jaki Amplituner+ kolumny 2.1 do 1700 pln

posith

New member
Witam Forumowiczów!

Uderzam do Was z prośbą o pomoc w doborze Amplitunera i zestawu głośników. Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach dlatego pytam tutaj.

Co mam:
Mam TV Samsung C550 (40") dlna, ethernet itp + komputer mediacenter podłączony pod TV

Czego szukam:
Szukam zestawu ampli + głośniki (na początek zestaw stereo lub 2.1 z możliwością późniejszej rozbudowy do 5.1).

Pytanie do Was - Jaki polecacie zestaw ampli+głośniki do kwoty 1700 pln tak aby dźwięk był porządny, i dawało możliwości rozbudowy na przyszłość( zrobienie z 2.1-5.1, dołożenie BluRaya itp..) ? Chciałbym zacząć od podstawowego zestawu a potem go rozbudować.

Pytanie 2: Czy taki amplituner a/v ma możliwość odtwarzaczania plików, podłączenia dysku przez USB itp??

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Napisz jaki metraż? Więcej słuchasz muzyki czy oglądasz filmy? Kwota trochę przymała na coś sensownie grającego. Ok 1400zł to sam amplituner.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

posith

New member
Metraż 22m2 (ale kącik kinowy ma około 13m2) - prostokątny pokój z czego połowa to "wypoczynek" gdzie jest TV.

Filmy 70%, muzyka 30%..
szukam w necie znalazłem takie oto ampli:

DENON AVR-1312 [czarny] - 902 zł • ElectroWorld.pl

PIONEER VSX-420-K - 827 zł • ElectroWorld.pl

Pioneer VSX-322-K Amplituner AV 5.1 z HDMI, 3D (2530059119) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

z głośnikami ciężej: http://www.euro.com.pl/zestawy-kolumn/taga-harmony-tav-606.bhtml

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No właśnie, w tej zakładanej kwocie to porządny ampli się wybierze, ale już gorzej z kolumnami, a branie jakieś z marketu za parę stówek mija się z celem. Teraz masz np. taniego Denona 1612 za ok 1300zł z przesyłką. Za w miarę kolumny byś musiał dać ok 1k np. Jamo s506, Quadral Quintas 5000 lub kupić jakieś podstawkowe.

posith

New member
osobiście nie jestm wielkim audiofeelem, potrzebuję zestawu który da lepszą głębię, czystość dźwięku niż standardowe głośniki.

tutaj czytam opinie o tych głośnikach: Taga Harmony TAV-606 + TSW-90-zestaw-glosnikow-taga-harmony-tav-606-test

nie znam firmy ale na innych portalach testowych też podobne opinie jak pod linkiem.. ciężko mi coś powiedzieć. Znasz? słyszałeś?

Czy pod taki amplituner DENONA jest możliwość podłączenia kompa czy dysku aby odtwarzał muzykę z plików?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Masz na froncie wejście USB, do tego z tyłu kilka wejść HDMI, analogowych i cyfrowe, więc z podłączeniem dodatkowego sprzętu problemów nie ma. Tag 606 osobiście nie słyszałem, ponoć to takie nowsze Kody. Nie wiem czy pracujesz czy się uczysz, ale mając 1700 zł wolałbym dozbierać, porzyczyć lub brać na raty i masz Denona 1612 + QQ 5000 5.0 za ok. 2700zł. Oczywiście znajdziesz też tańsze amplitunery ale te z najniższej półki to nie zagrają w muzyce najlepiej, a ten Denonek i w kinie i w stereo się sprawdzi.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kolumny Prism sobie odpuść. Do QQ 5000 to nawet nie mają startu. Ta Yamaha to niski model. Na pewno nie zagra źle ale jest taka nie pisana zasada żeby nie kupować najniższych modeli bo wiadomo że i moc będzie nie duża i brak bajerów. Lepiej już dołożyć do Yamaha 473 lub Denon 1513. Ale z tych 2 kompletów co podałeś to bym brał Yamaha + QQ 5000. Z tanich ampli możesz zerknąć również na HK 156, ale to też przekracza budżet, Onkyo 506 lub słabszy ONKYO HT-R548 . Odnośnie cen to warto pogadać z kolegą Blackninja bo ma zawsze taniej niż w sklepach czy Allegro.

KaDet

New member
Ciężkie zadanie zadałeś forumowiczom i jeśli nie spróbujesz jakoś sprecyzować swoich potrzeb, oczekiwań i wymagań nie bardzo będą mogli Ci pomóc. Na początek może ustalmy czy szukasz sprzętu nowego czy używanego bo kwota którą chcesz przeznaczyć na ten cel do zacnych nie należy:wink: Określ czy to w końcu ma być zestaw 2.0 czy 2.1 bo ta mała cyferka na końcu to ładnych parę stówek kosztuje a więc zmienia się całe rozliczenie i dalej...

(...)potrzebuję zestawu który da lepszą głębię, czystość dźwięku niż standardowe głośniki.

lepszą głębie i czystość dźwięku od czego? co masz na myśli pisząc standardowe głośniki?

I za jaką kwotę miały by one być? To było by 2.0 czy 2.1? No i najważniejsze - nie opinie innych a własny odsłuch...

Czy pod taki amplituner DENONA jest możliwość podłączenia kompa czy dysku aby odtwarzał muzykę z plików?

Ciężko będzie Ci znaleźć amplituner do którego nie da się podłączyć komputera ale już podłączenie dysku zewnętrznego znacząco zawęża możliwości wyboru i tu powinieneś sobie odpowiedzieć czy faktycznie taka funkcja jest Ci niezbędna - jak wnioskuje do Ampli i tak podłączony będzie komp i jakiś odtwarzacz.

P.s. Takie moje odczucie sprawia, że mam wrażenie, iż dla Ciebie i dla zaspokojenia Twoich potrzeb wystarczający był by zakup gotowego zestawu kina domowego (taki zintegrowany). W tym budżecie który planujesz przeznaczyć jest już naprawdę duży wybór a i jakość była by tu już na niezłym poziomie. Nie musiał byś iść na kompromis i od samego początku było by to 5.1 możliwe, że z Blu-Rayem i pożądanym wejściem USB do obsługi pamięci zewnętrznych. Wbrew pozorom zestaw taki może zagrać dużo lepiej od amplitunera i kolumn wybieranych pod kątem zmieszczenia się we wskazanej kwocie.

Pzdr.

posith

New member
Kolumny Prism sobie odpuść. Do QQ 5000 to nawet nie mają startu. Ta Yamaha to niski model. Na pewno nie zagra źle ale jest taka nie pisana zasada żeby nie kupować najniższych modeli bo wiadomo że i moc będzie nie duża i brak bajerów. Lepiej już dołożyć do Yamaha 473 lub Denon 1513. Ale z tych 2 kompletów co podałeś to bym brał Yamaha + QQ 5000. Z tanich ampli możesz zerknąć również na HK 156, ale to też przekracza budżet, Onkyo 506 lub słabszy ONKYO HT-R548 . Odnośnie cen to warto pogadać z kolegą Blackninja bo ma zawsze taniej niż w sklepach czy Allegro.

Dzięki za poświęcony czas Krzysiek. Naświetliłeś mi parę opcji i na co zwrócić uwagę. Muszę się przespać z tymi wszystkimi Danonkami i innymi ;). Dzięki za kontakt do Blackninja. Musze jeszcze troche poczytać,popatrzeć i zobaczymy... Miłego!

Ciężkie zadanie zadałeś forumowiczom i jeśli nie spróbujesz jakoś sprecyzować swoich potrzeb, oczekiwań i wymagań nie bardzo będą mogli Ci pomóc. Na początek może ustalmy czy szukasz sprzętu nowego czy używanego bo kwota którą chcesz przeznaczyć na ten cel do zacnych nie należy:wink: Określ czy to w końcu ma być zestaw 2.0 czy 2.1 bo ta mała cyferka na końcu to ładnych parę stówek kosztuje a więc zmienia się całe rozliczenie i dalej...

lepszą głębie i czystość dźwięku od czego? co masz na myśli pisząc standardowe głośniki?
od standardowych Creative 2.1 Tileśtam :) i głośników telewizora :D

I za jaką kwotę miały by one być? To było by 2.0 czy 2.1? No i najważniejsze - nie opinie innych a własny odsłuch...
Nawet i 5.1 dobre - z tego co oglądam na necie to są komplety jak to podałem wyżej np.:
PIONEER VSX 421 + BDP 140 + PRISM ONYX 100
lub
AVR-1513 + BDP 140 + PRISM ONYX 100

Ciężko będzie Ci znaleźć amplituner do którego nie da się podłączyć komputera ale już podłączenie dysku zewnętrznego znacząco zawęża możliwości wyboru i tu powinieneś sobie odpowiedzieć czy faktycznie taka funkcja jest Ci niezbędna - jak wnioskuje do Ampli i tak podłączony będzie komp i jakiś odtwarzacz.
Wolę podłączyć komputer niż dysk - tak jak pisałem jestem tutaj raczej laikiem - skoro komputer się da to jak z dźwiękiem z kompa? z karty dźwiękowej poprowadzić?

P.s. Takie moje odczucie sprawia, że mam wrażenie, iż dla Ciebie i dla zaspokojenia Twoich potrzeb wystarczający był by zakup gotowego zestawu kina domowego (taki zintegrowany). W tym budżecie który planujesz przeznaczyć jest już naprawdę duży wybór a i jakość była by tu już na niezłym poziomie. Nie musiał byś iść na kompromis i od samego początku było by to 5.1 możliwe, że z Blu-Rayem i pożądanym wejściem USB do obsługi pamięci zewnętrznych. Wbrew pozorom zestaw taki może zagrać dużo lepiej od amplitunera i kolumn wybieranych pod kątem zmieszczenia się we wskazanej kwocie.
Też miałem na początku takie zapędy, potem poszedłem do sklepu popatrzyłem, przesłuchałem i powiedziąłem stanowczo nie :) szczególnie komplety z plastikami - tandeta z dużą kasę z plastikowymi głośniczkami. (mówię tu o takich zestawach: Samsung HT-E5530 - Zestaw kina domowego 3D - CENA w Sklepie RTV EURO AGD)

To co jednak w sklepie zwróciło moją uwagę to były:
Pioneer DV-430V, VSX-520K, S-ESR2TB - Zestaw kina domowego 3D - CENA w Sklepie RTV EURO AGD
lub
Pioneer BDP-150, VSX-322K, SESR2TB (czarny) - Zestaw kina domowego 3D - CENA w Sklepie RTV EURO AGD

i szukam coś właśnie w ten deseń - dlatego chciałem się poradzić tutaj fachowców :)
Tak aby można było dodatkowo (np przez odtwarzacz bluray) dostać się do netu, jakies youtube czy ipla itp.. ale to jako ew. dodatek.

Pzdr.

OK, po prześledzeniu wątku - przymierzam się do zakupu..

Wybrałem kolumny: Jamo S 426 HCS 3 (czarny) - Zestaw kolumn - CENA w Sklepie RTV EURO AGD

wybór amplitunera zawęziłem do jednego z poniższych dwóch , który nada się bardziej do domowego kina, waszym zdaniem?

Denon AVR-1312 (czarny) - Amplituner - CENA w Sklepie RTV EURO AGD

Pioneer VSX-521K (czarny) - Amplituner - CENA w Sklepie RTV EURO AGD

jeśli chodzi o Denony patrzyłem też na http://www.rtvpixelagd.pl/produkt-A...e_DENON_Amplituner_AVR_1513_-AVR-1513,48.html

Z góry dzięki za odp!

posith

New member
Krzysiek wielkie dzięki za udział w dyskusji i pomoc, nakierowało mnie to na poszukiwania w odpowiednie miejsca. Koniec końców zdecydowałem się jednak na zestaw pioneera. Miałem okazję odsłuchać u znajomego na podobnym metrażu jak u mnie. Jak na moje potrzeby i Ampli i kolumny są wystarczające (Blok ,sąsiedzi z małymi dziećmi itp..) (do tego kolumny są dość wąskie co też nie pozostawało bez znaczenia).. oto zestaw:

Kolumny 5.0: S-ESR2TB Zestaw głośników kina domowego 5.0 (150 W) - Pioneer Głośniki
Amplituner: VSX-521 5.1 kanałowy amplituner AV 3D z HDMI, dekoderami HD Audio i kalibracją akustyczną MCACC - Pioneer Amplitunery / Wzmacniacze

Koszt jak w założeniach( bez kabli) , choć nad kolumnami myślałem najdużej czy nie Jamo - ale został pioneer..

pozdrawiam! i jeszcze raz dzięki za wsparcie!

Do góry