jaki amplituner z funkcjami internetowymi

Tomaj33

New member
Witam
Postanowiłem wyposażyć pokój 25 m2 w kino domowe, jako że wcześniej miałem kolumny Tannoy MX3 to takowe też zamierzam nabyć i teraz mam dylemat - jaki amplituner najlepiej je obsłuży:
  1. Yamaha RX-V475
  2. Harman Kardon AVR170
  3. Onkyo TX-NR525
  4. Denon AVR - X1000
Na sprzęcie mam zamiar słuchać muzyki 80% (rock 80'), oraz oglądać filmy. Zależy mi także na przesyłaniu plików przez dlna, FLAC, jakieś radio internetowe np. tuneln.
Przy regulacji zależy mi na możliwościach podbicia basów i wysokich tonów przy cichej muzyce tzw. funkcja kontur, lub loudnes.
Może ktoś doradzi, kolumn też jeszcze nie kupiłem?

siamer

Member
z tego co wyczytalem najlepiej do stereo nadaje sie marantz (pewnie zaraz ktos napisze ze do stereo to wzmacniacz hehe)...
sam teraz kompletuje moj pierwszy zestaw i szukam czegos ciekawego... jak narazie marantz sr6007 albo 5007 zapowiadaja sie ciekawie i tutaj na forum polecaja... mam jeszcze dylemat co do yamaha rx-a820 ale to tylko moje typy, poczekaj lepiej na opinie znawcow tematu ;)

pozdrawiam...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Musisz Kolego zdac sobie sprawe ze z tej polki amplitunery to tak naprawde zaden nie zagra dobrze w stereo. Wszystkie te amplitunery jak dla mnie graja porownywalnie , roznia sie deko brzmieniem , bo kazda firma ma jakies swoje brzmienie, ale to nie jest na zasadzie lepiej - gorzej, a inaczej... Najlepiej to samemu sobie isc i posluchac a nie radzic sie w takiej kwestii, bo to co komus moze sie podobac to Tobie nie koniecznie. Do tego dochodzi ze jak nie masz kolumn to tez dobrze od razu myslec o kolumnach, gdyz za kolumny zaplacisz wiecej i zebys potem nie latal i na sile szukal kolumn do amplitunera.. Reasumujac dobrze jest to polaczyc...

Tomaj33

New member
Myślałem nad pionkiem 528 ale po dzisiejszych odsłuchach i rozważeniu awaryjności sprzętu zostaję przy Denon x1000 i HK 161 lub 171

Problem w tym że nie ma za bardzo gdzie odsłuchiwać bo przy takim przedziale cenowym wszyscy kręcą nosem.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

user66

New member
Z tych co wymieniłeś ja bym wziął Denon AVR - X1000. Dlaczego? Bo lubie brzmienie denona, ma fajne funkcje internetowe. Jak nie oczekujesz cudów to na początek będzie ok.

Tomaj33

New member
Niestety nie było mi pisane odsłuchać HK, więc kupiłem Denona x1000 i po podłączeniu moich starych midltonów 80 odkrylem je na nowo - piękny szybki bas i jedwabne wysokie tony - a już miałem je sprzedawać bo pod starą yamahą grały masakrycznie.

cromwell

New member
Witam.
Podłączę się pod temat, bo też szukam nowego amplitunera. Tyle że priorytetem jest obsługa 3D.

Obecnie posiadam HK AVR 255, który napędza zestaw 5.0 Monitor Audio BR6. Wybrałem wcześniej Harmana, bo lubię ciepłe brzmienie i w mojej ocenie dobrze się zgrywa z MA. Niestety amp nie wspiera 3D i przy oglądaniu filmów muszę wpinać źródło bezpośrednio do telewizora.

Zależy mi na tym, żeby nowy ampek był nie tylko nowocześniejszy, ale przede wszystkim wycisnął z MA wszystko, co się da, a w przyszłości bez problemu napędził jakieś bardziej zaawansowane głośniki.

Zastosowanie amplitunera: 60-70% kino domowe, 30-40% muzyka (stereo) - pop, rock, klasyka

Wielkość pomieszczenia: 20m

Maks. cena to 4500 zł, ale nie upieram się by osiągać ten pułap :)

Moją uwagę zwróciły (ale nie upieram się przy tych modelach):
- Harman Kardon AVR 370
- Marantz SR 5008 i 6008
- Cambridge Audio Azur 551R
- Denon AVR X 3000

Na innym forum dostałem info, że żaden ampli nie poprawi brzmienia posiadanych kolumn - trzeba by je było wymienić na lepsze. Tyle tylko, że nie mam kasy, żeby wymienić wszystko na raz. Mogę kupować po kawałku. Kombinuję tak, żeby najpierw wymienić ampli na przyszłościowy (godząc się z tym, że na razie nie polepszy dźwięku) - co dałoby mi obsługę 3D i większą moc, a w przyszłości pomyśleć i o lepszych kolumnach. I wtedy grałoby to jak trzeba. Co o tym myślicie? Jeśli taki plan ma sens, co byście polecili?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja bym zdobił tak, że kupiłbym Harmana avr370 (jeśli jesteś przyzwyczajony do Harmana to będzie bezpieczniejszy zakup) lub Marantza 5007/6007/5008. Mają na wyposażeniu wszystko co potrzeba i nie kosztują dużo. I do tych amplitunerów kupiłbym wzmacniacz stereo. Amplitunery te maja pre-out więc będziesz miał możliwość podłączenia wzmacniacza bądź końcówki mocy. Wtedy będziesz miał dobre kino domowe i dobre stereo. Najlepiej wybierz się na odsłuch. Może przypasuje Ci brzmienie Marantza i zmienisz stajnie:)

cromwell

New member
No właśnie mam ochotę spróbować Marantza, bo jest chwalony za dobre brzmienie (podobno jest zbliżone do Harmana tzn. ciepłe, niemetaliczne). Model 7007 jest jednak już ponad moje możliwości finansowe. Myślałem więc o 5008, ostatecznie 6008. Liczę również na to, że Marantz będzie bardziej dopracowany od HK, który miewa humory (np. opóźnienie w załączaniu dźwięku przy przełączaniu utworów czy problemy przy przełączaniu podpiętych do amplitunera źródeł sygnału).

Pioneerami nie interesowałem się do tej pory. SC-2023 cenowo jest ok, a jak wypada na tle konkurencji?

P.S. Właśnie dogrzebałem się do wyników testu niemieckiego audiovision. Dali Pioneerowi SC-2023 drugie miejsce w kategorii cenowej 1000-1600 euro po znacznie droższym Marantzu SR-7008. Za pionkiem były m.in. DenonX-4000, Marantz 6008 i HK AVR 370. Wygląda to całkiem obiecująco.

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Wiesz jak to jest z testami, je robią też ludzie :). Nie zmienia to jednak faktu, że Pionek to bardzo dobry klocek.

Do góry