Jaki AV i BlueRay / kolumny DALI Ikon 6 MK2

xwing

New member
Cześć,
po raz kolejny stoję przed dylematem a mianowicie: odświeżam a w zasadzie wymieniam swój zestaw audio-video (wykorzystanie: 75% Film i TV - 25% muzyka). Nowy TV już jest :grin:

Po kilku odsłuchach zdecydowałem się na kolumny DALI Ikon 6 MK2 w zestawie 2.1 + za kilka miesięcy rozbuduje to o kolumny tylne + sub i będzie 5.1.
Głównym dylematem jest amplituner i BlueRay, na chwilę obecną jeśli chodzi o ampli to decyzja zapadła na DENON ... tylko który
ver 1: X3000
ver 2: 4311
ver 3: X4000
Natomiast BlueRay, ogromne wrażenie zrobił na mnie OPPO i też dylemat który
ver 1: Oppo BDP-103EU
ver 2: Oppo BDP-103D

Jeśli mogę prosić o komentarz i poradę co wg waszej oceny jest lepszym wyborem.
Będę wdzięczny za opinie i uwagi :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Myślę, ze x4000 i 4311 to niezłe wybory, szczególnie oppo. I tak powinienes posłuchac. Na pewno wybieraj mocne modele. Ikony lubią prąd. JEsli masz taką przewagę filmów to mozeszs wziac pod uwage inne kryteria niz brzmienie. Ja akurat wybieralem po brzmieniu, padło na Marantza. Potem i tak dokupiłem stereo.

xwing

New member
Hej, jestem dziś już po wstępnych rozmowach handlowych i odsłuchach.
Po przeliczeniu sił na zamiary ($$$) stoję przed wyborem amplitunera max do kwoty 5000 zł ze wskazaniem na kwotę 4000 zł.

Słuchałem dziś kilku sprzętów (poz 1.2.3) i na chwilę obecną faworyci to:
1. Denon X3000 - wydaje mi się najlepszy współczynnik jakości do ceny.
2. Maranz Marantz SR6008 - fajny dźwięk, dobra marka, jakiś taki mały wyświetlacz, sam nie wiem
3. Denon X4000 - podobno lepszy od X3000 ale nie dla mojego ucha, chyba tylko na papierze - więcej funkcji i możliwości ale w odsłuchu nie stwierdziłem żadnej różnicy.
5. Onkyo TX-NR 828 - duża moc wg specyfikacji, niestety nie miałem okazji posłuchać ale Pan sprzedawca baaaardzo zachwalał tyle że go chwilowo nie ma na odsłuch
6. No i na koniec "podobno" okazja Denon AVR-3313 – jeśli bym się zdecydował to ma być w b. dobrej cenie ale niestety nie słuchałem go jeszcze i do tego kolor tylko silver premium (nie wiem czy to z OPPO i NC+ będzie jakoś wyglądało).

Bądź tu teraz mądry człowieku … napiszcie coś, doradźcie proszę :lol:

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mam Oppo 103 EU. U mnie działa jako odtwarzacz CD, filmów po sieci domowej z serwera i klasyczny bluray. Sprawuje się doskonale. Ostatnio dostałem w prezencie płytę SACD. Jestem pod wrażeniem jakości muzycznej.
Jak coś to pytaj, co Cię interesuje?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
stoję przed wyborem amplitunera max do kwoty 5000 zł ze wskazaniem na kwotę 4000 zł.
2. Maranz Marantz SR6008 - fajny dźwięk, dobra marka, jakiś taki mały wyświetlacz, sam nie wiem

Ja bym sie wyswietlaczem nie przejmowal, owszem ma swoje wady, ale biorac pod uwage menu ekranowe, problem wyswietlacza jest marginalny.
Zeby nie powielac, tu masz wiecej. Tyczy sie to samo calej serii SR6xxx
http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/86213-amlituner-av-jako-pre-out-5.html#34
Natomiast w Twoim budzecie, kupilbym serie SR7xxx, Black ma bdb cena na niego.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Ale się ograniczasz w wyborach ;) a gdzie NAD, Cambridge Audio czy nawet Anthem? :) W tej kwocie możesz zataczać już szersze kręgi poszukiwań, o wiele ciekawsze firmy :)

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
A ja myślę, że wyświetlacz to ważna sprawa. Często nie chce mi się włączać TV a uruchomić muzykę, np z serwera i wtedy wyświetlacz robi różnicę :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W takim wypadku tak, co uczciwie opisalem w podanym linku ponad rok temu.
Wyswietlacz w serii 5 i 6 mimo wszystko jest, z tym ze mniej rozbudowany, za to ma swoj niewatpliwy urok. Pomijajac fakt, ze to ma grac, a jak gra to kazdy moze sobie potestowac. Sporo forumowiczow zakupilo Marantza (po odsluchach) w ostatnim roku, wiec o opinie nie trudno.

KotSylwester

New member
Dyzio, a opisz swoje wrażenia w kwestii Oppo. Chodzi mi głównie o filmy MKV. Czy zdarzyło się że coś nie poszło? Jak z napisami? Jak filmy BluRay Rip? Czy były jakieś problemy? Porównywałeś jakość obrazu do filmu puszczonego przez laptopa?

xwing

New member
No koledzy, pojechałem dziś po bandzie ... wypożyczyłem z salonu na 3 dni zestaw: Denon X2000 i Oppo 103D
Niestety DENONA X3000 ani X4000 nie było na stanie dlatego zdecydowałem się spróbować X2000 - a co mi tam na próbę czemu nie, chociaż funkcje sieciowe i multimedia przetestuję, w związku z tym, że Oppo jest moim faworytem jako napęd CD/BlueRay też go wziąłem.
Co prawda mam trochę pracujący weekend w pracy ale spoko, zaraz biorę się do podłączania i testowania tego zestawu.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak by co dostałem zapewnienie, że jeśli zestaw nie będzie mi odpowiadał mogę dalej wypożyczać inne klocki które są na stanie :smile:

ps. jako ciekawostkę dodam, że Denon X2000 jest z sali odsłuchowej ale Oppo 103D jest całkowicie nowiutki w pudełku jeszcze nigdy nie otwierany ... fajnie :D

Mimo wszystko że sam będę testował to prośba Dyzio napisz trochę o swoich odczuciach jeśli chodzi o Oppo, jaki masz model, jakie pliki odtwarza, jakich nie, czy są problemy z napisami, etc ...

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie bylo Marantza na stanie? Bierzesz pod uwage pozostawienie X2000, o ile brzmieniowo Cie zadowoli, czy tylko i wylacznie test?
Jakby nie bylo, to X2000 kosztuje 2000zl, czyli polowa Twojego budzetu.

WiTT

New member
Bez reklam
No prosze, idealne testy beda :) w swoich domowych warunkach i akustyce, super sprawa. Proponuje nie ograniczac sie i wypozyczac inne klocki jakie maja na stanie.

No i dziel sie wrazeniami :)

Do góry