Jaki LCD ~46" do zwykłej kablówki osiedlowej - do ok. 4 tyś zł.

dafior01

Member
Witam, jak w temacie - mam kablówkę osiedlową którą na CRT widać dobrze.
Chciałbym jednak go już zmienić na LCD - ale mam obawy o odbiór.

Polecano mi (i tez tu czytałem) -plazmy, ale jak widzę ile tam prądu idzie, to mi się odechciewa.

Poza tym dodam że mam i gram na PS3 - więc żeby to też działało ładnie.

Fajnie by było jakby ten TV miał tuner Sat - może jakoś bym satke zainstalował - wtedy obraz może byłby już lepszy. Ale trzymajmy się tej kablówki póki co.

Budżet - 4000 PLN. Mieszkanie nie słoneczne - okna na zachód, TV prostopadle do nich.

Dziękuję za porady.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do kablówki stricte - to rzeczywiście lepszym rozwiązaniem byłaby Plazma Panasonica 46G30.
014_P1260187.JPG

http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...g30-telewizor-multimedialny-test-otwarty.html

Ale jeśli chcesz dużo grać w PS 3 - to potrzebujesz mały input lag na poziomie 40 ms - czyli wskazanie na Sharpa 46LE 830 :

002_DSC_9616.jpg

http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/65908-sharp-40le830-test-otwarty-pierwszy-test-na-rynku.html

dafior01

Member
A ten Sharp jakoś będzie wyglądał na kablówce? Oglądałem te testy i niby ok.
Trochę mnie starszą w Sharpie problemy z DVB-S i satką - bardzo chciałbym to mieć w jednym.

A jak jest w Samsungach z odbiorem takiego może nie jak z siatki ale nie cyfrowego sygnału? I PS3 oczywiście. Jakieś typy?

Dziękuję za pomoc.

zibi079

New member
Problemy z tuneram sat w sharpie maja być usunięte nowym softem 20m temu rozmawiałem z servisem ale czy tak będzie to życie pokaże... Sam na to czekam... Zobacz jeszcze model toshiba sl 863 ma wbudowany tuner sat i resolution + - co poprawia sygnał sd.
Czy tuner sat w toshibie działa poprawnie tego nie wiem...

Ostatnia edycja:

zibi079

New member
Fakt 4300 jak nic w takiej sytuacji wziołbym sharpa 824 sam go mam od niedawna. Ewentualnie 820 nie ma tunera sat i internetu ale IMO do internetu to jest komputer :). Sharp radzi sobie z sd całkiem nieżle, przy oglądaniu meczy w sd jest troche gożej. Pozdwoń po sklepach poprytaj mi udało się wyczaić lc46lu824e za 3099 zupełnie przypadkiem nie było go w zadnej gazetce ani nawt na wystawie. W tej chwili 820 jest w mm na górczewskiej w wawie za 3399.

Zobacz jeszcze Toshibe sl833 cena od 3150 ma wbudowany tuner do kablówki DVB-C to praktycznie to samo co sl 863 tylko bez "bajerów"

Ostatnia edycja:

don111

Banned
Polecano mi (i tez tu czytałem) -plazmy, ale jak widzę ile tam prądu idzie, to mi się odechciewa.
w danych widzisz jedynie pobór maksymalny, nie średni
poza tym fajne rozumowanie, dołożyć 1000zł do LCD, żeby tylko pobór mocy był niższy... gdzie tu logika ? to się zwróci za min. 5 lat, a gdzie oszczędności ? bo na jakości już i tak tracisz... jeśli myślisz że LCD w podobnej cenie do plazmy czy nawet trochę droższe ledy oferują podobną jakość to jesteś w grubym błędzie

dafior01

Member
don111 - nie mam pojęcia o co ci chodzi, jakie dołożyć 1000 zł.

Mam budżet 4000 tyś na 46 " (około).

LCD chyba trochę jednak mniej pociągnie prądu - niech będzie 100W - ten Sharp, a plazma lekko połowę więcej, np. panas 46GT30 około 170 W. Zaznaczam że podałem średnie wielkości a nie nominalne. Oba niestety stoją wysoko cenowo bo ok 4300 zł. To dużo jednak ...

Nie łapie co chcesz przekazać o tych oszczędnościach .... masz na myśli coś w stosunku do 46G30 Panasa? Bo on właśnie w stosunku do Sharpa to 1000 zł ....

zibi079

New member
Z poborem prądu don111 ma racje nie należy się tym sugerować plazma tego prądu "zje" więcej za ok 50pln max 100 rocznie także wogóle bym to pominął sam też rozważałem plazmę ale obawiałem się bzyczenia , syczenia, piszczenia różnie to użytkownicy plazm określają. W każdym razie nie spiesz się, przede wszystkim obejżyj i plazmy i led i lcd. Moi faworyci to sharp i toshiba jak masz małe dzieci radz sharpa seria 820 ma szybę .... która poza swoią podstawową funkcją u mnie spełnia również funkcję ochronna;)

Poza tym zastanów się czy na pewno 3D Ci potrzebne???

Ostatnia edycja:

raivel

New member
Na Twoim miejscu brałbym G30, szczególnie do takiego sygnału.
Co do kwestii poboru prądu- wydając kilka tysięcy na nowy TV i oczekując od niego maksymalnej jakości, kilkadziesiąt złotych rocznie nie jest wysokim kosztem.

Do góry