Jaki amplituner w cenie 2-3 tys ?

arcygienek

New member
Witam!
W niedługim czasie będę kompletował sprzęt AV do nowego mieszkania. Na ampli postanowiłem wydać 2-3 tys. zł. Po przestudiowaniu wielu opinii na forum uznałem, że dobrym wyborem może być Onkyo TX-SR606, ale ostatnio natknąłem się na Onkyo 805, który optycznie nawet bardziej by mi odpowiadał. Jest jednak droższy o ponad tysiąc zł od "606". Na razie nie miałem możliwości osłuchu obydwu egzemplarzy, więc mam pytanie do znawców tematu: czy "805" w codziennym użytkowaniu jest faktycznie istotnie lepszy, czy może to głównie dopłata za nowszy model? Bedę do tego, oczywiście, potrzebował jeszcze jakiegoś zestawu 5.0 jub 5.1, za 3-4 tys., ale ten temat poruszę też w osobnym wątku.
Co zatem moglibyście mi doradzić? "805", czy wystarczy "606"? A może jakieś inne, lepsze propozycje na tym poziomie cenowym? Bo przecież nie musi to być koniecznie Onkyo...
Dodam, że pokój będzie miał 3,8m x 3.8m, a przeznaczenie, to powiedzmy: kino/muzyka w równych proporcjach.
Bedę wdzięczny za wszelką pomoc w dokonaniu najlepszego wyboru!...

arcygienek

New member
Hmm...806, powiadasz...Sęk w tym, że w międzyczasie na forum wielokrotnie radzono mi, żeby wybrać raczej 805, bo generalnie jest nieco bardziej udana. Poza tym zacząłem jeszcze rozważać Denona 2809 - wprawdzie to mocno powyżej 3 tys., ale gdyby jego cena miała odzwierciedlenie w jakości brzmienia (zarówno w kinie, jak i w muzyce), to może...
Co do głośników, to prawdopodobnie zdecyduję się na MA BR5 + BR2 + BRLCR. Jak sądzisz - zagrałoby to lepiej z Onkyo czy z Denonem?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Na podstawie ostatnich testów mogę powiedzieć, że mimo gorszych bebechów lepiej radzi sobie z zarządzaniem basem, co słychać w kinie i muzyce. Jak stawiasz stricte na dźwięk to trzeba kupić CA640R, zagra on też lepiej od wymienionych wyżej.

mat74

Well-known member
Bez reklam
blackninja napisał:
Na podstawie ostatnich testów mogę powiedzieć, że mimo gorszych bebechów lepiej radzi sobie z zarządzaniem basem, co słychać w kinie i muzyce.

a zdradz jeszcze tajemnice - ktory ?! onkyo czy denon...;)

arcygienek

New member
blackninja napisał:
Na podstawie ostatnich testów mogę powiedzieć, że mimo gorszych bebechów lepiej radzi sobie z zarządzaniem basem, co słychać w kinie i muzyce. Jak stawiasz stricte na dźwięk to trzeba kupić CA640R, zagra on też lepiej od wymienionych wyżej.
Stawiam na kompromis między kinem i dźwiękiem, może ze wskazaniem na dźwięk. Pozostanę więc chyba przy wyborze między Onkyo 805 i Denonem 2809. Ten drugi jest wprawdzie sporo droższy, ale gdyby generalnie był też sporo lepszy, to może zdecydowałbym się na niego. Chociaż pierwotnie, jak tytuł wątku wskazuje, planowałem wydać na ten cel do 3 tys. zł.

Ps. Domyślam się, że pisząc o ostatnich testach i gorszych bebechach, miałeś na myśli Denona...

maracz

New member
Większość opinii jakie można znaleźć na różnych forach jest taka,że to jednak Onkyo 805-ka jest "lepsza" od 806-ki.

Banned
To nie tylko przypuszczenia ale i suche fakty o tym swiadcza :D 805 ma konstrukcje 875, 876 (poza torem video), natomiast 806 odstaje od nich juz dosc wyraznie ;)

pejotpe

New member
Bez reklam
W testach 805 jest delikatnie lepsza od 806 zarówno pod względem dźwięku stereo jak i przestrzennego (w końcu na tym głównie zaoszczędzono), co prawda 806 ma więcej wejść HDMI, czy lepszy automat do kalibracji ustawień, ale to ostatnie można poprawić ręcznie...

arcygienek

New member
Wychodzi więc na to, że 805 jest lepszy od 806, a 806..... jest lepszy od 805:roll:... Jeden ma lepsze to, a drugi tamto, więc najlepszym rozwiązaniem chyba byłoby kupić oba;).
Ogólnie jednak chyba 805 jest nieco lepiej postrzegany...

Do góry