Szukam ekranu do Benq W600. Projektor będzie stał lub wisiał około 400 - 410 cm od ekranu. Sprawdzałem ten ekran w kalkulatorach na stronie Benq i Projector central. Wychodzi mi, że ekran powinien mieć około 235x132 cm (chodzi mi o ekran 16:9). Szukam ekranu Matt grey (podobno jest najlepszy). Z tej odległości i przy tym projektorze miałbym według Projektor Central 122 nity (to chyba dobrze?).
Moje pytania są następujące:
- rozumiem, że im więcej nitów tym lepiej?
- czy ekran Matt Grey to dobry wybór?
- w jaki rozmiar ekranu celować, trochę większy czy mniejszy?
- czy można ustawić zoom projektora na większy? Jak to wpłynie na obraz?
- mógłby któryś z kolegów sprawdzić jaki ekran powinienem wziąć przy tej odległości?
- czy wybierając rozmiar ekranu mam znać dokładną odległość pomiędzy ekranem a projektorem? Chodzi o to, że nie znam jeszcze na 100% tej odległości może ona wahać się o kilka - kilkanaście centymetrów.
Nie chciałbym popełnić babola i kupić ekranu, na którym nie mieściłby się obraz lub miałbym białe plamy wokół obrazu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Moje pytania są następujące:
- rozumiem, że im więcej nitów tym lepiej?
- czy ekran Matt Grey to dobry wybór?
- w jaki rozmiar ekranu celować, trochę większy czy mniejszy?
- czy można ustawić zoom projektora na większy? Jak to wpłynie na obraz?
- mógłby któryś z kolegów sprawdzić jaki ekran powinienem wziąć przy tej odległości?
- czy wybierając rozmiar ekranu mam znać dokładną odległość pomiędzy ekranem a projektorem? Chodzi o to, że nie znam jeszcze na 100% tej odległości może ona wahać się o kilka - kilkanaście centymetrów.
Nie chciałbym popełnić babola i kupić ekranu, na którym nie mieściłby się obraz lub miałbym białe plamy wokół obrazu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.