Jaki LCD (50%PS3, 50% tv i filmy)- 2500-3000zł

pavell91

Member
Tak jak w temacie poszukuje TV 50%PS3 50% filmy i TV.
Odległość od TV 2,5-3m.
Rozmiar 40-42 (dobre 46 w tej cenie pewnie nie istnieje).
3D nie jest konieczne( oczywiście jeśli tv 3d będzie dobry do moich zastosowań to ok).
Ważna jest płynność i jakość obrazu.
Plazmy raczej nie rozważam.
W uzasadnionych przypadkach może uda mi się troszkę gotówki dozbierać.
Ostatnio rozważałem;
Samsung UE40D6500
Panasonic TXL42e30
Samsung LE40C650
Oczywiście nie są to jedyne modele które mnie interesują więc śmiało można proponować inne godne polecenia:).
Bardzo liczę na pomoc, gdyż nie sądziłem, że wybór telewizora okaże się tak trudnym wyzwaniem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli bariera wartości nie przekraczalna brałbym Panasonica 42 E 30
Jeśli możesz się wychylić - to sięgałbym po 40LE 830 Sharpa.

pavell91

Member
Dzięki za pomoc.
Dziś sprawę przemyślałem i doszedłem do wniosku, że chyba dołożę do Sharp LC-46LE830 E gdyż nie chce później żałować, że TV za mały i stąd moje pytanie czy w tym przedziale cenowym (4300zł) jest coś lepszego?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
A może jest coś lepszego np. bez 3d? Może jakaś Toshiba?

Ostatnia edycja:

pavell91

Member
Właśnie "testowałem" Samsunga ue46d6500 i zrobił na mnie duże pozytywne wrażenie. Jakość kanałów sd naprawdę na wysokim poziomie, duża multimedialność telewizora oraz solidna jakość wykonania. "Test" ten sprawił, że postanowiłem zmienić budżet na max 4500.
Tylko teraz nie wiem czy lepszy będzie samsung czy sharp Lc-46le830?
Rozmawiałem z facetem który ma oba i mówi, że samsung sporo lepszy lecz nie wiem bo nie porównywałem obu.
Jak widać drastycznie zmieniłem swoje preferencje(zwłaszcza cenowe) ale to tylko świadczy o tym, że sukcesywnie zmierzam do najlepszego z możliwych w moim przypadku wyboru.
Jeśli ktoś coś wie o tych TV to bardzo bym prosił o opinię. Jeśli istnieje model lepszy w tej cenie to z chęcią go rozważę.
Jedyne co się nie zmienia to to, że nie rozważam plazmy.
Z góry dziękuje za pomoc.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
A nie powiedział w czym jest sporo lepszy?
Bo Sharp ma mniejszy input lag, szybszą matrycę , szerszą paletę barw o 25% , mniejszy pobór energii, większą liczbę subpikseli na ekranie o 25%,
Szybsze procesory ruchu - chipsety H 264 i większą płynność.
Ma też lepszy dźwięk.
Jeśli chodzi o multimedia to ma wyszukiwarkę Net Tv, widgety, wifi

pavell91

Member
Mówił, że jakość obrazu jest sporo lepsza w samsungu i, że kupując sharpa właśnie sugerował się opiniami o świetnej matrycy, ale teraz nikt go nie przekona, że sharp jest lepszy bo ma oba i wg niego matryca jest lepsza w Samsungu(szybsza, płynniejsza i daje lepszy obraz).
Niestety nie mam możliwości porównać obu osobiście bo teraz ma je w innych mieszkaniach.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Niezła ściema. A czym testował - sygnałem SD i to na odległość ?
Dla mnie geniusz.
Ja testuję godzinami stoją obok siebie i trzeba wiele godzin na testowych programach aby dokładnie określić jaki telewizor w czym wypada lepiej.
No ale z geniuszami nie startuję .

LG to przyzwoity telewizor . Ma być głównie do gier ?

pavell91

Member
Właśnie dlatego napisałem na forum, żeby dowiedzieć się od kogoś kto ma styczność z TV na co dzień.
Co do gier to nie jestem wielkim zapaleńcem, ale posiadając PS3 jak tylko będe miał czas to w najlepsze tytuły wypada zagrać. Podział gry-reszta wypada mniej więcej pół na pół.
Znalazłem informacje, że ten LG posiada inputlag na poziomie 90 co jest wynikiem słabym do gier jednak nie wiem czy posiada tryb gry zmniejszający opóźnienie.
A wracając do sharpa i samsunga to czy modele bez 3d tj. lc46le820e i ue46d5500 są zauważalnie gorsze do moich zastosowań? 3d zwłaszcza aktywne nie przekonuje mnie do siebie a koszt okularów na poziomie 300zł w moim przypadku zmienia tą technologie w bezużyteczny gadżet(duży plus dla LG na którym można obejrzeć film 3d w troszke większym gronie).
Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

pavell91

Member
Dawno mnie nie było co nie oznacza, że nie powiększałem swojej wiedzy o TV. Wiem już, że jeżeli chce dobry tv 2d to powinienem kupić tv 3d.
Interesują mnie już tylko dwa modele
Samsung ue46d6500 (4075 zł + 2 pary okularów)
Sharp lc-46le830e (4360 zł, brak okularów w komplecie, cena za szt ok. 200zł)
Moje pytanie brzmi czy warto dopłacić do Sharpa (z dwiema parami okularów ok. 700zł)?
Różnica cenowa wydaje się być duża, a jaka jest różnica jakościowa?

Do góry