Jaki ampli do salonu i jak rozmieścić głosniki?

c-4

New member
Witam,
przykładam się do zakupu Ampli i głośników do salonu, który połączony jest z kuchnią. Schemat poniżej. Nie jestem audiofilem. Chciałbym dobry sprzęt do codziennego uzytku (radio internetowe, radio FM, muzyka z kompa, filmy z kompa, TV raczej mniej bo będę miał projektor, wiec glownie filmy i mecze). Nie musi to być żaden górnolotny amplituner i kolumny. Czy możecie coś poradzić. Cena za zestaw to myślę, że ok 2500-3000zł. I jak rozmieścić kolumny?
Jeżeli potrzeba więcej info to chętnie dopowiem.

rozkladsalonu.jpg

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
W tym ukladzie w ogole poprawnie nie rozmiesisz kolumn. Jak chcesz ogladac telewizor siedzac na kanapie, patrzac bokiem i obracajc glowe o 90 stopni w prawo? Jesli dobrze widze, to szafka rowniez zaslania okno. Kompletnie nie rozumiem tego układu.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie wiem na jakiej wysokości masz parapet ale ja bym postawił kanapę pod oknem. A tv na tej długiej szafce. Kolumny zaznaczyłem na czarno.
rozkladsalonu.jpg

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja nie wiem, przeciez to nie jest budowa mostu a prosta aranzacja. Dokladnie tak trzeba rozmiescic jak podal Pawel, ja mam bardzo podobny uklad tyle ze okno po stronie sprzetu. Mozna tez dac odwrotnie. Prosta sprawa.

c-4

New member
OK, dzięki. Co do zamiany miejscami to nie wchodzi w grę. Testowałem już ten układ i nie jest komfortowo. Owszem patrzy się na okno, ale nie będę miał TV tylko ekran, który zasłoni to okno i obraz z rzutnika który będzie wisiał na suficie nad kanapą. Przez RTV miałem na myśli miejsce gdzie będzie AMPLI i BD oraz tuner, a szafka na wprost kanapy to taka niska szafka, gdzie będą płyty, książki i jakieś inne duperele oraz głośnik centralny. Co do rozmieszczenia głośnikó to sprawa jasna i dzięki wszstkim za wpisy.

Czy możecie doradzić jakiś ampli i kolumny do moich skromnych wymagań? Nie chcę przepłacać bo jak wspomniałem audiofilem nie jestem i nie planuje.

Do góry