Jaki ekran dla Optomy HD27 w ciemnym pokoju

sielus

New member
Witam wszystkich,
Powoli zbliżam się do finishu remontu i montażu urządzeń w sali TV, w związku z tym byłbym wdzięczny za opinię/sugestię lepszego zestawu dla moich warunków,

Pokój 4,5m długi na 3,5, szeroki na 2,9m wysoki
Sufit w kolorze niemal czarny mat, ściany - ciemno szary mat,
Okno na jednej ścianie, aczkolwiek dające bardzo mało światła,

Projektor powieszony pod sufitem dokładnie w osi pomieszczenia, około 4,1m pomiędzy szkiełkiem, a ekranem,

Raczej do wieczornego oglądania filmów,

Co do projektora, myślę o Optomie HD27 - podobno lider w tym pułapie cenowym,
Ekran: Suprema Andromeda 266x149 Matt Grey,

Ogólnie zawsze użytkowałem plazmy z uwagi na czerń, więc i tutaj chciałbym, aby czerń osiągnąć możliwie najlepszą, ale w tym przedziale cenowym oczywiście,

Pytanie, jak to będzie świecić w moich warunkach?

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Pokój marzenie , idealne waranki . Ale , po co taka żarówa ? Szukaj używanego JVC jeżeli zależy Tobie na jakości i czerni . Gdzie mieszkasz ?

sielus

New member
Dzięki za odpowiedź,
Też ta jasność mnie trochę martwi, problem w tym, że w tym przedziale cenowym nie ma alternatyw,

Sprzęt chcę wziąć na raty więc tylko nowe urządzenie wchodzą w grę,

Dwa dodatkowe aspekty poza czernią, które mają znaczenie to cicha bardzo praca i niski input lag - projektor będzie działał też PS4.

Myślałem też o BENQ 1110 pytanie czy sprawowałby się o tyle lepiej aby inwestować praktycznie 1000zł więcej?

hubio

New member
Witam wszystkich,
Powoli zbliżam się do finishu remontu i montażu urządzeń w sali TV, w związku z tym byłbym wdzięczny za opinię/sugestię lepszego zestawu dla moich warunków,

Pokój 4,5m długi na 3,5, szeroki na 2,9m wysoki
Sufit w kolorze niemal czarny mat, ściany - ciemno szary mat,
Okno na jednej ścianie, aczkolwiek dające bardzo mało światła,

Projektor powieszony pod sufitem dokładnie w osi pomieszczenia, około 4,1m pomiędzy szkiełkiem, a ekranem,

Raczej do wieczornego oglądania filmów,

Co do projektora, myślę o Optomie HD27 - podobno lider w tym pułapie cenowym,
Ekran: Suprema Andromeda 266x149 Matt Grey,

Ogólnie zawsze użytkowałem plazmy z uwagi na czerń, więc i tutaj chciałbym, aby czerń osiągnąć możliwie najlepszą, ale w tym przedziale cenowym oczywiście,

Pytanie, jak to będzie świecić w moich warunkach?

Matt grey znacząco poprawia jakość czerni. Sam miałem prze krótko Suprema Matt Grey Elegance, teraz mam dokładnie też to samo tylko white.

Ekran szary był minimalnie pofałdowany z lewej strony (praktycznie nie ma o czym mówić), biały to już jest po bokach dosyć mocno. Jak w jednym i drugim podczas projekcji (na razie) jak dla mnie to jest całkowicie niezauważalne. W każdym razie pofałdowanie zależy od konkretnego egzemplarza. Po wysłaniu zdjęć białego producent za pośrednictwem sprzedawcy zaproponował wymianę, tak więc polski system dystrybucji działa prawidłowo.

Jak zależy Ci na dobrej czerni to na pewno w przypadku tego projektora będziesz zadowolony. Ja testowałem na Epsonie 6700 i detale w czerni oraz sama czerń na ekranie matt grey była najlepsza jaką dotąd uzyskałem kiedykolwiek na projektorach i ekranach.

sielus

New member
Co było przyczyną zmiany z MG na MW, jeśli można spytać?

Jak dobrze zrozumiałem zależności, ekran MG lepiej funkcjonował z jaśniejszymi projektorami, natomiast MW z ciemniejszymi (~2200lumenów),
Natomiast w ogólnym rozrachunku to właśnie ciemniejszy projektor (w ciemnym pokoju) wyświetli lepszą jakość?

Wobec tego, jeśli mam ciemny pokój, lepiej szukać projektora o słabszej lampie + do tego ekran MW?

Z drugiej strony, Optomę HD27 mógłbym w trybie ECO użytkować, czy rozwiązałoby to problem?
Czy tryb eco ma inne, negatywne efekty?

Chyba zaraz zwariuję ;).

hubio

New member
Co było przyczyną zmiany z MG na MW, jeśli można spytać?

Jak dobrze zrozumiałem zależności, ekran MG lepiej funkcjonował z jaśniejszymi projektorami, natomiast MW z ciemniejszymi (~2200lumenów),
Natomiast w ogólnym rozrachunku to właśnie ciemniejszy projektor (w ciemnym pokoju) wyświetli lepszą jakość?

Wobec tego, jeśli mam ciemny pokój, lepiej szukać projektora o słabszej lampie + do tego ekran MW?

Z drugiej strony, Optomę HD27 mógłbym w trybie ECO użytkować, czy rozwiązałoby to problem?
Czy tryb eco ma inne, negatywne efekty?

Chyba zaraz zwariuję ;).

Niestety w przypadku projektorów wybór właściwego ekranu jest niezwykle ważny. Przekonałem się sam o tym boleśnie... Człowiek nauczony jest z telewizorami, że kupuje i stawia, a w projektorach ekran to taka 1/2 telewizora :)

W zasadzie póki nie zobaczysz sam w swoim pomieszczeniu jak świeci dany egz. projektora z danym egz. ekranu nie do końca wiesz co kupujesz... Ja wymieniłem swój ekran (w niezaadaptowanym pomieszczeniu) na biały bo obraz był przyciemniony na matt grey czego nie lubię, biel była przyszarzona i kolor skóry był nienaturalny. Czernie oczywiście super...

Na białym czernie były gorsze, ale biel i jasność była właściwa. Oba ekrany testowałem na Epsonie 6700. Po zmianie na Epsona 9300 czerń się wzmocniła na białym ekranie i jest lepsza niż na 6700 z matt grey.

Do takiego projektora jaki chcesz kupić czyli Optomy HD27 mimo wszystko zalecałbym Ci matt grey bo poprawi Ci czernie, a jak pisałeś to jest Twój priorytet.

sielus

New member
Właśnie się zacząłem zastanawiać, czy na pewno chcę ten konkretny projektor, nie jestem jakimś fanboyem Optomy,

Alternatywą sporo droższą, ale do przełknięcia, jest Benq W1110, pytanie, który lepiej się sprawdzi w ciemnym pomieszczeniu i czy ekran MG byłby odpowiedni również dla niego?

Do góry