Jaki jest format dźwięku w plikach AVI/mkv?

snooze007

New member
No właśnie, oglądając plik avi z laptopa podłączonego do TV, dźwięk puszczony przez zewnetrzna karte muz. (przez wyjscie optyczne do kina dom.), to czy mozna cieszyc sie dzwiekiem dolby 5.1?? Konwersja zachowuje oryginalny format dzwieku?

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
Jeśli z laptopa "wyjdzie" 5.1 i amplituner to "przyjmie" to czemu nie.
Przeczytaj uważnie tytuł swojego posta i jego zawartość.
Spójność ... taka sobie.
Odpowiedź na tytuł brzmi: mono, stereo, DD 5.1, DTS 5.1 i ponoć już są (nie widziałem/nie słyszałem z audio HD., i pewnie ...coś jeszcze.

snooze007

New member
Witam.
Jeśli z laptopa "wyjdzie" 5.1 i amplituner to "przyjmie" to czemu nie.

Jesli dokupie karte dzwiekową USB do laptopa, połącze jej wyjscie optyczne z optyką ampli- to z technicznego punktu widzenia, powinienem mieć dzwiek cyfrowy, dobrze myślę? Chodziło mi o to czy ripowane filmy do popularnych formatów tj. do AVI- zachowaja cechy dźwieku dolby 5.1, jeśli ofkoz oryginal byl w takowy sposób wydany.....

fejk

New member
W plikach avi masz najczęściej format dźwieku AC3, i to 2 kanałowy o dosyć niskim bitrate. W plikach mkv najczęściej jest pełny DTS(Głownie w filmach 1080p) natomiast w filmach 720p jest to już loteria albo DTS albo AC3 5 kanałowe o bitrate 640 Kbps ~~.

prez8s

New member
Są różne wersje rip-ów, to jaka jest ścieżka dźwiękowa, to najczęściej podane jest w opisie do pliku na stronie z której ściągasz. Najwięcej jest AVI z dźwiekiem skompresowanym w mp3. Z tego można co najwyżej uzyskać wielokanałowy prologic, tylko różnie jest z jakością. Sporo jest też plików AVI z DD 5.1, rzadziej z DTS. Pliki mkv to popularny format dla filmów HD i tu najczęściej jest dźwięk wielokanałowy albo DD, albo DTS, czasami jest kilka strumieni do wyboru. Żeby wysłać dźwięk cyfrowy jako niezdekodowany stream dla amplitunera przez optyczne lub spdif to wystarczy w programie którym odtwarzasz, lub w kodeku zaznaczyć odpowiednią opcję i wszystko. Dobrym programem jest Media Player Classic Home Cinema.
A jaką chcesz kartę dźwiękową kupić do tego laptopa?

Ostatnia edycja:

snooze007

New member
A jaką chcesz kartę dźwiękową kupić do tego laptopa?

Szukalem jakąś niskobudzetową, znalazłem coś z firmy..."mint"...(?) pod USB. Widze ze gra nie warta swieczki w moim przypadku (nie mam cierpliwosci do mkv- krowiaste te pliki ;/) ale o takie odpowiedzi mi chodzilo- juz wszystko wiem! Dzieki!:)

mataman

New member
Bez reklam
DTS z tv nie bedzie. Nie wiem czy jest tv który by DTS puscił. Uzyskasz go tylko podpinajaj lapka bezpośrednio do ampli. optyk, coaxial lub HDMI

snooze007

New member
Rozumiem.

W takim razie jedyne wyjscie to kupienie karty dzwiekowej USB z wyj. optycznym, potem ustawienie w kodekach audio by puszczały sygnał przez nią i....to powinno zadziałać, tak?

snooze007

New member
Okey, zrobiłem jak pisałes, wszystko śmiga w DTS'ach az milo;)

Mam tylko problem, bo co jakis czas przy ogladaniu filmu występuja trzaski.
Jest to problem kodekow/karty dźwiekowej???

snooze007

New member
Jeśli chodzi o kabel optyczny to raczej jest w porzadku- uzywałem go juz do blu ray'a, bez problemu... Mi tu coś śmierdzi kodekami: w VLC jest wiecej trzasków niż w MPC, poza tym filmy w formacie AC3 chodzą bez trzasków (tak mi sie wydaje, bo calego filmu nie ogladalem) niż w DTS- czy ten format jest jakis bardziej obciązajacy dla kompa???

Do góry