Jaki Blu Ray Wybrac?

maruco

New member
marciniozo napisał:
LG odtwarza pliki mkv, pozostałe nie, jest o tym dużo na forum, poszukaj i poczytaj!

dokładnie - pocztyaj opinie o BD370 a wybór stanie sie prosty - jest nawet cały tematt o tym modelu, a do jego zalet należy nie tylko to że ma mkv :)

smoose

New member
Dołączę się do wątku Rebusa bo w sumie nie padły konkretne odpowiedzi, a interesuje mnie mniej więcej to samo, proszę krótko i na temat

1. Jaki wybrać BD do 1000 PLN i w czym jest lepszy od innych?
2. Jakie do tego BD głośniki do 1000 PLN?
3. Czy PS3 który ma tą zaletę że można na nim grać, a jest w podobnej do powyższych cenie, jest dużo gorszy jako odtwarzacz BD od innych? czy ma jakieś braki w stosunku do innych BD (nie czyta formatów, daje gorszy obraz, nie ma jakichś funkcji?), czy też spokojnie sobie jako BD poradzi (oczywiście poruszamy się tylko w tej klasie cenowej)?
4. Jeżeli wybór PS3 (z uwagi na gry) jako odtwarzacz BD, jakie do tego głośniki?

Myślę ze odpowiedzi na te pytania rozwieją wiele wątpliwości osób które nie są specami od audio/video i wielu szczegółów w ogóle nie zauważą, ale chcą mieć w miarę dobry sprzęt, w odpowiednim stosunku ceny do jakości

Z góry dzięki

raflec

New member
Witam,
może ktoś poleci jeszcze BD do 3000 plz. Zależy mi również na dobrym odtwarzaniu formatu DVD i ewentualnie CD. Obecnie zastanawiam się nad Pioneer BDP LX71 i HK BD10, ale nie wykluczam innych producentów.
Liczę na porady fachowców, za które z góry dziękuje

Pozdrawiam

Ares78

New member
REBUS82 napisał:
Co masz na mysli mówiąc gorszej jakości dzwiek,odtwarzając na ps3 film w blu ray nie bede miał takich efektów jak na zwykłym odtwarzaczu blu ray jezeli chodzi o głos?
A jak wygląda sprawa z obrazem filmowym z ps3 w hd na telewizorku full hd obraz bedzie dobrej jakości?

Obraz jak najbardziej bardzo dobrej jakości, z tym dźwiękiem to dyskusyjne czy jesteś wyczulony pod tym kątem czy nie oraz jakie nagłośnienie będzie podpięte więcej masz chociażby w tym temacie http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=41560 do zalet jak wspomniałem wszechstronność, szybkie ładowanie płyt, częste aktualizacje (poszerzają możliwości konsoli). Także musisz zastanowić się do czego będziesz PS3 używał i na jaki kompromis możesz pójść.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
raflec -
Jeśli już - to tylko taki :
http://www.pioneer.pl/pl/products/42/84/222/BDP-LX52/index.html
Cena specjalna dla niebieskich.
bdplx52_main_large.jpg

REBUS82

New member
A jak sprawa wyglada z odtwarzaniem innych formatów niż blu ray na ps3 jak konsola sobie z nimi radzi np dvixy?
Czy pilot który mozna dokupic do konsoli jest jakis uniwersalny bo widzialem w necie ze rozne modele pilotów sa dostepne i nie wiem jaki najlepiej sie sprawdza i czy ogolnie piloty do ps3 sprawdzają sie przy odtwarzaniu filmów?

raflec

New member
kiki,
rekomendowane 5090 to naprawdę cudo, ale co przemawia za LX52? Z tego co udało mi się dowiedzieć, to przedział cenowy LX52, LX71 i HK BD10 jest podobny. Czy LX52 to nie "szczuplejsza" wersja LX71? A co z HK?
Z góry wielkie dzięki za wsparcie,

Pzdr

ravaillez

New member
REBUS82 napisał:
A jak sprawa wyglada z odtwarzaniem innych formatów niż blu ray na ps3 jak konsola sobie z nimi radzi np dvixy?
Czy pilot który mozna dokupic do konsoli jest jakis uniwersalny bo widzialem w necie ze rozne modele pilotów sa dostepne i nie wiem jaki najlepiej sie sprawdza i czy ogolnie piloty do ps3 sprawdzają sie przy odtwarzaniu filmów?

Tutaj już padła odpowiedź na twoje pytanie, spójrz parę postów do góry ;) także z divixami nie będzie problemów (chociaż jeśli masz telewizor full HD, to pojawia się pytanie po co?). Jeśli chodzi o obsługę, zawsze masz pada, fajne rozwiązanie, bo konsola może być schowana, a i tak nie będzie problemów z reakcją.

sekret

New member
Witam,

Buduję własnie zestaw KD - jestem już prawie włascicielem (sprzet wybrany, etap negocjacji cen)

Plazmy Panasonic 50G10E

HK AVR 255

zestaw 5.1 (Monitor Audio RS + sub, którego jeszcze akurat nie wybrałem).

Do tego chcę dokupic odtwarzacz BR.

Potrzebuję BR do filmów - traktuje ten sprzęt jako nastepcę DVD, którego nie mam zamiary kupować (nie chce dwóch klocków) oraz do posłuchania muzyki z płyt CD (jeszcze bardziej niż 2 klocków nie chce 3 klocków, czyli DVD, CD i BR).

BR ma więc po prostu odtwarzać płyty BR, DVD (oryginalne płyty) i CD (oryginalne płyty).
Funkcje typu odtwarzanie divix, jpeg, mp3 etc są dla mnie mało ważne, choć oczywiście nie przeszkadzają:

Pytanie 1:

Czy do amplitunera HK AVR 255 warto dokupić drogiego BR czy wystarczy sprzęt za 1000 - 1500 zł np

Panasonic DMP-BD80

Pioneer BDP 51FD

Pytanie 2, być może lamerskie, jak przy takiej konfiguracji (HK AVR 255 + jeden z w/w BR) w końcu jest z dźwiękiem, czy puszcza się go przez ampli czy przez BR?

Rozumiem, że przy starych apli, to BR odpowiada za dźwięk a jak jest przy nowych?

Może więc kupując HK AVR 255, który chyba obsługuje wystarczające formaty dźwięku, kupić jeszcze tańszy niz powyższe BR (500-700 zł), po to tylko aby mieć ładny obraz a dźwięk puszczać z ampli?

Będę wdzięczny za odp.

Pozdro

Sekret

janusz

New member
Bez reklam
Za dźwięk odpowiada Twój HK bo ma już dekodery, po co płacić za kolejny komplet dekoderów w BR, więc jeżeli Panasonic to model niżej 60 9prawie to samo, tylko bez dekoderów). Do Pioneera brakuje mu jednak sporo szczególnie w stereo, ogólnie to odtwarzacz klasy LG czy Samsunga, tylko bez możliwości odtwarzania plików HD z internetu i innych mniej istotnych bajerów (nie każdemu to jednak potrzebne). Mógłbym polecić Funai, ale z uwagi, że sam posiadam zaproponuję tylko temat o klonach (Funai, Philips, Onkyo, Denon, Marantz). Zastrzegam, że poza stereo i cichym mechanizmem (może dlatego dobry w audio) to gorszy zdecydowanie odtwarzacz od koreańców.

mat74

Well-known member
Bez reklam
janusz napisał:
Zastrzegam, że poza stereo i cichym mechanizmem (może dlatego dobry w audio) to gorszy zdecydowanie odtwarzacz od koreańców.

a dlaczego "zdecydowanie gorszy" ?! daje gorszy obraz ?! gorszy dzwiek ?! jest bardziej awaryjny ?! mniej funkcjonalny ?! co zawazylo , ze wystawiasz mu tak niepochlebna ocene ?!

janusz

New member
Bez reklam
Czas ładowanie płyt, szczególnie BR bardzo długi, brak USB (czytnik kart SD to nie to), brak możliwości odtwarzania wszelkich filmów w formatach HD z wyjątkiem BR (mkv , DivX HD). Szczególnie osoby kupujące BR do filmów, nie korzystające z CD lub wykorzystujące do tego oddzielny odtwarzacz, nie powinny decydować się na Funai. Poza tym najnowsze modele Samsuga, moim zdaniem, w swojej cenie mają najlepsze skalowanie obrazu.

mat74

Well-known member
Bez reklam
sekret napisał:
BR ma więc po prostu odtwarzać płyty BR, DVD (oryginalne płyty) i CD (oryginalne płyty).
Funkcje typu odtwarzanie divix, jpeg, mp3 etc są dla mnie mało ważne, choć oczywiście nie przeszkadzają:

Pytanie 1:

Czy do amplitunera HK AVR 255 warto dokupić drogiego BR czy wystarczy sprzęt za 1000 - 1500 zł np

Panasonic DMP-BD80

Pioneer BDP 51FD

tak wiec <janusz> sugerujesz ,ze jednak lepszym wyborem bylby "koreanczyk"......
bo te beda "zdecydowanie gorsze niz koreanczyk"......?
hmmmm ?

janusz

New member
Bez reklam
Moim zdaniem koreańczyk np. Samsung 3600 będzie lepszy od Funai i to napisałem, natomiast odnośnie wymienionych będzie nieco lepszy od Panasonica, ale gorszy (przynajmniej przy preferencjach opisanych) od Pioneera. Niemniej to tylko subiektywna ocena.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Podejrzewam iż przypuszczam, że kol. Mat myślał, iż kol. Janusz sądzi że koreańczyk jest lepszy od Pioneera... :D

No mnie się wydawało, iż chodzi o to, że Funai jest słabszy... ;)

mat74

Well-known member
Bez reklam
janusz napisał:
Moim zdaniem koreańczyk np. Samsung 3600 będzie lepszy od Funai i to napisałem, natomiast odnośnie wymienionych będzie nieco lepszy od Panasonica, ale gorszy (przynajmniej przy preferencjach opisanych) od Pioneera.

wnioskuje w takim razie ,ze doradzilbys koledze kupno pioneera ?

sekret

New member
Dziękuje za odp,

Janusz, a propo tego co napisałeś, że Panasonic będzie gorszy w stereo od Pioneer - czy bedzie to miało duże znaczenie przy odtwarzaniu płyt CD skoro muza i tak ostatecznie idzie przez ampli?

Wiem, że BR to nie odtwarzacz CD natomiast odsłuchiwałem płyty CD na DVD Harmana i był to dla mnie wystarczający poziom, czy BR Panasonic BD60 będzie odtwarzał CD gorzej niż DVD HK?

A jak obraz (DVD i BR) jesli chodzi o porówanie tego Pionerr z Panasonic BD60?

Pozdro
Sekret

Widziałem ostatnio BR Pioneer w RTV Euro za 999zł..., nie wiem jaki model ale chyba przejdę sie jeszcze raz rzucic okiem.

Do góry