Jaki budzetowy ampek do Jamo s 426?

collider

New member
Bez reklam
Wlasciwie chodzi o wybor pomiedzy Yamaha 373 a Pioneer 527. Co lepiej zagra z tymi glosnikami?

Dodam jeszcze przeznaczenie 50% filmy, 30%TV, 20% muzyka.

Znalazłem taką specyfikację Yamahay:
http://www.sonica.pl/kina,domowe,amplitunery,av,YAMAHA,RX-V373.html

Napisano tam, że amplituner posiada skalowanie (obrazu słabej, niższej roździałki?) po HDMI. Czy rzeczywiście, bo w innych specyfikacjach takiej informacji nie ma. Jestem też ciekawy, czy Yamaha ma standby through,wyłaczam apmka i swobodnie oglądam TV?

A może jest jakiś inny ampek który daje radę w podobnym przedziale cenowym ?

Nikt nie pomoże? :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

collider

New member
Bez reklam
Budżet około 1200 zł. Ale czym mniej tym lepiej.

A gdybym miał wybierać z tych dwóch?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A jaki metraż? Zastanawiałeś się może nad starszymi a wyższej klasy amplitunerami? Ja mam Onkyo 608 i sobie chwalę, na pewno długo nie zmienię na nic innego. Teraz z roczną gwarancją lub używkę jeszcze na gwarancji też w tej cenie dostaniesz, a w/w sprzęty to trochę nie ta liga. Oczywiście poza Onkyo można wyczaić wiele innych ampli w podobnej cenie. Nawet wczoraj czytałem że jakiś kolega z forum chce sprzedać Denona 1612, bo szuka nowszego ampli z podłaczeniem do internetu.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

collider

New member
Bez reklam
Metraż około 18 kwadratów, głośniki podałem wcześniej. Chcę kupić nowy amplituner, to raz a dwa to, że niedawno straciłem ampka i na dzień dzisiejszy jakaś ekstraliga nie wchodzi w grę.

collider

New member
Bez reklam
AVR 70 brak autokalibracji. Pisalem juz o tym gdzies wczesniej. Onkyo tak samo. I w cenie tych dwoch praktycznie daloby rade kupic Yamahe 473. Czy ten Harman naprawde jest taki dobry uwzgledniajac moje glosniki czy to raczej sila promocji i kuglarstwo? :)

moles

New member
Znajomy ma Pionka 521 z tym zestawem i jest zadowolony,jeśli nie jesteś zbyt wymagający to myśle, że ten 527 bedzie ok. Z tymi głośnikami to co byś nie kupił bedzie ok. Takie moje zdanie.

collider

New member
Bez reklam
Znajomy ma Pionka 521 z tym zestawem i jest zadowolony,jeśli nie jesteś zbyt wymagający to myśle, że ten 527 bedzie ok. Z tymi głośnikami to co byś nie kupił bedzie ok. Takie moje zdanie.

Ja miałem już Pioneera 920 z tymi głośnikami i byłem zadowolony. Jednak w tej chwili rozglądam się za amplitunerem z nieco niższej półki i stąd moje zainteresowanie 527 (przy okazji, czy posiada lipsync - bo są różne opinie). Oczywiście to dwa różne sprzęty, ale szukam kompromisu. Jestem właściwie ciekawy jak gra ten młodszy brat 920. Dodatkowo został mi bluray z poprzedniego zestawu (co najśmieszniejsze wymiarowo już nie pasuje do nowych modeli). Jestem otwarty na wszelkie inne propozycje. Dlatego też podałem Yamahę 373 bo mimo braku wodotrysków ma dość dobre opinie, natomiast nie wiem czy zagra solidnie z moimi głośnikami. Chociaż, co ciekawe posiada podzespoły z Texas Instrumets tak jak Pioneer.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Z tych dwóch Yamaha dla mnie, u Ciebie może bezpiecznie Pioneer, bo Yamaha inaczej zagra i się przestraszysz nowego brzmienia.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Skoro miałeś wcześniej Pioneera i byłeś zadowolony z brzmienia to możesz przy nim pozostać. Mnie nie odpowiada brzmienie Pioneerów (słuchałem niskich modeli) bardziej już mi pasowała Yamaha bądź najlepiej Denon. Yamaha gra bardziej przestrzennie niż Denon co w przy filmach jest na plus. W stereo bardziej mi przypasował Denon bo Yamaha brała za ostro. Na allegro można znaleźć nieraz starsze modele. Np. Denon 1612, Harman avr260, Onkyo 509. Za 1300zł też widziałem Pioneera 827.

collider

New member
Bez reklam
Niby masz rację, tylko że ja kupując swój pierwszy sprzęt opierałem swoją wiedzę na opiniach użytkowników, testach, własnym przeczuciu. Nie miałem okazji słuchać Yamahy czy Onkyo na podobnej klasy głośnikach i ciężko mi powiedzieć, które brzmienie będzie ok bo może się okazać, że powiedzmy Denon mi bardziej podchodzi. Zależy mi więc na raczej subiektywnej podpowiedzi, który amplituner "teoretycznie" będzie najlepiej współbrzmiał z tymi głośnikami. Odnośnie Pioneera zastanawia mnie też fakt, czy będzie duża różnica w brzmieniu w stosunku do 920. Czy różnica pomiędzy oboma ampkami tak naprawdę sprowadza się do ilości wejść, aplikacji itd. czy też do jakości brzmienia.
Powtórzę jeszcze raz moje pytanie: czy 527 ma lipsync?

Do góry