Witam,
jeśli, można coś wtrącić...
Przymierzam się do zakupu pierwszego projektora, po analizie mój wybór padł na Optoma HD141X. Całość instalacji znajdować się będzie na poddaszu w orientacji poprzecznej, niestety.... Idąc za wskazówkami forumowiczów dokonałem kalkulacji w wariancje podłoga / sufit przy pomocy ProjectorCentralCom. Jednak wyniki obrazują, że w moim przypadku nie jest możliwe takie ustawienia projektora jak sugerowane. Dla opcji podłogowej, projektor musiałby znajdować się dosłownie na podłodze, zaś dla opcji sufitowej projektor spełniałby rolę suszarki do włosów, zbyt nisko

Przekątne odpowiednio podłoga / sufit = 130” / 81" Wiem, że nie trzeba podchodzić do tego z aptekarską precyzją, jednak chciałbym uzyskać informację na temat możliwych rozwiązań:
1) Czy projektor zawsze musi być skierowany prostopadle do ekranu projekcyjnego, czy jest dopuszczalna odchyłka jeśli tak jak duża, czy jest wtedy konieczne zastosowanie filtra trapezowego?
2) Czy jedynym wyjściem jest opcja wertykalnego lens shift, ma go np. BenQ W1070 ale z racji głośnej pracy odrzuciłem go z kręgu zainteresowań.