Jaki amplituner do zestawu Dali Zensor

elgator

New member
Jestem posiadaczem zestawu Zensor 7/Vokal/1/sub E12F, który obecnie obsługuje wysłużona Yamaha 373.

Budzet na amplituner to do 6000zl
80% filmy
20% muzyka

Myślę też o rozszerzeniu zestawu do 7.1

Wstepnie myślałem o Marantzu 7009 (ewetualnie poczekac i doplacic do 7010 ktora ma wyjsc za miesiac), ewentualnie jakiś Denon badź Yamaha. Onkyo odpadaja ze wzgledu na swoją stylistykę

Wiem że temat ampka do zensorow wałkowany był miliony razy ale wiadomo ze wszystko się zmienia i nie znalazłem odpowiedzi na czasie.

Z góry dziękuje za wszystkie konstruktywne wypowiedzi

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
SR7009 będzie dobrym wyborem. Jako alternatywę możesz odsłuchać Denona AVR-X5200W. Jeśli charakter brzmienia Yamahy Ci odpowiada to rozważ też RX-A3040. Pioneer też będzie wprowadzał nowe wysokie modele. Na razie nikt ich jeszcze nie słuchał, ale sądzę, że może być ciekawie.

Trenton

New member
Słuchałem ostatnio takiego zestawienia z Marantz i niestety nie byłem zachwycony. Nie wiem jak to wytłumaczyć bo to pewnie kwestia gustu, ale dźwięk generalnie nie był tak czysty jak u konkurencji. W mojej klasyfikacji to Onyko NR-1030, Yamaha A2040 (świetny dźwięk, ale Onyko mi bardziej przypadł do gustu), Marantz 7009.

Oczywiście tak naprawdę należy udać się na odsłuch bo pewnie jest wielu którym Maratz pasuje a Onyko nie da się słuchać :)

Trenton

New member
Po ustawieniach przez panów pomagających mi w odsłuchu. Generalnie mają salę ze sprzętem przygotowaną i tylko przepinają głośniki i/lub amplitunery.

Ale nie wiem bo nie spytałem szczerze mówiąc. I to że nie byłem zachwycony wynikało z tego że po prostu inne brzmiały lepiej, a nie dlatego że brzmiał bardzo źle. Myślę że to kwestia gustu.

ThePepe

New member
Bez reklam
Rozumiem, chodzi mi o to, że jak podłączyłem u siebie SR6008, to przed kalibracją, chciałem go odsyłać, bo było kiepsko. Po kalibracji diametralna zmiana, na plus oczywiście. Stąd moje pytanie.
A że kwestia gustu to oczywiście :) Inaczej byłoby nudno.
Wiem, że wiele osób ma Dali spięte z Marantzem i są bardzo zadowoleni.

lobos

New member
Bez reklam
Mogę potwierdzić, że połączenie Marantz+Dali jest świetne :)
Mam taki sam zestaw kolumn jak Kolega elgator. Śmiało bierz Marantza lub Denona.
Większość amplitunerów z półki 6tys. w filmach sprawdzi się znakomicie.
Polecam jednak Marantza :) Solidne klocki. Świetnie grające i równie dobrze wyglądające :)
SR7xxx zasili Twój zestaw w opcji 7.1 elegancko ;-)

elgator

New member
Dziękuje bardzo wszystkim za swoje wypowiedzi.

Interesuje mnie jeszcze tylko czy ktoś miał styczność z połączeniem Zensorów z RX-A3040 którego podsunął kolega Pawel_Sz85 bo w testach wypada ciekawie, aczkolwiek Yamaha raczej nie oszałamia swoimi zdolnościami.
Tym bardziej że odradzano mi zakup Yamahy, może z tym modelem jest trochę inaczej?

Kolego elgator bierz SR7009 + dodatkową parę Zensor 1 i będzie akurat :grin:
Dokładnie tak chce zrobić :-o

Wstępnie stawiam na Maranza, ale poczekam jeszcze miesiąc do wyjścia nowego modelu i raczej w moim domu zagości 7010 no chyba ze cenowo przesadzą to będzie 7009.

Do góry