Jaki amp do Monitor Audio MR6 ?

mateoo007

New member
Zastanawiam sie nad wyborem ampli do zestawu 5.1 Monitor Audio MR6: w tej chwili wybrałem:
1. Pioneer VSX-923
2. Denon X2000
3. Yamaha RX-V675

50 % muza 50 % filmy i będę grał w gry :)

Muza elektroniczna, najczęściej będę korzystał z radia internetowego, głównym formatem będzie mp3 i flac

Do ampli będę podpinał P42G30E, Xbox 360, Nbox i lapka czasami

Pokój ma 6x4 z czego polowe będę zasilał dźwiękiem około 16m2 (wrzucę fotki jeśli nastąpi taka potrzeba)

Co to zestawu kolumn to jeszcze nie kupiłem wiec jeśli ktoś ma chęć dobrać inny zestaw to na pewno wezmę pod uwagę :)
Warunkiem musi być przedni bas reflex, ponieważ jedna z kolumn będzie stać przy ścianie (2cm od)

Pozdrawiam,
Matt

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zerknij jeszcze na Marantza 5007. To dobry, mocny amplituner, który dobrze wypada w stereo. Co do kolumn to jako alternatywę dla MR6 możesz zobaczyć Melodika BL40, Paradigm Monitor 9 v.7, Jbl Studio 270/280, Taga Platinum F-100, Klipsch RF-52/62

mateoo007

New member
Dzieki Pawel, lookne na tego marantza, co do melodiki- brak bass reflexu, paradigm rowniez, klpisch tez, taga -> zastanawialem sie dosc mocno, ale jakos przeraza mnie to made in china

mateoo007

New member
chodziło mi o brak z przodu, 1 z kolumn bedzie przy scianie, chce uniknac efektu dudnienia, w mr6 przedni bas reflex odpowiada z niskie tony, tylny za srodek i gore, mozna go zatkac zatyczka oferowana w komplecie

fostex

New member
Jestem na podobnym etapie wyboru audio jak autor wątku...do BX6 zastanawiam się nad marantzem 1504 (lub 1605),,,,chętnie 5007 ale jednak dla mnie jest chyba ciut za wysoki (losy się ważą)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
chodziło mi o brak z przodu, 1 z kolumn bedzie przy scianie, chce uniknac efektu dudnienia, w mr6 przedni bas reflex odpowiada z niskie tony, tylny za srodek i gore, mozna go zatkac zatyczka oferowana w komplecie
Dorzuć sobie jeszcze AVR270 do listy.

Jestem na podobnym etapie wyboru audio jak autor wątku...do BX6 zastanawiam się nad marantzem 1504 (lub 1605),,,,chętnie 5007 ale jednak dla mnie jest chyba ciut za wysoki (losy się ważą)
Do BX6 przyda się mocniejszy ampli taki jak SR5007/5008.

mateoo007

New member
Zdecydowałem się na zestaw ONKYO TX NR626 + Monitor Audio MR6 + MR2 + MR center + MRW10.

W skrócie mogę napisać, że sprzęt spełnia moje oczekiwania.

Bardo dobre brzmienie w kinie, słychać najdrobniejsze szczegóły, sub niby nie za duży bo 100Wat, ale do mojego pomieszczenia w zupełności wystarczy, filmy ogląda się bardzo przyjemnie, wszystkie dekodery działają świetnie, korzystam z funkcji audyseey która kalibruje akustykę pomieszczenia, dostroiłem tylko poziomy głośności dla poszczególnych głośników. Funkcje sieciowe działają bez zarzutu, dlna, wifi, radio net, bluetooth. Pod amp, mam podpiętego klocka x360, skaluje mi obraz z 1080i na 1080p, wszystko działa płynnie, obraz się nie zacina. Czas reakcji jest nie zmieniony, przynajmniej ja nie odczuwam przy graniu w batka w sieci. Dźwięk mega, ONKYO do gier ma kilka trybów, najbardziej dynamiczny jest GAME FPS. Amp mógłby być szybszy, czasami za długo mieli żeby np, włączyć muze z dlna, neta, lub usb. Menu po angielsku, ale bardzo proste.

Co do kolumn, przy włączonej funkcji PURE AUDIO graja bardzo dobrze, basy nisko schodzą, ale nie dudnią, góra super, nie drażni, jedynie brakuje mi trochę środka, jest jakby z tyłu. Dużo słucham radia internetowego i tu mała reklama Minimal Mix Radio: Minimal House Tech House Dub Deep Techno to moje radio, wiec polecam :)
Załączam kilka fotek pod spodem.

Na koniec chciałem podziękować BLACKNINJA :) bo cały zestaw kupiłem u niego, szybko, sprawnie, ceny z dużym rabatem, pełen profesjonalizm, wiec jak ktoś chce kupić sprzęt audio to w 100 % polecam.

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    57,2 KB · Wyś: 931
  • 2.jpg
    2.jpg
    54,3 KB · Wyś: 1478
  • 3.jpg
    3.jpg
    53,3 KB · Wyś: 313
  • 4.jpg
    4.jpg
    76 KB · Wyś: 802
  • 5.jpg
    5.jpg
    47,2 KB · Wyś: 239
  • 6.jpg
    6.jpg
    50 KB · Wyś: 357
  • 7.jpg
    7.jpg
    59,1 KB · Wyś: 177
  • 8.jpg
    8.jpg
    44,6 KB · Wyś: 210

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
no u Mnie środek nie jest wycofany wręcz przeciwnie :). Musisz poczekać na wygrzanie kolumn, dopiero wtedy zagrają tak jak powinny:)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Faktycznie fajny kącik. Jak się kolumny wygrzeją zagrają jeszcze lepiej. Przydałoby się dać inny trochę przestrzeni, ale widzę że nie masz ich za bardzo jak wysunąć do przodu. Centralny masz nad telewizorem? dobrze widzę?

mateoo007

New member
Tak Paweł nad, wiem ze to łamie wszystkie zasady profesjonalnego ustawienia kina, no ale w tę szafkę centralnego nie wcisnę. Wiec trochę się pomęczę, a z czasem zainwestuje w pro stolik rtv :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A jakby usunąć tą półkę co jest na min centralny. Wtedy mógłbyś powiesić tv a centralny dać pod tv. Chyba, że faktycznie się nie zmieści.

Do góry