Jaki amplituner Kina Domowego

bogdanzieba

New member
Witam przymierzam się do zakupu kina domowego i mam pytanie odnośnie amplitunera. Mam pewne typy z których mi doradzicie jaki wybrać:

1. ONKYO SR-507 lub 577
2. Denon
3. Yamaha

I Kolumienki 5.0 na początek quadral quintas

Kino uzywane będzie do oglądania filmów i słuchania muzy i radia. Chcę aby zestaw ładnie "cykał" i dawał ładny bass nie za mocny.

Co doradzicie?

LUPO78

Banned
Witam przymierzam się do zakupu kina domowego i mam pytanie odnośnie amplitunera. Mam pewne typy z których mi doradzicie jaki wybrać:

1. ONKYO SR-507 lub 577
2. Denon
3. Yamaha

I Kolumienki 5.0 na początek quadral quintas

Kino uzywane będzie do oglądania filmów i słuchania muzy i radia. Chcę aby zestaw ładnie "cykał" i dawał ładny bass nie za mocny.

Co doradzicie?
jeżeli chodzi o kolumienki to quintas 5000 ze względu na bass reflex z przodu

bogdanzieba

New member
Pokój jest o wymiarach 5 m na 2,90 m. Głównie do słuchania muzyka głównie disco, techno ale i pop rock wszystkiego po trochę. Radio itp. Więc oglądanie filmów 50% i słuchanie muzy w 50 %.

To jaki amplituner? i Głośniczki?

bogdanzieba

New member
Cały czas się zastanawiam nad wybroem amplitunera. Jeżeli planuję mieć zestaw głośników 5.0 maxymalnie do 5,1 to czy warto kupować amplituner ONKYO SR-577, który jest 7.1? Czy będzie on dobrze pracował na kolumnach 5.0. Czy lepiej wziąść SR-507?

Ponadto powiedzcie mi jak to wyglądają kolumny 5.0 jeżeli chodzi o jakość dźwięku?

Które są są lepsze? Dam przykładowo te modele które mnie interesują:

1. QUINTAS 5000 SET
2. HCS
3. JAMO
4. M-Audio

Czym się różnią quintasy 5000 Set od 500?

hary111

New member
Witaj.
Jeśli chodzi o kolumny to na tym forum na pewno 90% będzie ci polecać Jamo. U mnie Jamo odpadło na starcie przez gabaryty czyli są za duże. Słuchałem Jamo S606HCS3 z tx-sr 606 i były to ciekawe doznania. Najlepiej jeśli sam posłuchasz jak brzmią poszczególne zestawy. Quintasy 5000 maja bas refleks z przodu a 500 czyli stary model z tyłu i to oprócz okleiny frontu cała różnica. Ja mam te Quintasy 5000 z tx sr 607. Graja u mnie od września, początek był trochę rozczarowujący. Grały przeciętnie ale teraz jest super, no napewno nie jest to B&W ale za taką kasę to nie ma co wymagać cudów. Kryteria dla mnie przy zakupie były nastrepujace najpierw gabaryty póżniej cena. Myslę że quintasy 5000 to właśnie taki kompromis pomiedzy jakoscią a ceną. Wiem że nie ułatwiłem ci wyboru ale to ostatecznie ty wydasz kasę i bedziesz albo zadowolony z zakupu czego ci życzę, albo zły na siebie przy każdorazowym właczeniu sprzetu więc ty musisz podjąc decyzję. I ostatnia sugestia jeśli zdecydujesz sie na Jamo 606 to pamietaj że tx-sr507 może byc za słaby do nich.

bogdanzieba

New member
A co sprawiło, że na początku rozczarowałeś się Quintasami 5000 a później było dobrze? Amplituner to ONKYO SR-577 lepiej wziąć? Kolumny lepsze z bass- reflexem czy bez? Masz do nich Suba?

gmario

New member
Witaj.
Jeśli chodzi o kolumny to na tym forum na pewno 90% będzie ci polecać Jamo. U mnie Jamo odpadło na starcie przez gabaryty czyli są za duże. Słuchałem Jamo S606HCS3 z tx-sr 606 i były to ciekawe doznania. Najlepiej jeśli sam posłuchasz jak brzmią poszczególne zestawy. Quintasy 5000 maja bas refleks z przodu a 500 czyli stary model z tyłu i to oprócz okleiny frontu cała różnica. Ja mam te Quintasy 5000 z tx sr 607. Graja u mnie od września, początek był trochę rozczarowujący. Grały przeciętnie ale teraz jest super, no napewno nie jest to B&W ale za taką kasę to nie ma co wymagać cudów. Kryteria dla mnie przy zakupie były nastrepujace najpierw gabaryty póżniej cena. Myslę że quintasy 5000 to właśnie taki kompromis pomiedzy jakoscią a ceną. Wiem że nie ułatwiłem ci wyboru ale to ostatecznie ty wydasz kasę i bedziesz albo zadowolony z zakupu czego ci życzę, albo zły na siebie przy każdorazowym właczeniu sprzetu więc ty musisz podjąc decyzję. I ostatnia sugestia jeśli zdecydujesz sie na Jamo 606 to pamietaj że tx-sr507 może byc za słaby do nich.

Ja podobnie jak kolega wybierałem pod gabaryty i cenę - wybrałem onkyo 577+quadral5000 - niestety czekam na wieszanie tv i remont mieszkania, żeby zainstalować całą piątkę głośników - teraz grają tylko dwa fronty. Powiem jestem zadowolony za równo z ampli jaki i z głośników. Jedyna ale znana rzecz ample Onkyo się grzeją - nie mogłem na nim postawić dvd bo była patelnia.

mercii85

New member
Zapiłeś może ten zestaw o którym pisałeś? (577 i qq5000). Już apli kupiłem i jeszcze głośniczki mi zasataja a chce kupić własnie qq5000. Jak to zagrało?

killpit

New member
Na żywotność nie, ale może zaznaczam może być taka sytuacja po paru godz. słuchania lub oglądania może się na chwile wyłączyć odtw. nie miałem takiej sytuacji ani moi klienci nie zgłaszali mi tego natomiast ja nie wykluczam takiej sytuacji z tym że musiałbyś przez co najmniej 5-6godz. nontop grać a i tak nie ma pewności że się wyłączy :).
Co do sprzętu uważam za b.dobre dogranie podzespołów 577 świetny ampli a QQ5000 b.dobre głośniki w tej klasie cenowej i co ważne NIE WielkiE :)

Do góry