Jaki amplituner do bose acoustimass 16 ?

edziu2

New member
Witam,

Potrzebuje pomocy w doborze amplitunera do bose acoustimass 16.

Zestaw ma być używany tylko jako kino domowe - pokój ok 25 m2 i będzie podłączony do LCD TOSHIBA REGZA 42Z3030.

Proponowane na forach modele:
- DENON AVR-1907 lub AVR-1910
- Yamaha RX-V1900

- Onkyo TX-NR1007 lub TX-NR3007 lub TX-NR5007
- Pioneer SC-LX72
- DENON AVR-4310

Jeśli chodzi o DENONA AVR-1910 to miałem możliwość go posłuchać z BOSE acoustimass 15 i muszę przyznać że jakość nie zachwyca, po prostu dzwiek jest suchy, brak mu mocy/dynamiki....dlatego raczej do mnie nie przemawia....

W przypadku trzech ostatnich (Onkyo TX-NR..., Pioneer SC-LX72 i DENON AVR-4310) to mam trochę wrażenie że to przerost formy nad treścią i przy tym zestawie kolumn, nie ma sensu pakować sie w tak drogi sprzęt... ale może warto ???

Chce kupić dobry amplituner, nie mam ograniczeń finansowych, dlatego rozważam nawet topowe modele.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/pomysły w ww. kwestiach, prosze o podpowiedź.

Pozdrawiam.

ziut

New member
skoro nie masz ograniczen finansowych to troche bez sensu kupiles ten zestaw bose. ja bym wolal wydac wiecej na lepsze glosniki, ktore ladniej zagraja nawet z bardzo przecietnym amplitunerem niz ten acoustimass16 z avr4310 czy innym drogim sprzetem

edziu2

New member
edziu2, jak stałeś się właścicielem bose?

Znalazłem bardzo miłego i kompetentnego sprzedawce na Allegro. Jak będą potrzebne namiary mogę podać. Importuje on różne zestawy Bose z USA.

Można też samemu zakupić w sklepie w USA np.:BHphotoVideo link -> www(.)bhphotovideo(.)com , wtedy należy jeszcze samemu załatwić kwestię cła.

Oczywiście minusem jest brak europejskiej gwarancji i dochodzi jeszcze zakupi transformatora 110-220V.
Plusem jest natomiast cena :)

ziut

New member
na ebay.com mozna kupic 16 za ok 1200$
znajomy kupil sobie bose 15 za 950$ gdy dolar kosztowal 2zl. gra to bardzo fajnie z jakims dobrym ampli onkyo (niestety nie pamietam modelu)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
6,1 to trochę przestarzały system jak juz chcesz więcej niż zwykłe 5,1 to 7,1, lepsza współpraca z nowymi formatami bluray itd...

nofx74

New member
Amplituner i odtwarzacza dvd blu ray do bose acoustimass 10

Witam :smile:

Podczepiam sie pod temat gdyż potrzebuje pomocy w doborze amplitunera i odtwarzacza dvd blu ray do BOSE ACOUSTIMASS 10 (ze względu na małe gabaryty moja lepsza połowa namówiła mnie do ich zakupu);-)

Zestaw ma być używany jako kino domowe w 70% a w 30% do muzy ( CD/radio) - pokój ok 25 m2 + aneks kuchenny 7 m2 ( BOSE montowany jest tylko w pokoju). Zestaw będzie podłączony do LCD Sony Bravia KDL-46W5500

Przymierzam sie do zakupu następującego amplitunera i odtwarzacza dvd blu ray:
denon avr 1610 lub avr 1910 lub Onkyo TX-SR606

oraz
Denon DBP – 1610 lub Onkyo DV-BD507 ... myslałem o pionierze ale wizualnie nie pasi mojej szefowej;-)

Jestem zielony w temacie i proszę doświadczone bractwo o pomoc!!!

Z góry wielkie dzięki!!!

Pozdrawiam :smile:

car310

New member
Mam ten sam problem z 16
Myslalem ze cos tu znajdę ale niestety nikt chyba nie posiada takich glosników sam zastanawiam sie nad H/K 255 lub H/K 260.
Nigdzie nie stety nie moge odsluchac takiego zestawu.

wowo5

New member
Bose to przereklamowane badziewie. Nic dziwnego, ze Denon nie gral dobrze. Zaden amplituner nie bedzie brzmial dobrze. Za mniejsze pieniadze mozna kupic o wiele lepszy sprzet. Oto moja rada: sprzedaj Bose na Allegro i kup przyzwoite glosniki. Wtedy nie bedzie mialo znaczenia jaki amplituner wybierzesz z twojej listy.

Stratoss

Member
Bez reklam
Bose to przereklamowane badziewie. Nic dziwnego, ze Denon nie gral dobrze. Zaden amplituner nie bedzie brzmial dobrze. Za mniejsze pieniadze mozna kupic o wiele lepszy sprzet. Oto moja rada: sprzedaj Bose na Allegro i kup przyzwoite glosniki. Wtedy nie bedzie mialo znaczenia jaki amplituner wybierzesz z twojej listy.

bose to sprzęt instalacyjny - to ma ci przygrywać do kotleta w restauracji a nie służyć do słuchania w domu

Większych bzdur nie czytałem od dawna...
Odsłuchiwałem Bose przy wielu okazjach i w różnych warunkach (w sklepie, w domu, w pokoju totalnie zagraconym), zanim zdecydowałem się je zakupić do drugiego pomieszczenia... A odnośnik dla porównania (jak widać w mojej stopce) miałem dość wymagający...
Więc proponuje nie głosić bzdurnych opinii, a właściwie teorii wyssanych z palca i to chyba od nogi...

Ostatnia edycja:
Do góry