Jaki kabel HDMI 1.3 (z certyfikatem) ?

redlum

New member
Bez reklam
za 150zł można mieć 15m HDMI ProLink-a? Ceny tak spadły - czy to może podróby z Chin? Ktoś ma taki model TCV8280 i może potwierdzić jakoś wykonania?

pkomp

New member
prolink zawsze był w miarę tani ale przyzwoicie wykonany - mam podobny tyle że 5 metrów bodajże i jakośc jest na wysokim poziomie

Fatal1ty

New member
Ale sciema z tymi kablami, ja do ps3 używam Vivanco z wysokiej serii i ostatnio widząc naiwnych Polaków którzy kupują kable bo xxxzł, podłączyłem kablem voice craft za 35zł 3metry 1.3 i 3d pięknie puścił.

Ściema i tyle!

Oczywiście są tacy teoretycy, którzy powiedzą, że jak będzie jakiś film z kosmosu to siądzie - taaa...

redlum

New member
Bez reklam
PS3 nie obsługuje HDMI 1.4 a 1.3. Przy 1.3 też można puścić 3D, tylko że nie w rozdzielczości 1080p, ale max 1080i (a gry pewnie są w 720p).

tommiyacht

Klub HDTV.com.pl
VIP
czy opłaca sie brać kabel z obsługą CEC ? tzn w domyśle , procentuje to tylko tym że bede uzywal jednego pilota zamiast dwoch/trzech... ?

JackS.

New member
Bez reklam

A, ok. Też mam taki. On dodaje CEC do tych urządzeń, które nie mają go fabrycznie. Ja używam go z PS3 fat. Jeśli Twoja konsola to model slim a nie fat, to ma ona już fabrycznie CECa i wystarczy zwykły kabelek HDMI, a nie taki z elektroniką, aby z CECa korzystać.

intertime.pl

New member
Można tłumaczyć a jedni w kółko to samo.....
Transmisja cyfrowa jest albo jej nie ma to tylko zera i jedynki, montuje anteny i często śmiech mnie bierze bo ludzie kupują HDMI za 300 zł a płaczą że za 1 m dobrego kabla koncentrycznego muszą zapłacić ponad 2 zł co ma istotne znaczenie w instalacji antenowej.

PeterMac

New member
Bez reklam
za 150zł można mieć 15m HDMI ProLink-a? Ceny tak spadły - czy to może podróby z Chin? Ktoś ma taki model TCV8280 i może potwierdzić jakoś wykonania?

Prolink to jedna wielka podróba z Chin tego sie nie podrabia :)

@intertime.pl - hehe dokladnie, nie wiedza niestety kosztuje ;)

A, ok. Też mam taki. On dodaje CEC do tych urządzeń, które nie mają go fabrycznie. Ja używam go z PS3 fat. Jeśli Twoja konsola to model slim a nie fat, to ma ona już fabrycznie CECa i wystarczy zwykły kabelek HDMI, a nie taki z elektroniką, aby z CECa korzystać.
mam PS3 fat kabel hdmi zwykly bez tego ustrojstwa podpiete z amplitunerem i wszystko pięknie działa.

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
a cóż takiego kolego podrabia prolink?w dodatku od dobrych 10 lat oferując wysoką jakośc za niskie pieniądze?

działa ci CEC z tym kablem?pewnie nie....

PeterMac

New member
Bez reklam
podrabia Profigolda od Bandridge z wyglądu.

Co do kabla to nie mam CEC bo nie potrzebuje sterując Harmony.

Ostatnia edycja:

PeterMac

New member
Bez reklam
brałbym pierwszy Vivanco przynajmniej bez wydziwien z wyglądu, firmowy, ten ostatni ze wzmacniaczem nie ma kompletnie sensu na taką odległość wzmacniacz.

Tom1422

New member
Witam. Nie wiedziałem w jakim temacie to napisać więc piszę tutaj :) Posiadam dwa kable HDMI, jeden to kabel firmy Logitech dokładnie taki:HDMI Audio Video Cable . Nie wiem jakiej wersji jest ten kabel. Czy ten kabel jest 1.3b? Tutaj pisze ktoś coś o 1.2a: Is the Logitech HDMI cable 1.3a? - Logitech Forums więc nie wiem jakiej wersji jest. Wiem, że wersja 1.3 oferuje Deep Colour itd. więc zależy mi na tej wersji. Drugi to kabel Sony Official Playstation: KABEL HDMI-HDMI do PS3 SONY Itp - WAWA !!! (1206258010) - Aukcje internetowe Allegro . Też chciałbym się spytać czy jest 1.3? Ostatnie pytanie: Czym się różnią kable 1.3a od 1.3b?

Tom1422

New member
Będę używał kabla Sony i mam nadzieje, że obsługuje to Deep Color i inne bajery. Gdyby ktoś wiedział coś o tym kablu lub o kablu Logitecha to proszę o odp. Najbardziej interesuje mnie właśnie to czy obsługują Deep Color itd. Według wikipedii 1.3 obsługuję to wszystko, HDMI ? Wikipedia, wolna encyklopedia

JackS.

New member
Bez reklam
Najbardziej interesuje mnie właśnie to czy obsługują Deep Color itd. Według wikipedii 1.3 obsługuję to wszystko, HDMI ? Wikipedia, wolna encyklopedia

Jak już chcesz korzystać z Wikipedii, to używaj raczej jej anglojęzycznej wersji. Tam znajdziesz chociaż podstawowe informacje o kablach HDMI.

W specyfikacji HDMI 1.3 wprowadzono podział na kable kategorii 1 i kategorii 2. Kable kategorii 2, to kable testowane z taktowaniem linii TMDS z częstotliwością 340 MHz. Takie kable dają możliwość korzystania z wszystkich funkcji opisanych w specyfikacja 1.3c (w tym z Deep Coloru).

Istnieją jednak też kable testowane jedynie z częstotliwością 74.25 MHz. Są to kable określane jako kable kategorii 1 (wg HDMI 1.3). Te same kable mogą być też nazywane STANDARD HDMI (wg specyfikacji HDMI 1.4).

Jeśli na kablu producent deklaruje jedynie, że jest to kabel zgodny z HDMI 1.3 (1.3a, 1.3b, 1.3c) lub z HDMI 1.4 (1.4a), to oznacza to, że jest to kabel kategorii 1 (czyli kabel STANDARD HDMI). Taki kabel daje gwarancję możliwości przesyłania obrazu do rozdzielczości 1920x1080p@24Hz (zwanej często Full HD) lub 1920x1080i@50/60Hz. Nie ma żadnej gwarancji, że po takim kablu uda ci się bez przekłamań przesyłać wyższe formaty, np. 1920x1080p@50Hz lub 1920x1080p@60Hz. Nie ma też pewności przesyłania 1920x1080p@24Hz z więcej niż 24-oma bitami na kolor, czyli z Deep Color.

Tom1422

New member
Czyli jeśli chciałbym to Deep Color itd. to muszę kupić nowy kabel? Jakie kable są w stanie obsługiwać 48 bit itd? Najlepiej jakby ktoś podał firmy lub konkretne modele :) Myślałem, że tak jak podaje wiki od 2006 roku to są już kable obsługujące wszystko.

Do góry