Jaki LCD 55-60 cali, do 6000 zl, przesiadka z plazmy 50 cali

Ramsey

New member
Witam

Po uzytkowaniu niecaly rok Samsunga PS50C6500 zdecydowalem sie na zakup wiekszego telewizora. Plazma mi bardzo odpowiada, ale wielokrotnie czytalem, ze powyzej 55 cali - raczej LCD. Stad pytanie do szanownych forumowiczow z prosba o porade. Oto pare faktow:
- budzet 6000 zl
- minimum 55 a najlepiej 58/60 cali (tak zeby przesiadka z 50 cali byla odczuwalna)
- odleglosc ogladania 4 metry
- pokoj nasloneczniony ale sa rolety wiec mozna od razu zaciemnic
- sygnal to Nbox HD
- dodatkowo podpiete PS3
- telewizor bedzie stal tak jak obecny Samsung
- ma miec mocne kodeki pozwalacje na odtwarzanie prawie wszystkich formatow divx/mkv z usb wraz z PL napisami
- pobor pradu nie ma znaczenia
- 3D zupelnie nie potrzebne, jak bedzie to bedzie
- tuner DVBT nie potrzebny, j.w.
- calkowita szerokosc TV nie wiecej jak 148 cm
Gdyby byla jakas propozycja z ladnym odwzorowaniem kolorow, gleboka czernia i "multimediami" (za te cechy cenie obecnego PS50C6500) na rynku, to bylbym zadowolony.
Sklaniam sie ku kilku modelom Sharpa/Samsunga/Toshiby ale nie chcialbym niczego zasugerowac.

W jaki TV pod takie wymagania warto teraz zainwestowac?

Ramsey

New member
Propozycje od kiki'ego miałem właśnie jako faworyta - przy okazji ten link do testu daje wiele informacji o tym Sharpie - dzięki.

Jeśli chodzi o PS59D6900 - dziękuję za info, ciekawa propozycja. Nie mogę znaleźć jednak o nim żadnych informacji nawet tu na HDTV, jedynie parę wątków na Avforums. Czy ktoś ma ten TV? Interesowałby mnie choć krótki test albo garść pożytecznych opinii. Jak dobrze widzę, to jest w Polsce dostępny od niedawna, a pojawił się na Avforums w kwietniu tego roku.

don111

Banned
to popularny model, jest o nim nawet wątek w dziale plazm Samsunga i nie tylko...
tylko opinie dotyczą głównie wersji 51', z wiadomego powodu

Ramsey

New member
Czy tego Sharpa moge rzeczywiscie tak skalibrowac, zeby czern byla gleboka a kolory soczyste (chodzi o sygnal z Nboxa), cos jak obraz na plazmie? Pytam w nawiazaniu do testu z linka, tam obraz na Sharpie opisany w samych superlatywach.
Mam jeszcze Sony KDL-52Z4500 (LCD) z 2008 roku i nie potrafie go skalibrowac nawet podobnie do PS50C6500 (czern i glebia kolorow). Dodatkowo ten Sony ma dziwny efekt ziarnistosci przy scenach z ostrymi krawedziami na ekranie, nawet niekoniecznie dynamicznych i to w zasadzie niezaleznie od sygnalu i jakosci nadawnego kanalu.
Sklaniam sie mocno ku temu Sharpowi ale to nie plazma i nie wiem czy sie po prostu nie zawiode, tak jak nie jestem zbyt zadowolony z powyzej wymienionego LCD.
Czy PS59D6500 tez pierdzi/bzyczy/jak to sobie nazwiemy? Powiedzmy ze spotyka mnie to nagminnie i srednio przeszkadza, ale jednak.
Czy oba proponowane TV maja wbudowane odbiorniki WI-FI? To by byla fajna zaleta. Czy do PS59D6500 trzeba dokupowac przystawke WI-FI od Samsunga tak jak do PS50C6500?

don111

Banned
Czy tego Sharpa moge rzeczywiscie tak skalibrowac, zeby czern byla gleboka a kolory soczyste (chodzi o sygnal z Nboxa), cos jak obraz na plazmie?
plazma ma inną charakterystykę obrazu od LCD jak pewnie sam zauważyłeś, dotyczy to naturalności kolorów i wrażenia "nasycenia" obrazu

co do czerni
Sharp LC40LE831E Calibration
Samsung PS51D6900 Benchmark

co do wyposażenia - przejrzyj wątek o Samsung 51D6900 w dziale plazm Samsunga

Ostatnia edycja:

Ramsey

New member
Pobijam, dalej nie kupiłem. Sharp 60LE635E ma za duże problemy z kalibracją, Samsung PS59D6900 jest w zasadzie niedostępny w Polsce (tylko 2 sklepy internetowe i tu boję sie problemów z gwarancją) i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie (info od Samsung Polska). Na 65VT30 nie starczy kasy. Budżet urósł do 7500 PLN, daję też tabelkę z warunkami do oglądania. Czy mam jakieś inne alternatywy oprócz wymienionych wyżej?

1. Odległość od ekranu? Około 4 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno na południe
3. Jak duży jest pokój? 5 x 6 m
4. Preferowana technologia: raczej Plazma, ostatecznie LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? Plazma 50" Samsung PS50C6500, LCD 52" Sony KDL-52Z4500
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? TV, filmy po DLNA, PS3
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej po godzinie 18, w weekendy róweniż w ciągu dnia
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? lampa stojąca, niedużo światła
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? błyszcząca? raczej błyszcząca
11. Preferowana wielkość telewizora? MINIMUM 55 cali (niechętnie), najlepiej okolice 60 cali
12. Preferowana marka? Samsung
13. Czego nie lubisz w telewizorach? sztucznych kolorów, słabej bieli i szarej czerni
14. Jakie urządzenia będą podłączone? n-ka turbo, DVD, PS3
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70% do TV, 30% do PS3
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie muszę
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie, chociaż otwarta przeglądarka byłaby fajna
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? bez różnicy
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? tak
22. Ma mieć 3D? Nie
23. Ma mieć slot na karty SD ? Nie
24. Ma mieć tuner DVB-T? nie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? wszsystko po hdmi
26. Jaki masz sygnał: N-ka
27. Ma stać czy wisieć? stać
28. Rozdzielczość: Full HD
29. Na czym najbardziej Ci zależy: czysty i realistyczny obraz
30. Ile osób ogląda: 2
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3-4
32. Jaka klasa cenowa ? 7500 PLN

Ramsey

New member
Ja bym spokojnie został przy prezentacji 60LE635, Toshiba 55WL863, Panasonic 55VT30

O 60LE635 i 55VT30 nie bede pytal, w zasadzie sporo wiem na ich temat, ale skad Toshiba i jakie sa jej plusy i minusy oraz co przemawia na jej korzysc w zestawieniu z dwoma powyzszymi?

Ostatnie pytanie: jesli koniecznie chcialbym 60 cali i nie mniej, to do jakiego modelu dolozyc kasy, jesli niekoniecznie przemawia do mnie wspomniany Sharp?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
004_P1360070.JPG

Model ma matrycę z bardzo dobrą powłoką antyrefleksową. Z tym że matryca nie jest matowa.
Dlaczego Toshiba ?
Bo skończyłem test i gra super w tej klasie cenowej :
008_P1360022.JPG

Skalowanie SD

012_P1360192.JPG

Nasycenie kolorów extra.

Ramsey

New member
dołóż po prostu do Samsunga 64D8000

No właśnie. Czekałem kiedy padnie taki wniosek, tylko że wpierw planowałem 6000 PLN a teraz dochodzę praktycznie do 10 - żona mnie zabije i na tyle się nie szarpnę.

Widzę że nie ma jednak żadnych alternatyw i tak na prawdę nie mam nic sensownego do wyboru przy kryterium 60 cali i cenie 7500 (pomijamy rozmiary 55"):
60LE635 - problemy z kalibracją, prawdopodobna awaryjność, za krótko na rynku
PS59D6900 - brak w Polsce, dostępny tylko w internecie w 2 sklepach, pochodzenie nieznane (gwarancja?)
PS59D550 - stary model, słabsza matryca i brak dodatków jak w 6900, wychodzi z oferty
LG PZ60750/950 - lustro totalne, nic nie widać w dzień, koszmarne zużycie prądu, słabe wykonanie

Reszta poza budżetem nawet pomijając szczegóły techniczne: PS63C7000, PS64D8000, UE65D6000, 60LE830E, KDL-60NX720, 65VT20/30 i to już są okolice "dychy", a potem cena idzie w okolice 13-15000.

don111

Banned
no niestety, w tej kwocie nie kupisz nic porządnego powyżej 55'
do tego Samsunga warto dołożyć moim zdaniem jeśli zależy Ci na calach, do tego jakościowo Samsung w większym modelach wypada nieco lepiej od mniejszych
Samsung PS64D8000 Performance
jeśli 55' to oczywiście Panasonic VT30

Ramsey

New member
Myślałem nad UE55D7000/8000 i nawet go widziałem w markecie, LED-a niekoniecznie bym chciał; widuję u znajomych, sam mam w drugim salonie LCD 52Z4500, który przy kupowaniu w połowie 2009 był wedle handlowca z Sony Center "z wyższej półki" i do dzisiaj nie mogę go odpowiednio pod swoje gusta skalibrować, a za brak czerni i sztuczne kolory powinienem go wywalić za okno do ogródka... moim zdaniem tylko plazma.

Gdyby PS59D6900 był normalnie dostępny już by stał w domu. A tak pozostaje mi PS64D8000, a liczyłem że to forum da jeszcze alternatywę. Wniosek - słaba oferta wszystkich producentów dla polskiego klienta.

Monkin

New member
Bez reklam
Ramsey skoro już na starcie masz wątpliwości co do lcd/led to odpuść sobie tę technologię, bo zawsze będzie cię krawędziowy led wnerwiać: a to nierówne podświetlenie, a to problemy z kalibracją (sharp), choć uważam, że akurat sharp 60LE635 ma ich najmniej, bo to nie posiada "dodatkowego żółtego" i po skalibrowaniu gra bardzo dobrze, zaś chmurki są w zależności od warunków oglądania całkowicie niewidoczne.
Ja bym na twoim miejscu wchodził jednak w plazmę. Widziałem niedawno w "nie dla idiotów" w Katowicach panasa 65VT30 za niecałe 9 K na gwarancji i po rozmowie kierownik sklepu był całkiem skłonny do dalszego upustu cenowego w okolicach 8.5 K. Miał z tyłu lekko porysowaną obudowę i dwa punktowe wgniecenia, jakby od nieudolnego montażu na ścianie.A obraz kapitalny. Gdyby nie to, że mam mocno naświetlony pokój, brałbym bez zastanowienia, bo była to okazja.

Do góry