jaki interconekt

realmadryt23

New member
witam,od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zmaina interconekta.kabelek ktory posiadam dostalem za darmo w sklepie przy zakupie cd,wiec nie jest to zaden kozak.odsluchiwalem juz van den hula the first,i chorda cameleona.roznica jakas tam byla ale nic powaznego,wiec dlatego zastanawiam sie nad czyms drogim ,myslicie ze jest sens wydawania 2-3tys zl na taki kabelek jak chord signature plus,albo van den hul the rock.ewentualnie jakis nordost red dawn .moj system to Marantz pearl lite amp,marantz 15sa2 cd,tannoy revolution signature dc6t,i qed genesis

przemko77

Well-known member
Bez reklam
kable można wypożyczyć za kaucją i wtedy w domu sprawdzisz konkretnie z posiadanym sprzętem ,odradzam kupowania drogich kabli w ciemno

realmadryt23

New member
przed wydaniem takich pieniedzy za 1m kabla odsluch musi byc.ale czy drogie interconekty w takim tanim sprzecie jak moj naprawde moga cos wniesc?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
mogą, chociaż oczywiście bardzo dużo osób wątpi w poprawę brzmienia przy zastosowaniu drogich kabli .Kable nie są dodatkiem ,tylko składnikiem sprzętu ,gdyż sprzęt nie funkcjonuje bez nich . Najłatwiej można zaobserwować różnicę brzmienia w przypadku różnych konstrukcji kabla i różnych materiałów
Pozostaje kwestia ile należy wydać na kabel ,wielu recenzentów ,producentów zaleca aby było to 20% wartości całego sprzętu

Ostatnia edycja:

realmadryt23

New member
ja wieze ze kable robia robote I przekonalem sie osobiscie kiedy moj kolega zamienil swoje nic warte kable glosnikowe na chord epic super twin,i do tego ma onkyo 818 I proac 130.jednym slowem niebo a ziemia.pytanie jest takie czy przy zamianie tych chordow na duzo drozsze kable znow odczuje cos lepszego?/ czy to juz bedzie koniec I nawet bardzo dobre kable nie beda wstanie wycisnac wiecej z jego onkyo

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Bardzo trudno jest odpowiedzieć na takie pytanie .Zależy to np. od posiadanego sprzętu ,akustyki pomieszczenia - przy czym kombinacji może być tak dużo ,że nie sposób wszystkiego przewidzieć .Mamy kabel za 100zł kupujemy za 300zł i stwierdzamy poprawę dźwięku ,czy kupując kabel za 1500zł nastąpi dalsza poprawa ? ,czy jest w ogóle granica ? .Takie rozważania mogą być wyłącznie na drodze teoretycznej .Ważne żeby przy wymianie kabli zachować zdrowy rozsądek .Wiadomo że osoba użytkująca sprzęt o wartości 30 tyś zł ,będzie się rozglądać za drogim okablowaniem

Kiedyś jeden z recenzentów testował wzmacniacz Audiolab 8000A koszt interkonektu wyniósł 2/3 wartości tego wzmacniacza ,większość się dziwiła że koszt kabla jest nieadekwatny do ceny tego wzmacniacza , sprzeczność pozorna gdyż dopiero przy zastosowaniu drogiego kabla udało się wychwycić pewne wady tego urządzenia

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Niestety z kablami wyłacznie odsluch w domu ze swoim systemem. Ja uwazam, ze kabla dają duzo. Jesli chodzi o interkonekt, to dobrze jest miec taki sam jak glosnikowe, ale nie jest to koniecznosc. DObre kable przestają ograniczać sprzęt. OCzywiscie nie są to az takie roznice jak w przypadku wymiany kolumnm ale są, czasem nmiejsze, czasem znaczne.
Problem polega na tym, ze z kazdym systemem grają nieco inaczej (oraz akustyką - BARDZO WAŻNE). Np. VDH gra dla mnie zbyt czarno i ciemno, Nordost zbyt jasno, itd.
Posluchaj srebrnych Albedo (blisko im do QEDa), albo rozjezyj się na Cardasem. Mi oba spasowaly w duzo nizszym systemie Marantza i kolumn, wiec u Ciebie spokojnie mozna się pobawic, a zabawa zaczyna się od zastosowania innych kabli na gore, a innych na dół ;)
Pozdrawiam

realmadryt23

New member
Krzysztof wspomniales o wymianie kolumn,a na co bys mi proponowal zamienic te tannoye??one naprawde graja swietnie I w polsce stoja 7000tys.zl.ja moglbym je sprzedac za 550f.i tak na marginesie wiecie moze gdzie moglbym dokupic do nich oslonki??

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
A dlaczego chcesz je zmieniac? Nie wiem jak one grają. Chodziło mi o to, że największe roznice są gdy słuchasz różnych kolumn, bo z kablami nie są tak oczywiste, przy najmniej na pierwsze chwile.
POzdrawiam

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysztof wspomniales o wymianie kolumn,a na co bys mi proponowal zamienic te tannoye??one naprawde graja swietnie I w polsce stoja 7000tys.zl.ja moglbym je sprzedac za 550f.i tak na marginesie wiecie moze gdzie moglbym dokupic do nich oslonki??

Kupisz teraz kable, a później zmienisz kolumny i okaże się że te drogie kable się nie zgrywają. Droższe kolumny, to i za chwilę trzeba by zmienić elektronikę na coś lepszego itd. Jak masz kasę to można się w takie coś bawić, ale ja uważam że jak masz dobre kolumny które Ci pasują to po co zmieniać? W taki sposób to można bez końca sprzedawać i kupować nowe,lepsze klocki. Tylko jeszcze pytanie, na ile akustyka nam ograniczy potencjał takiego sprzętu?:) Chyba że masz odpowiednio przygotowane pomieszczenie?

maniekn274

New member
Bez reklam
i na tym właśnie polega dążenie do hi-endu,kolega już posiada drogi system(dla przeciętnego kowalskiego)jeśli ciągle coś brakuje,a zawsze coś brakuje to wymieniamy na coraz droższe,te paskudne NADY,te dudniące Harmany i te poobwieszane złotem i srebrem Marantze się znudziły,bo to żaden hi-end i wchodzi człowiek w ten świat gdzie już za klocek się płaci po 15-30tysi bo o droższych już nie myślę tylko ku....wa po co,ja osobiście nie słyszałem systemu za 200000 tyś np bo są o wiele droższe,ale czy tam naprawdę tak wsio idealnie słychać?myślę czasem że w taki system bym zapodał jakieś łubudubu to wcale by to jakości nie miało w porównaniu do mojego henia he he;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

realmadryt23

New member
na jednej z polskich stron znalazlem test kabli albedo.ocenki dostaly doskonale,moglbys napisac o jaki kakretnie model ci chodzi bo na ebay jest ich sporo

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Słuchałem Flat One, Geo, równiez w komplecie z głośnikowymi Blue i Air I. Majstersztyk :eek:k:
Albedo to Polska firma robiąca furorę.

Ostatnia edycja:

realmadryt23

New member
dzis udalem sie z kolega do naszego lokalnego sklepu wypozyczyc interkonekty.panowie ze sklepu zaproponowali nam,vdh d102 mk3 cena 120f,vdh intergration cena 150f,chord chorus 2 cena 200f I flagowego chorda indigo plus cena 999f,i tak wiec po dokladnyp przesluchaniu kilku kawalkow DIRE STRAITS z przyjemnoscia moge wam oznajmic ze chord indigo warty 1000 funtow zagral identycznie jak duzo tansze vdh I jestem przekonany ze napewno nie wydam wiecej niz 150 f na swojego interconekta,na koniec dodam ze wszystkie te kable byly odsluchiwane w pokoju 4x4,a sprzet to MIUSICAL FIDELITY M6i,M6CD PMC FB1I SIGNATURE,kable golosnikowe to jakis tanszy nordost.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Moze i tak, skoro nie slychac to po co przeplacac, ale tak jak wszystko i kazdy element w audio, system jej tak slaby jak najsalbszy element. Interkonekty są na to szczegolnie wrazliwe, by mialy swojego dobrego kompana w postaci kabli glosnikowych.
A jakie masz glosnikowe skoro zabierasz się za zakup interkonektu?

Do góry