jaki amplituner do komputera?

nunu85

New member
Witam.
Chcę sobie kupić tani amplituner, ale o przyzwoitych parametrach i podłączyć go pod kompa. Co możecie polecić?
Wstępnie zastanawiam się nad:
pioneer vsx-417
yamaha rx v361
jvc rx-5062
kenwood krf-5200D
a może jeszcze coś innego? (800-850zł to jest dla mnie max)

Jak toto będzie chciało współpracowac z komputerem?
Zeby się dało oglądać filmy dvd z kompa i słuchać muzyki w stereo?
który z powyższych sprzętów będzie do tego najlepszy?

pytanie dodatkowe:
czy każdy amplituner ma regulację niskich/wysokich tonów?
czy przez każdy amplituner da się słuchać muzyki stereo? (jeśli tak to czy tylko dwa głośniki będą grały, czy można będzie zrobić sobie quadro?

Jak widzicie nie mam wielkiego pojęcia w temacie, więc proszę o wszelkie mogące mi się przydać rady.
dzięki z góry

i co nikt nic nie pomoze?:roll:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gatar

Active member
Bez reklam
Witaj.
Jak widać pomyśł Twój ma niewielkie zastosowanie praktyczne.
Napisaleś "tani amplituner, ale o przyzwoitych parametrach".
Jest to raczej niemożliwe. Inna sprawa to, co to znaczy "przyzwoite parametry" ? Jakie masz wyjścia audioz PC ? Co to znaczy " Zeby się dało oglądać filmy dvd z kompa" ? Na amplitunerze nie będziesz oglądał filmów, chyba, że jako "przelotka" sygnału wideo, ale to , moim zdaniem bez sensu.
Sprawdź jakie masz owe wyjścia audio z PC , porównaj z wejściami audio w wymienionych ampach i będziesz wiedział. Podłączyc się da. Zagrać , zagra, ale jak to będzie wiedział tylko ten kto z tego korzysta.

nunu85

New member
gatar napisał:
Witaj.
Napisaleś "tani amplituner, ale o przyzwoitych parametrach".
Jest to raczej niemożliwe. Inna sprawa to, co to znaczy "przyzwoite parametry" ? Jakie masz wyjścia audioz PC ? Co to znaczy " Zeby się dało oglądać filmy dvd z kompa" ? Na amplitunerze nie będziesz oglądał filmów, chyba, że jako "przelotka" sygnału wideo, ale to , moim zdaniem bez sensu.
Sprawdź jakie masz owe wyjścia audio z PC , porównaj z wejściami audio w wymienionych ampach i będziesz wiedział. Podłączyc się da. Zagrać , zagra, ale jak to będzie wiedział tylko ten kto z tego korzysta.

Jeszcze raz napisze o co mi chodzi.

Na dzień dzisiejszy chcę kupic amplituner i 5 kolumn o takich: http://www.allegro.pl/item288757826_kolumny_tonsil_fenix_zestaw_5_kolumn_trzy_kolory.html. Mam zamiar podłączyć go do kompa (karta dzwiekowa to sound blaster live, czyli 3 wyjścia mini jack) i traktować jako wzmacniacz. Fajnie by bylo, gdyby amplituner dało sie tak ustawić, że słuchając muzyki w stereo, grają 4 albo nawet 5 kolumn, a nie tylko dwie.

Kiedyś w przyszlosci kupie sobie plazme oraz dvd i amplituner bedzie sluzył do standardowych celow, a narazie chcialbym go wykorzystac jako wzmacniacz sygnalu dzwiekowego z kompa.

O ogladaniu filmów możemy narazie zapomnieć. Film czytany byłby z DVD komputera i wyświetlany na monitorze komputera. Tu miteż tylko chodzi o wzmocnienie sygnału dźwiękowego i o jego dobrą jakość

i do kolegi blackninja
dlaczego ta yamaha? ma kolega taka i słyszał jak gra czy po prostu zaufanie do marki? czemu nie pionek?

Ostatnia edycja:
Do góry