jaki amplituner z funkcjami internetowymi

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No właśnie mam ochotę spróbować Marantza, bo jest chwalony za dobre brzmienie (podobno jest zbliżone do Harmana tzn. ciepłe, niemetaliczne). Model 7007 jest jednak już ponad moje możliwości finansowe. Myślałem więc o 5008, ostatecznie 6008. Liczę również na to, że Marantz będzie bardziej dopracowany od HK, który miewa humory (np. opóźnienie w załączaniu dźwięku przy przełączaniu utworów czy problemy przy przełączaniu podpiętych do amplitunera źródeł sygnału).

Nie poddawaj sie, napisz do Blacka i zapytaj, byc moze ciutke wystarczy dolozyc i bedziesz mial serie 7xxx. To jest zakup na lata, a Tobie wiele nie brakuje przy tym budzecie.

cromwell

New member
Dzięki wielkie za podpowiedzi. Obydwie Wasze propozycje mnie zainteresowały:smile:.

A przy okazji - collider, czy to prawda, że do Pionka nie wchodzą banany? Widziałem już kilka komentarzy, które to sugerowały (dotyczyły różnych modeli).

cromwell

New member
To mnie uspokoiłeś. Znalazłem jeszcze Pioneera SC-LX56 - dostał najwyższą notę od What Hi Fi w 2012 r. w kategorii cenowej 700-1500 funtów. Chodzi już na rynku w przyzwoitej cenie. To chyba będzie równorzędny rywal dla Marantza SR 7007 (chociaż nie brak komentarzy o problemach z tym modelem, w specyfikacji nie ma też info, żeby miał upscalling 4K).

collider

New member
Bez reklam
Zamiast czytac komentarze przeczytaj specyfikacje a tam jest napisane jak byk ze ma skalowanie do 4K :). Oj przepraszam, mialem na mysli model 57 :(

Ostatnia edycja:

cromwell

New member
No właśnie info o braku upscallingu wziąłem ze specyfikacji na stronie Pioneera. Niestety, jest tylko 4K pass through (w przeciwieństwie do SC-2023, który ma i jedno i drugie). Teraz czekam, co mi zaproponuje Blackninja.

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Ale z drugiej strony, planujesz kupic tv 4K w najblizszym czasie? Inna sprawa, ze jestem pewny ze takowy ( mysle o TV) sam w sobie bedzie posiadal skalowanie. A moze warto poczekac na jakas promocje lub dozbierac i kupic 57 a to juz by byl kombajn.

cromwell

New member
W najbliższym czasie na pewno nie - dopiero, gdy TV 4K będą w rozsądnych cenach, czyli pewnie co najmniej za 5 lat. Ale moim zdaniem nie ma sensu kupowania zaawansowanego ampka, jeśli za 5 lat nie będzie w stanie wspierać standardowych (już wówczas) technologii. Z drugiej strony masz rację, że te TV pewnie same będą miały upscalling. Tak czy siak nie dam 6k za ampli.

collider

New member
Bez reklam
W najbliższym czasie na pewno nie - dopiero, gdy TV 4K będą w rozsądnych cenach, czyli pewnie co najmniej za 5 lat. Ale moim zdaniem nie ma sensu kupowania zaawansowanego ampka, jeśli za 5 lat nie będzie w stanie wspierać standardowych (już wówczas) technologii. Z drugiej strony masz rację, że te TV pewnie same będą miały upscalling. Tak czy siak nie dam 6k za ampli.

5 lat to w tej "dyscyplinie" wiecznosc. Raczej nie powinno sie kupowac urzadzen elektronicznych w tych czasach z mysla o uzytkowaniu powyzej tylu lat.

cromwell

New member
5 lat to w tej "dyscyplinie" wiecznosc.
Zgadzam się w 100%. Tylko trzeba pogodzić pogoń za nowoczesnością z możliwościami finansowymi - ot i cały problem;) Dlatego wolę wybrać sprzęt, który obsługuje wszystkie dostępne obecnie technologie, bo powinien dłużej spełniać swoje zadanie. Z tych modeli, które mi polecaliście najrozsądniej wypadają, moim zdaniem, Marantz SR 7007 i Pioneer SC-2023.

Z wymaganiami i ceną zawsze można iść w górę. Tylko czy jest sens z MA BR6 jeszcze w perspektywie kilku lat? Przejście z poziomu AVR 255 na tego Marantza czy Pionnera to chyba i tak już jest spory skok.

Kompromisem z "klasą sprzętu", na który mogę sobie pozwolić, może być Pioneer SC-LX56. Bez upscallingu rzeczywiście nic się nie stanie.

Ostatnia edycja:

cromwell

New member
Jutro będę miał możliwość odsłuchu Marantza w zestawieniu z MA BX (następcą BR), więc sprawa powinna się wyjaśnić. Pionner Sc-LX 56 już niestety został wyprzedany. Sklep ma w ofercie SR 6007 za 3700 zł. Mam też ofertę od Blackninja na SR 7007. Już widać finisz :).

cromwell

New member
Marantz w odsłuchu (i to słabszy, bodaj NR 1504) wypadł bardzo dobrze - w jazzie wręcz rewelacyjnie - żywe, melodyjne i detaliczne granie. Porównywałem (niestety nie bezpośrednio w jednym salonie) z Onkyo (potężny i dobrze kontrolowany bass bez gubienia średnicy i wysokich tonów), Denonem (słabiutko) i Cambridge Audio Azur 551R (byłby równie dobry co Marantz, gdyby nie słabe niskie tony - zwłaszcza w porównaniu z Onkyo).

Ostateczny wybór wyglądał następująco:
Marantz 6007 za 3600 vs Marantz 6008 za 3800 vs Marantz 7007 za 4250 od Blackninjy. Wygrała ostatnia opcja:).

Do góry