Jaki amplituner z pre out i main in jednocześnie?

BrunoJ

New member
Witam,

Czy ktoś umie mi wskazać jakiekolwiek współcześnie produkowane modele amplitunerów AV które mają gniazdka "pre out" i "main in"? tak żeby dało się wpiąc po drodze dodatkowe urządzenie (procesor,, equalizer). Coś jak np stary HK AVR80? Ale 'main in' moga być tylko na fronty.

Samodzielnie niestety nie mogę niczego znaleść - z pre out'ami mnóstwo, ale 'main in' jakby nie bardzo.

Ewentualnie amplituner który ma wbudowany korektor equalizer, ale _minimum_ 31pasmowy (prawdziwy equalizer), z możliwością przypisania dowolnych korekcji do dwóch zestawów frontów (A/B). Tutaj spodziewam się że będzie łatwiej, ale w szczególności chodzi aby ten equalizer/processor pozwalał sie _dowolnie_ zaprogramować, a nie że producent wie lepiej.

Na razie chodzi mi o przyklady modeli, moga być wysokie i niekoniecznie najtansze. Dokładny model to sobie poszukam sam, na razie po prostu potrzebuje punkt zaczepienia jakiś.

z gory dziękuję.

PS. nie chciałbym rozwijać dyskusji "a po co Ci to". ;-)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Nie ma raczej takich. Podobna funkcja to tape monitor (record) tylko trzeba sprawdzić czy będzie działać po analogu i cyfrze.

BrunoJ

New member
Dzieki. Jak pisałem - sam niczego nie znalazłem. Tape jest jakimś rozwiązaniem. Chociaz wymyśliłem sobie ze wystarczy jak beda pre out i druga strefa. Wyjscie z pre out na dowolne wejście stereo zdefiniowane jako zródło drugiej strefy. Fronty wpięte tylko do drugiej strefy, reszta w pierwszej. Przy założeniu że strata dwoch dodatkowych surroundow jest do zaakceptowania. Sterowanie tylko w strefie pierwszej wiec druga efektywnie bedzie działać jak main in. Bedzie działać?

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

BrunoJ

New member
Dlaczego? Pre outy chyba służą wlasnie do tego zeby wyprowadzić fronty na zewnętrzny wzmacniacz. Ktory tutaj bylby realizowany przez druga strefę tego samego. Mam gdzies błędne założenia?

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

Rafal7

Banned
Tak, masz blednę założenie, żeby to tak działało w kinie i w stereo to musi być wyjście Pre Out specjalnie dla frontów tak jak dla suba.

BrunoJ

New member
Przeciez pisałem ze chce użyć pre outow, takich do frontów wlasnie.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Chociaz wymyśliłem sobie ze wystarczy jak beda pre out i druga strefa. Wyjscie z pre out na dowolne wejście stereo zdefiniowane jako zródło drugiej strefy. Fronty wpięte tylko do drugiej strefy, reszta w pierwszej. Przy założeniu że strata dwoch dodatkowych surroundow jest do zaakceptowania. Sterowanie tylko w strefie pierwszej wiec druga efektywnie bedzie działać jak main in. Bedzie działać?

Poprostu piszesz chaotycznie i niezrozumiale..
Strefy a Pre-out to dwie rozne funkcje w amplitunerze a ty je uzywasz jako jedna te sama.

Dlatego kapusta odpowiedzial ci prawidlowo

BrunoJ

New member
Wiem ze to dwie rozne funkcje i chce je wlasnie użyć razem. Na razie z waszych odpowiedzi nie wynika dlaczego miałoby to nie działać.
Zamiast frontów wychodze pre out z pierwszej strefy, wchodzę na wejście audio przypisane jaki zródło do strefy drugiej, gram głośnikami przypisanymi do strefy drugiej. Ktore zastępują fronty ze strefy pierwszej (niepodpięte). Druga stefa powinna zadziałać jak niezależny wzmacniacz stereo. To samo jest napisane wczesniej (zacytowałeś), niech bedzie ze chaotycznie ;)

W zupelnie pierwszym poście napisałem ze chce po drodze wpinać inne urządzenia, stad taka kombinacja. Nie oczekuje zrozumienia powodów konfiguracji, tylko informacji czy to bedzie działać czy też amplitunery moga miec jakies dziwne ograniczenia, ktore mi powyższe podłączenie uniemożliwią.

BrunoJ

New member
Chcesz pomóc, to napisz dlaczego nie bedzie działać.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Dobra zakumalem o co ci chodzi.
Dzialac chyba bedzie bo tak testowalem glosniki.
Jedne glosniki podpielem pod strefe 1 a drugie glosniki pod strefe 2 i na obu strefach ustawilem te samo zrodlo sygnalu.

Tylko co za roznica na dwoch strefach a nie na jednej?
W pierwszej strefie na pre-out od frontow podlaczasz wzmaka i w pierwszej strefie na zaciski glosnikowe (oprocz frontow) podlaczasz reszte glosnikow? Czym to sie bedzie roznic od tego jakbys popodlaczal to w dwoch roznych strefach?

BrunoJ

New member
Różni sie tym że przed wejsciem drugiej strefy mogę zapiąć dodatkowe rzeczy np dużo lepszy niż wbudowany equalizer.

I wlasnie spodziewam sie ze w kine to powinno zagrać normalnie, wszelkie podziały pasm czy inne efekty bedą poprawnie rozdzielone na kanały, regulacja głośności itd. Druga strefa bedzie robiła tylko za końcówkę mocy, ustawiona na sztywno, bez potrzeby regulacji.

Pytam dlatego, że konfiguracja mimo wszystko mało standardowa, wiec nie wiem gdzie spodziewać sie kruczków. Jesli to miałoby zagrać źle to prosze o doprecyzowanie.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Czyli mam rozumiec ze np. DVD podlaczasz do ampli pod strefe druga i dalej na glosniki surround (bez frontow), a nastepnie drugim kablem z dvd podlaczasz do jakiegos equalizera a nastepnie do strefy pierwszej a glosniki na pre-out fronty.

BrunoJ

New member
Nie. DVD wpięte do strefy pierwszej. Układ głośników docelowy 5.1. Nie wpinam frontów, zamiast tego zbieram sygnał z pre out (tylko frontowe stereo). Ten sygnał wprowadzam, z dowolną modyfikacja poza amplitunerze, na wejście audio stereo, ktore jest ustawione jako input strefy drugiej. Glosniki strefy drugiej (stereo) graja sygnałem frontów ze strefy pierwszej. Strefa druga robi za końcówkę mocy, udając zewnętrzny wzmacniacz. Efektywnie mam wiec układ 5.1 grający jako całość. Wszelkie regulacje w amplitunerze mogę dokonywać na strefie pierwszej w amplitunerze (tryby grania, crossovery itp). Taki jest plan. Kwestia czy bedzie działać, czy też czegoś nie uwzględniam.

@kapusta7
Na "techniczne" pytanie zazwyczaj oczekuje się technicznej odpowiedzi. Łatwo jest napisać "nie zadziała" tyle że niewiele to wnosi ...

BrunoJ

New member
Jesli sensownie wytłumaczysz to z chęcią przejdę na Twoje :) potrzebuje wlasnie zeby mi ktos wskazał co w powyższym moze sie nie udać. Ale na ciut bardziej szczegółowym poziomie niz "bedzie kaleczyło"

Do góry