jaki amplituner do jbl northridge ? proszę o pomoc

michalaki

New member
Witam wszystkich!

Chciałbym prosić o radę, gdyż wkrótce planuje zakupić zestaw kolumn 5.1 jbl northridge i zastanawiam się jaki amplituner do nich dobrać.

Zestaw będzie stosowany zarówno do słuchania muzyki 50-60% jak i do kina i gier ok. 40%.
Wielkość pokoju to ok. 35m2. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to 1500-2700zł.

osobiście zastanawiałem się nad amplitunerem yamaha rx-v765

Z góry dzięki za wszystkie propozycje.

michalaki

New member
dzięki za odpowiedź. a mógłbyś doradzić jaki model dokładnie? oglądałem AVR 260 ale nie wiem czy nie będzie za słaby do słuchania muzyki

michalaki

New member
Jeżeli ktoś mógłby doradzić jakieś inne kolumny również będę wdzięczny. Na całość chciałbym wydać 5500-6000 zł.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Akurat klocki Harmana są wydaje prądowo - wbrew pozorom nie jest to jakiś zdechlak ,za 2700zł (do negocjacji )można mieć AVR 265 tryb 7.1 - rezerwa prądowa 35 amper i jeszcze słuchawki AKG K511 gratis - oczywiście to taka propozycja ,ale jeżeli lubisz dynamiczne "kolorowe" brzmienie to warto wziąć ten model pod uwagę

Można pomyśleć o Onkyo TX NR 609 (2350zł do negocjacji ) też dość potężny klocek o solidnym zasilaniu model technicznie zaawansowany z certyfikatem THX Select 2 Plus

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ta kwota 6k to z subem czy bez? Z ampli dobry w muzyce jest też Marantz np.5006/6006, Denon np. 2312. Z kolumn To jak ja brałem to najbardziej mi się spodobały Roth Oli 40 i Monitor Audio MR6 ale masz jeszcze Klipsch F3, Magnat Quantum 665, JBL Studio 190. Oczywiście jeśli chodzi o Roth czy MA to jest takie min. do twojego salonu bo ja osobiście bym celował o rozmiar wyżej np. Oli 50 ale i kwota by musiała być dużo wyższa. Ogólnie jeśli chodzi o ampli to jeżeli masz przewagę muzyki szukaj czegoś z Marantz, Denon, HK.

michalaki

New member
6k chciałem przeznaczyć na zestaw z subem. cały czas zastanawiam się co wybrać. jeżeli chodzi o ampli to raczej zostanę przy hk 265. co do kolumn to cały czas się zastanawiam... kanapę usytuowaną mam na samym końcu salonu i kolumny tylne musiałbym powiesić sobie po bokach tej kanapy, więc nie wiem czy zestawy 5.1 pasują dobrze do mojego salonu. jeżeli zdecydowałbym się na jbl studio 190 stać mnie by było jedynie (lub aż) na zestaw stereo bez suba. teraz to już zupełnie się we wszystkim pogubiłem i nie wiem czy warto inwestować kasę w zestaw northridge...

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jednym brzmienie JBL się podoba a innym nie. Jak dla mnie ten zestaw bardziej nadaje się do filmów, ale oczywiście Tobie mogą się podobać. Co do HK to osobiście odstrasza mnie dość duża liczba postów jeśli chodzi o awarie czy jakieś tam drobne usterki związane z tą marką. Dle mnie bezpieczniejszy jest Marantz czy Denon. HK ładnie gra ale jakoś nie mogę się przekonać do tej marki, za dużo ludzi ma z nimi problemy, ale to może jest taki traf. Zawsze jest gwarancja i serwis:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

michalaki

New member
poprzeglądałem trochę forum i komentarze i chyba zrezygnuję z northridge.. i z suba z przyczyn wiadomych :)

Po wyszukaniu ofert allegro myślę nad czymś takim:
ampli - denon 2312 - 2250zł lub hk 265 - 2180zł
kolumny:
2 x jbl studio 190 + kable - 2300zł
1 x jbl studio 120 c - 600 zł

Razem daje wszystko 5150zł . Potem myślałem o jakichś tylnych kolumnach. Co sądzicie o tym zestawie?

czy może zamiast centralnej i tylnych kolumn kupić suba za 1000 i po uzbieraniu kasy kupić całą resztę by mieć pełne 5.1 ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kolumny w zestawie są praktycznie najważniejsze, więc na razie suba bym odpuścił. Jak uzbierasz kasy to sobie go dokupisz. Zestawy jak najbardziej ok. Sam musisz podjąć decyzję czy HK czy Denon. Napisz do Blackninja bo jeśli chodzi o HK i JBL to ma fajne upusty i tylko cenowo zyskasz.

Whiplash

New member
Bez reklam
Jezeli rezygnujesz z JBL Northrigde tylko dlatego ze poczytales opinie ludzi nastawionych anty JBL to gratuluje. Jesli chcesz zestaw 5.1 to za te pieniadze jest to moim zdaniem najlepsze rozwiazanie. Mam i jak ktos slucha dynamicznej muzyki to JBL jest bardzo ok, u mnie graja z Denonem.

dawid7737

New member
Ja sam mam JBL z serii northridge (e60) jak narazie gają cały czas w stereo (przez ok1,5roku z DENONem Dra 500ae,a teraz już przez pół roku z Yamahą Rx-v471-bo ampli już kupiłem pod 5.1)i jestem bardzo zadowolony ,brak jakichkolwiek awarii itp.
Teraz planuję na zmianę na JBL serii es zestaw 5.1.
Ja z mojej strony bardzo polecam JBL. Ale teraz już lepiej kupić te es;)

Whiplash

New member
Bez reklam
Ja sam mam JBL z serii northridge (e60) jak narazie gają cały czas w stereo (przez ok1,5roku z DENONem Dra 500ae,a teraz już przez pół roku z Yamahą Rx-v471-bo ampli już kupiłem pod 5.1)i jestem bardzo zadowolony ,brak jakichkolwiek awarii itp.

Jezeli glownie do muzyki to ES sie kompletnie nie nadaje, jedynie co to subwoofer jest lepszy. Dla mnie ES jest bardzo kiepski, lepiej juz studio 180/190 ale sa troche drozsze szczegolnie 190.

biax

New member

Hej!

Jeśli interesuje Cię zestaw ES 80 to daj znać, właśnie wymieniam prawie nowy pack JBL ES na LS60 :)
Wal na priva :)

Pozdrawiam

biax

Do góry