LukeSky@Cześć masz bardzo zdrowe podejście pozwól ,że Ci odpowiem cytuję "Sporo mitów promowanych na forach u mnie się nie sprawdza, ale to pewnie dlatego że jestem głuchy" -bzdura nie jest głuchy tylko masz swoją percepcję i masz do tego prawo to wszystko jest jak już wiesz subiektywne sam to sprawdziłeś na odsłuchach .
Co do tzw. topologii wzmacniacz kontra amplituner kina , napiszę tak nikt nie powiedział i nie udowodnił ,że każdy aspiruje i czuję potrzebę stereo ,bo chce słuchać muzyki jest masa ludzi zadowolonych z tanich av i korzysta z nich w muzyce ,ale są tacy co mają duże "inklinacje" w kierunku dążenia do ich ulubionego brzmienia ( dochodzą często do tego warunki lokalowe, akustyka , własne doświadczenia , preferencje , indywidualne podejście do muzyki i wiele innych ) .Co do av masz tam 5 układów przedwzmacniacza -pre amp, jeden transformator w tańszych av i 5,6 końcówek mocy , koszt takiego budżetowego av 1500zł , a w wzmacniaczu stereo za to samą kasę masz 2 kanałowy przedwzmacniacz napięciowy pre-amp +zasilanie + 2 końcówki mocy - piszę o budżetowym wzmacniaczu .
Czy ten wzmacniacz zagra lepiej od av budżetowego to zależy czy ktoś to usłyszy czy nie, z reguły słychać lepszą dynamikę , scenę muzyczną , detaliczność , kontrolę basu do tego dochodzi ,źródło , akustyka, itd... .
Jest gro ludzi co mają kino za 4 tyś z kolumnami i cieszą się bo im w muzyce też to wystarcza , są ludzie co zmieniają elektronikę ,kable , kolumny bo dążą do " nirwany" czy to zrealizują być może tak , do tego dochodzą kwestie finansowe jeżeli w grę wchodzą nowe klocki.
Są i tacy co kupują do laptopa wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki i nie mając warunków na kolumny tak sobie słuchają .
Jest masa kombinacji a fora jednym robią " wodę z mózgu " innych motywują do odsłuchów i dystansu w poszukiwaniu .
Ja sam osobiście mam dość lipne warunki w tych moich 13m2 , kino fajna sprawa ,ale w bloku trzeba się liczyć z pewnymi ograniczeniami .
Sam jeszcze tak do końca nie wybrałem zestawu a dowiedziałem się ,że kupę kasy mnie wyniesie naprawa samochodu , więc z racji elementarnych potrzeb , muszę szukać kompromisu -bo za coś trzeba się utrzymać a muzyka , filmy to raczej relaks , odpoczynek .
Co do czekania na av to w dobie tego kryzysu gospodarczego ,gdzie wszyscy tną koszta kosztem jakości , dodając bajery dla promocji nowości i marketingu , raczej to się nie zmieni , wręcz przeciwnie dadzą Ci układy 4K,8K 2 porty 3D i dużo więcej kasy musisz wydać .
Dobre av to moim zdaniem denon 2113 , Yamaha 771,Marantz 5006, onkyo 609 ,HK255 a jak ktoś skupia się na muzyce szuka "lepszego stereo i kina " to av typu NAD, ROTEL, CA, ARCAM,ANTHEM koszt od 4 tyś ... w górę -
kolumny warte przemyślenia do av i muzyka z średniej-niższej półki : MA MR,BX,Roth 30/40,Heco victa 501 ,Tannoy v1/v4,Dali zensor 5,Tonsil 180 maestro, siesta ,taga platinum .
Mój kumpel poszedł na łatwiznę i do swojej małej sypialni -pokoju kupił mini system denon M 39 i jest zadowolony , gra mu to dobrze ,nawet sobie dźwięk z tunera sat podłączył i jak tego słuchałem to dziwiłem się że takie "maleństwo " ma dynamikę i nie męczy , można i tak .
Co do źródła odt. sieciowy świetna sprawa , ale w av masz już często te funkcje , to samo w droższych odt.BD .