie także bez urazy :)

Osobiście ja oraz jak widać większość ze swojego doświadczenia uważa, że 42 cale z 3 metrów w dzisiejszych czasach to za mało. A twoje 37 cali z 3,5 metra to już wogóle maleństwo. Dziwie się, że masz takie kiepskie skalowanie - może posiadasz jakiś bardzo stary tuner cyfrowego polsatu i spięte jest to czymś słabym ?

Obecnie wystarczy chociażby naziemna cyfrowa i w miarę dobrze skalujący telewizor i jest świetnie. Posiadając już jakiegoś zewnętrznego dostawcę kanałów to przykładowo w telewizji N w przyzwoitych pieniądzach jest całkiem sporo kanałów w HD - także cali nigdy za dużo.

Mimo wszystko myślę, że gdybyś wskoczył z tej odległości na TV 46 - 50 cali, podpiął wszystko przyzwoitymi kablami z dobrym tunerem to powinno śmigać aż miło i nie ma mowy o liczeniu pikseli i nie chciałbyś powrotu do 37 cali. 42 cale z Twoich 3,5 metra to jednak zdecydowanie nie jest optymalna wielkość - takie moje zdanie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wystarczy skorzystać z anteny dachowej to jakość będzie bardzo dobra jakość nawet na największe ekrany. (TVP HD1, TVP HD2)

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
micmus tuner sat w stopce ;)
kable markowe i raczej max ze sprzętu wyciskam ,
Sony ze stopki nie lubi kiepskiego sygnału bo procesor obrazu starej generacji ale z Blu-Ray obraz żyleta ,
nowy to już Sharp będzie bo Sony za dużo śpiewa za swoje TV a jakość TV też średnia .

micmus

Member
Bez reklam
micmus tuner sat w stopce ;)
kable markowe i raczej max ze sprzętu wyciskam ,
Sony ze stopki nie lubi kiepskiego sygnału bo procesor obrazu starej generacji ale z Blu-Ray obraz żyleta ,
nowy to już Sharp będzie bo Sony za dużo śpiewa za swoje TV a jakość TV też średnia .

Mimo wszystko rozważ coś więcej niż 42 cale :)

Co do Sony to trochę kosztują ale seria na 2012 rok zwłaszcza HX850 robi świetne wrażenie, a we wszelkich testach błyszczy. W roku 2010 i 2011 rzeczywiście kiepsko było z Sony jeśli chodzi o jakość obrazu.

Patrys3k

New member
Nad rozmiarem się jeszcze zastanowię, ale nie mogę się zdecydować, który model wybrać: Philips 40 PFL 5507 ; Sharp 40LE830 ; Panasonic 42ET5 ; Toshiba 40TL 933. Mógłby ktoś je porównać, podać jakie cechy przemawiają za wyborem konkretnego modelu, jakie mają wady i zalety. Głównie zależy mi na jakości obrazu, dobrym skalowaniu, dźwięk też jest ważny, sprawnym działaniu tych funkcji internetowych(może będę z nich korzystał), DLNA(odtwarzanie filmu z komputera przez wifi), odtwarzaniu filmów z nośników zewnętrznych, fajnie by było jakby była możliwość nagrywania filmu na nośnik zewnętrzny no i żebym nie widział oprócz filmu jeszcze siebie na ekranie, no i to 3d żeby było ogarnięte. Jednym słowem chyba wszystko jest ważne dla mnie ;) no ale ostatni raz telewizor kupowałem 20 parę lat temu i nie chciałbym teraz żałować zakupu.

micmus

Member
Bez reklam
Nad rozmiarem się jeszcze zastanowię, ale nie mogę się zdecydować, który model wybrać: Philips 40 PFL 5507 ; Sharp 40LE830 ; Panasonic 42ET5 ; Toshiba 40TL 933. Mógłby ktoś je porównać, podać jakie cechy przemawiają za wyborem konkretnego modelu, jakie mają wady i zalety. Głównie zależy mi na jakości obrazu, dobrym skalowaniu, dźwięk też jest ważny, sprawnym działaniu tych funkcji internetowych(może będę z nich korzystał), DLNA(odtwarzanie filmu z komputera przez wifi), odtwarzaniu filmów z nośników zewnętrznych, fajnie by było jakby była możliwość nagrywania filmu na nośnik zewnętrzny no i żebym nie widział oprócz filmu jeszcze siebie na ekranie, no i to 3d żeby było ogarnięte. Jednym słowem chyba wszystko jest ważne dla mnie ;) no ale ostatni raz telewizor kupowałem 20 parę lat temu i nie chciałbym teraz żałować zakupu.

Moim zdaniem główne cechy powyższych TV to:

- Philips 40 PFL 5507 bardzo dobry obraz, najlepsza czerń w stawce i podświetlanie matrycy, coraz lepszy smart TV, brak refleksów w matrycy, wbudowane wifi / minus brak odczytu napisów TXT i problem z polskimi znakami, moim zdaniem najgorsze wykonanie obudowy i jakość materiałów z bliska

- Sharp 40LE830 ogólnie bardzo dobry obraz, brak refleksów w matrycy / minus multimedialnie fatalnie jeśli chodzi o odczyt filmów, napisów, smart TV, TV z roku 2011 także będzie raczej najgorsze wsparcie od producenta

- Panasonic 42ET5 ogólnie bardzo dobry obraz, pasywne 3D (dla mnie plus), okulary 3D w zestawie, całkiem dobry multimedialnie - w smart TV jest wszystko co najważniejsze i jest rozbudowywane, wbudowane wifi / minus umiarkowane refleksy w matrycy

- Toshiba 40TL 933 ogólnie obraz bardzo dobry -, chyba najlepsze skalowanie słabego sygnału, bardzo cieńka ramka wokół matrycy / minus najsłabsza czerń w stawce, smart TV raczej kiepski, umiarkowane refleksy w matrycy

Tak drogą podsumowania, wybór nie jest łatwy :)

Wybierając z tych dla siebie skreśliłbym Sharp bo by mnie wkurzała jego obsługa (fatalne Smart TV jak na obecne czasy). Widziałem pozostałe 3 TV obok siebie i obrazem w dość ciemnych warunkach najlepsze wrażenie obrazem zrobił na mnie Philips naprawdę czarna czerń i super kąty bez utraty czerni. Jeśli chodzi o Menu nie przypadł mi wogóle do gustu TL933.

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Ja kilka TV polecę :
Samsung 40" LED UE40ES6710 lub Samsung 46'' LED UE46ES6100
Sharp 46" LED Aquos LC46LE730E 3D
Panasonic 47" LED Viera TX-L47ET5
LG 42" LED 42LM660S 3D lub LG 47" LED 47LM620S

micmus moje sony z lat 2007/08 więc już antyk ;)
pomimo wszystko teraz już nie Sony kupię a Sharp li Panasonic .

micmus

Member
Bez reklam
Samsungi i LG zachwycają multimedialnością i nowoczesnością - przynajmniej mnie, a lubię takie gadżety dlatego sam rozważam zakup 46ES5500 lub 46ES6100.

U mnie TV musi spełnić niestety podstawowy jeden warunek stąd ograniczony wybór: jego wymiar całkowity na szerokość nie może przekroczyć dokładnie 106,5 cm.

Gdyby nie to ograniczenie oraz naprzeciwległe duże okno kupiłbym plazmę Panasonica ST50 w 50 calach lub Samsunga E6500 w 51 calach.

Ostatnia edycja:

Patrys3k

New member
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Ja też najbardziej skłaniałem się ku Philipsowi i Panasonicowi, choć zaciekawił mnie też Samsung ES6800 i te LG LM670s i nie wiem czy one są lepsze od tych wymienionych wcześniej? Byłem dzisiaj w sklepie i sprzedawca od razu polecił mi plazmę zamiast LEDa. W sumie nie zastanawiałem się nawet nad plazmami, bo myślałem, że się wypalają, ciągnął więcej prądu itp. Sprzedawca powiedział, że to są jakieś neoplazmy i nie wypalają się tak szybko i że pobór prądu jest zmienny podczas oglądania i nie jest dużo większy od tych ledów, a kolory są bardziej naturalne i ruch nie rozmyty. Może faktycznie warto się zastanowić nad plazmą? Te w sklepie to były plazmy Panasonica. Nie wiem jak tam u nich z tym smart tv, bo na 3d mogę już przymknąć oko.

Do góry