Jaki kupić telewizor 40-42 cale??

bseweryn7

New member
Witam serdecznie,
przymierzam się do zakupu TV LCD.
Po wielu godzinach spędzonych w internecie i na forum wysiadłem kompletnie i nie wiem co wybrać.

Poniżej moje wymagania:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5-3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? również bokiem ale tv będzie na wysięgniku raczej
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju? słońce świeci z lewej strony i pokuj jest nasłoneczniony ale z roletami.
7.Jaki masz obecnie telewizor? był 32 cale samsung lcd
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Wifi, USB, Hdmi, DVB-C itp
9.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? narazie zwykła antena
10.Jakie urządzenia? laptop, komórka i USB
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4h w tygodniu ok 5-6h w weekend
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? bez różnicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? a wszystko
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak, głównie youtube, fajnie by było ipla i tvn player oraz filmy i muzyka z laptopa
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? narazie nie ale planuje xboxa
16.Preferencje co do marki? bez znaczenia
17.Preferencje co do wielkości? 40 cali max 42
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? póki co to nic
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? w tygodniu wieczorami, w weekend roznie
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? max. 2800
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? może nie musi ale pasywne

Proszę o pomoc internet żeby fajnie chodził do tego czytał z USB i będzie git:) cenowo podałem 2800 ale wiecie jak coś mi zostanie to się nie obrażę:)

bseweryn7

New member
Myślałem coś o Panasonic TX-L42ET5E lub LG 42LM660 jednak problem jest taki ze ściana mnie ogranicza i nic większego niż 42 cale się nie mieści... taki psikus i dlatego poszukuje opcjonalnie 40 z 3D lub cos bez.. I jeszcze pytanie jak internet działa na Sharpie? I Philipsie? Panasonicu?? może wiecie bo wiem jak działa tylko na LG:)

Ostatnia edycja:

szakalq

New member
Mam od tygodnia panasonica 42et5, internet podpięty z multimedi 12Mb i śmiga bardzo dobrze na tv, teledyski z yotube w HD super wyglądają. Aplikacje które ma i używam/odpalałem to: youtube, ipla, tvnplayer, iplex.pl, facebook, skype, eurosport, poza tymi jest sporo apek w sklepie. Jedynie do czego można się przyczepić to głośniki w tym tv, jak chce się mieć lepszy dźwięk trzeba podpiąć coś zewnętrznego.

bseweryn7

New member
Mam od tygodnia panasonica 42et5, internet podpięty z multimedi 12Mb i śmiga bardzo dobrze na tv, teledyski z yotube w HD super wyglądają. Aplikacje które ma i używam/odpalałem to: youtube, ipla, tvnplayer, iplex.pl, facebook, skype, eurosport, poza tymi jest sporo apek w sklepie. Jedynie do czego można się przyczepić to głośniki w tym tv, jak chce się mieć lepszy dźwięk trzeba podpiąć coś zewnętrznego.

Super własnie o takie komentarze i spostrzeżenia mi chodziło jak wygląda to w praktyce:) dziękuje. a inni jakie mają spostrzeżenia co do swoich tv?:)

bseweryn7

New member
Mam pytanie odnośnie Panasonic a ten LG czy uważacie że naprawdę gorszy jakościowo jest panasonic bo byłem dziś w euro rtv i pan powiedział ze lepiej wziaść lg bo lepszy jest w czytaniu z usb filmów i polskiej czcionki a panasonic tego nie ma i że jeśli o funkcje smart to lg jest lepszy no już zgłupiałem totalnie bo wszyscy piszecie ze panasonic lepszy a tu wychodzi ze lg wiec jak to jest bo sam obraz jak dla mnie zbliżony niestety bezpośrednio nie da się ich porównać w tym sklepie. który lepiej daje rade z odtwarzaniem z usb i funkcje tak zwane smart...?

Karpaj

New member
Bez reklam
W sklepach mówią to, za co im płacą. A że Panasonic nie sponsoruje sprzedawców w odróżnieniu od Samsunga i LG, to rzadko kiedy jest polecamy w halach. Albo trafiłeś na promotora LG :)

Panaś czyta więcej formatów z USB (m2ts, rmvb, któych LG nawet nie rusza choćby), czyta bez problemu polskie znaki, a ze smarta też ma sporo aplikacji - jedyną przewagą LG jest magic pilot.

bseweryn7

New member
Dokładnie tak jest. Ja mam naprawdę mieszane już uczucia szkoda że tak chwalony przez was philips jest drogi bo "dorzucić" już nie mam z czego chyba że odczekam zobaczymy..

Do góry