Jaki amplituner 5.1 do 2000zł.

Darkus

Member
Tak jak w tytule poszukuje ampli do kina za 2000zł.
Jak na razie mam,tylko kolumny JBL E60 i suba E150(później reszta)

Amplituner będzie podłączony do N-ki i Blu LG390(przy okazji jak to podłączyć kabelkami do ampli),obecnie kolumny podłączone są do Technics wzm stero.SU-700.

Darkus

Member
Zastanawiam się od dłuższego czasu nad HK 255,chodzi mi jeszcze o podłączenie TV Philips 9664 + LG BD390 + N-ka do amplitunera,w jak najlepszy sposób.

Jeszcze jedno co mnie męczy,cytuje - Amplituner poprawnie współpracuje z urządzeniami poprzez HDMI. Oczywiście wyjątkiem jak zawsze jest dekoder telewizji N. Nbox i AVR255 długo się ze sobą dogadują, obraz potrafi kilkukrotnie zamigać a przez aktualizacją oprogramowania w AVR potrafił nawet wyskoczyć słynny "Błąd HDCP". Dekodery HD Cyfry+, Cyfrowego Polsatu, Playstation 3 czy PeCet z wyjściem HDMI na karcie graficznej nie widzą żadnego problemu.

McMatheo

New member
Nie ma znaczenia jakie masz kolumny i nie ma żadnej gwarancji, że HK ma dla nich coś czego nie ma Denon, Yamaha czy Marantz. Jest natomiast gwarancja, że inne firmy mają coś czego nie ma HK. Wystarczy poczytać wątki o tymże Harmanie.

Każdy ma swoją bajkę - dla mnie sprzęt HK to na starcie wizualna plastikowa chińszczyzna ale ci co weszli głębiej w temat wiedzą o nim więcej. Ilość negatywnych opinii jest zastanawiająca i ma to większe znaczenie niż ilość pozytywnych. Widać są sytuacja i konfiguracje (nie do przewidzenia), w których pojawia się negatyw.

Nic tylko poczytać i nie zwracać uwagi na to, że 4 na 5 sklepów sprzedaje JBL/HK. To wcale nie świadczy o jakości sprzętu lecz o zalewie masówki.

Wybór więc nie jest łatwy i nie sprowadzajmy sprawy do absurdu na zasadzie to dobrze zagra z tym a to z tamtym.

killpit

New member
W funkcjonalności czyli obsługa wszystkich urządzeń jednym pilotem amplitunera to nie zaleta H/K. Zdecydowanie Onkyo jest najlepszym uniwersalnym sprzętem w tej klasie i nie tylko.
Dzwięk brzmienie itd... to jedno a wykonanie uniwersalność to drugie.
Nadal będę stał przy tym iż Onkyo jest liderem w tym kierunku a reszta może się uczyć i nie chodzi mi do końca o menu bo to jest najmniej istotne.
Pomijam fakt iż jakość i moc zasilaczy to też ma istotne znaczenie.

Hegemon28

New member
mówisz o menu ze jest mało istotne daj laikowi ampli onkyo i hk 255 i zobaczymy ktory ci szybciej skonfiguruje sprzęt ja bez instrukcji dałem rade patrząc na same obrazki :D a w onkyo dałem sobie skopuj jak zobaczyłem to menu na tv :p..

Hegemon28

New member
Nie ma znaczenia jakie masz kolumny i nie ma żadnej gwarancji, że HK ma dla nich coś czego nie ma Denon, Yamaha czy Marantz. Jest natomiast gwarancja, że inne firmy mają coś czego nie ma HK. Wystarczy poczytać wątki o tymże Harmanie.

Każdy ma swoją bajkę - dla mnie sprzęt HK to na starcie wizualna plastikowa chińszczyzna ale ci co weszli głębiej w temat wiedzą o nim więcej. Ilość negatywnych opinii jest zastanawiająca i ma to większe znaczenie niż ilość pozytywnych. Widać są sytuacja i konfiguracje (nie do przewidzenia), w których pojawia się negatyw.

Nic tylko poczytać i nie zwracać uwagi na to, że 4 na 5 sklepów sprzedaje JBL/HK. To wcale nie świadczy o jakości sprzętu lecz o zalewie masówki.

Wybór więc nie jest łatwy i nie sprowadzajmy sprawy do absurdu na zasadzie to dobrze zagra z tym a to z tamtym.

Hk tez ma coś czego nie maja z tej polki cenowej pozostałe marki i można tak bez końca .........
pokaz mi te negatywne opinie oprócz tego ze coś komuś pyknie temat był już i wszystko jest wyjaśnione hk to tak samo porządny sprzęt jak pozostałe marki ale każdy ma swoich konkurentów i swój gust nie wprowadzaj ludzi w pole minowe bez wyjścia jak masz coś polecić to polec a nie krytykuj pozdro.
A tak odemnie bierz tego hk 255 jak wszyscy go polecają akurat do tych kolumn to chyba muszą coś o tym wiedzieć :p

Ostatnia edycja:

McMatheo

New member
krótko... Yamahę też ustawiałem intuicyjnie ale jak widać różnie z tą intuicja bywa - bardziej zależy to od ustawiacza niż od ustawianego sprzętu hehehe...

Moje pisanie ma zaś zasadniczy cel - nie zakrzywiajmy obrazu rzeczywistości, w której istnieje kilka firm "dających radę". A nie tylko jedna.

Z drugiej strony łatwość ustawiania często wiąże się z ograniczeniem możliwości sprzętu poprzez założenie ograniczoności użytkownika. Dla mnie to rodzaj zniewagi - wolę zjeść coś restauracji lub samemu coś upier... na ciepło niż żywić się w McDonaldzie.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Ergonomia nie zależy od ustawiacza. Mam w domku AVR255 i czuja skok jakościowy patrząc jego menu w porównaniu z innymi markami a to tylko tani amplituner. Dzwięk jak dla mnie świetny, nie wspominając o estetycznym wyglądzie. Jak kosztuje za dużo tańszym będzie teraz Onky TX-SR607.

killpit

New member
Spróbujcie zaprogramować pilota i obsługujcie nim wszystkie urządzenia w domu i nie kombinując a to z tej strony a to z tamtej nie wiem gdzie co wcisnąć itd...Podłączyłem tak wiele sprzętów że istota łatwości obsługi kilku urządzeń jednocześnie w banalnie łatwy sposób JEST ISTOTNA dla 99% moich klientów.(nie twierdzę że tak jest dla was)
Jeżeli nie jest to dla was istotne to znaczy że siedzicie z 5 pilotami w domu i gracie w szachy :)
Tak jak zawsze twierdzę że jeden lubi ładny design inny stereotyp ale funkcjonalny to wszystko.

Do góry