jaka plazma ? pv60 / pv600

JaCkyLL

New member
witam,

chcialbym zapytac Was drodzy forumowicze jaka jest w praktyce roznica i co ewentualnie byscie wybrali jesli idzie o modele plazm panasonica pv60 i pv600. zastanawiam sie nad tymi modelami dosc powaznie, w przypadku pv60 wchodzilby w gre model 42" natomiast jesli idzie o pv600 to model z ekranem 37". Odleglosc od ekranu do moich oczu to jakies 3m - no moze max 3,5. Koszt zblizony wiec stad moje powazne zastanowienia.

Jesli ktos moze podpowiedziec jak to z tymi plazmami jest bede wdzieczny.

pozdrowionka - jack

... mam jeszcze jedno pytanie. Jak z zywotnością tych tv ? Ktos powiedzial mi ze plazma poswieci jakies 3 - 4 lata. potem jest z nią klopot. Moze to bzdury ale moj brak wiedzy i doswiadczenia kaze mi o to zapytac.

a moze lepiej dac sobie spokoj z plazmą i za takie pieniadze wejsc w jakiegos lcd 37" ??? help !! :)

Jeszcze raz dzieki za wszelkie info.

Ostatnia edycja:

Smartek

New member
JaCkyLL napisał:
(..)Odleglosc od ekranu do moich oczu to jakies 3m - no moze max 3,5. Koszt zblizony wiec stad moje powazne zastanowienia.

Jesli ktos moze podpowiedziec jak to z tymi plazmami jest bede wdzieczny.

pozdrowionka - jack
Ogladam troszke blizej i uwierz, ze po miesiacu 42" wydaja sie.. normalne.
Ja na Twoim miejscu wzialbym 42PV60.

... mam jeszcze jedno pytanie. Jak z zywotnością tych tv ? Ktos powiedzial mi ze plazma poswieci jakies 3 - 4 lata. potem jest z nią klopot. Moze to bzdury ale moj brak wiedzy i doswiadczenia kaze mi o to zapytac.
Poczekamy az wypowie sie kiki (mysle, ze najwiekszy znawca w tym temacie, poniewaz zajmuje sie tym zawodowo).
Sam nie widzialem nigdzie zadnych problemow tego rodzaju na forach.

a moze lepiej dac sobie spokoj z plazmą i za takie pieniadze wejsc w jakiegos lcd 37" ??? help !! :)

Jeszcze raz dzieki za wszelkie info.
Moim zdaniem LCDki maja duzo wad, ktore je dyskwalifikuja.
Jesli masz kablowke - LCDki odpadaja od razu.
Jesli na Twoj TV bedzie padalo slonce - odpadaja Plazmy.

Wybor technologii powinien byc pierwszym krokiem w wyborze duzego plaszczaka ;-).

PS. I moze warto zajrzec tutaj http://forum.hdtv.com.pl/showthread.php?t=7404

Ostatnia edycja:

JaCkyLL

New member
Smartek .... dzieki ... tez za link, wiedza jak najbardziej potrzebna :)

jesli idzie o to swiatlo to wyglada to mniej wiecej tak. Pomieszczenie w ktorym zawisnie TV jest w ksztalcie prostokąta. TV zawisnie na jednej z dluzszych scian, po drugiej tronie zasiądę ja z zonką :) Obie krotkie sciany to : ja siedze i patrze na TV a po mojej lewej stronie wejscie do pokoju, a po prawej jakies 3 do 3,5 m okno z wyjsciem na balkon ( mam zaluzje ). TV w tygodniu bede ogladal raczej wieczorkiem, chociaz zonka od rana siedzi z małą dzidzią wiec pewnie zdazy sie nie raz ze bedzie grac caly dzien :) Czasem pewnie kilka godzin na jednym kanale bo zonki mają to do siebie ze nie stresują sie ewentualnym wypalaniem jakiegos loga czy czegos innego. Ma grac i tyle ... :D

Zadnej antenki sat nie mam, poki co jakas tv kablowa z sygnalem ... Ciezko ocenic ten sygnal na cienkim tv jaki mam teraz.

czekam na info jak sie ma pv60 do pv600 - moze ktos z forumowiczow jest w stanie powiedziec jak to faktycznie z nimi jest a tylko wiedza ksiazkowa

jeszcze raz pozdro - jack

Ostatnia edycja:

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
JaCkyLL napisał:
Zadnej antenki sat nie mam, poki co jakas tv kablowa z sygnalem ... Ciezko ocenic ten sygnal na cienkim tv jaki mam teraz.

czekam na info jak sie ma pv60 do pv600 - moze ktos z forumowiczow jest w stanie powiedziec jak to faktycznie z nimi jest a tylko wiedza ksiazkowa

jeszcze raz pozdro - jack

PV 600 i Pv 60 różnią się wyglądem (wg mnie PV600 ładniejszy, ale to tylko moje zdanie). PV 600 ma więcej bajerów (czytnik kart SD, PIP) moim zdaniem nie uzasadniających dużo wyższej ceny. I tyle - technologicznie i jakościowo to ten sam telewizor. Aha jeżeli żonka chce oglądać jeden program przez cały dzień to się zastanów. Mimo, że jestem gorącym zwolennikiem plazm - może CIę dotyczyć problem "duszków", z drugiej strony obraz z kablówki na LCD będzie tragiczny (z 3,5 m). Pamiętaj, że w plaźmie jest najważniejsze pierwsze 300 godzin oglądania. Potem problem duszków zmniejsza się. PZDR

Smartek

New member
Coz, u mnie telewizor gra od 15.00 do 1.00 - w tym ostatnie kilka godzin na jednym kanale..
Jak ktos kupuje Panasa - NIECH sie nie boi duszkow!

Oczywiscie mowie tu o ustawieniach "nie dajacych w tylek" - wszystkie ustawienia obrazu na polowe suwaka w tym kontrast na 3/4.

Nie wiem jakby zachowal sie obraz po ogladaniu jednego kanalu kilka godzin na ustawieniu "dynamiczny" - jednak moim zdaniem to ustawienie nie nadaje sie do ogladania filmow, a co dopiero obrazu z kablowki.
Moze z HD bedzie dobrze (ktos kiedys na forum wspominal bodajze, ze wyglada idealnie).

Pzdr

JaCkyLL

New member
czyli generalnie pv60 od pv600 to oprocz kilku bajerow ktore nie koniecznie muszą byc potrzebne ( jak na przyklad czytnik kart ) i roznicy w wygladzie jest praktycznie tym samym panelem. wlasnie ... czy panel jest ten sam w obu modelach i jak sie ma elektronika. moze cos wsadzili nowego i ten model pv600 jednl lepiej swieci. bo jesli to tylko roznica w wygladzie ... hmmm ... dla zonki to moze byc najwazniejszy argument :)

i jak z tą odległoscią ... ? 3 ... moze max 3,5 do tv ... aha i jeszcze jedno. obraz zawisnie docelowo na scianie jednak bedzie wisial nieco powyzej mojego kierunku patrzenia ( :) qrcze ... chodzi o to ze pewnie lekko bedziemy musieli zadzierac glowe do gory - mozna regulowac jego wychylenia gora - dol <---> lewo - prawo ??

Smartek

New member
JaCkyLL napisał:
czyli generalnie pv60 od pv600 to oprocz kilku bajerow ktore nie koniecznie muszą byc potrzebne ( jak na przyklad czytnik kart ) i roznicy w wygladzie jest praktycznie tym samym panelem. wlasnie ... czy panel jest ten sam w obu modelach i jak sie ma elektronika. moze cos wsadzili nowego i ten model pv600 jednl lepiej swieci. bo jesli to tylko roznica w wygladzie ... hmmm ... dla zonki to moze byc najwazniejszy argument :)
TAK!
Pv60 I Pv600 to te same panele - w przypadku 37' a 42' roznia sie jedynie rozmiarem.
Pomijam bajery typu czytnik kart, PiPy, PaPy, PaTy i inne, za ktore moim zdaniem po prostu nie warto przeplacac (przynajmniej AZ tyle).

Co do wygladu PV60 -to tylko kwestia gustu, jednak w domu z obrotowa podstawka (700zl) wyglada pieknie!

i jak z tą odległoscią ... ? 3 ... moze max 3,5 do tv
Juz pisalem: Ogladam DVD, Kablowke UPC, DivXy/XviDy itp. z odleglosci okolo 1,5m-3m i jest super. Gwarantuje, ze jak TV duzej u Ciebie po stoi (w Twoim przypadku 'powisi' ;-)) bedzie Ci sie wydawal normalny jak kazdy inny.

... aha i jeszcze jedno. obraz zawisnie docelowo na scianie jednak bedzie wisial nieco powyzej mojego kierunku patrzenia ( :) qrcze ... chodzi o to ze pewnie lekko bedziemy musieli zadzierac glowe do gory - mozna regulowac jego wychylenia gora - dol <---> lewo - prawo ??
Nie wiem jak z kierunkami, ale z poziomem patrzenia moze byc problem - zawsze lepiej jest patrzec na TV z gory niz zadzierac glowe do gory, ale skoro twierdzisz, ze nie tak bardzo to nie powinno sprawiac wiekszego problemu.

Pzdr

jjaro

New member
Smartek napisał:
Coz, u mnie telewizor gra od 15.00 do 1.00 - w tym ostatnie kilka godzin na jednym kanale..
Jak ktos kupuje Panasa - NIECH sie nie boi duszkow!

Od kilku dni staram się dowiedzieć dlaczego plazmy niektórych producentów mają problem "duszków" a innych nie!

Nie jesteś pierwszą osobą, która twierdzi, że Panasoniki są w tej drugiej grupie.

Zastanawiam się jednak dlaczego tak jest, że np. Pioniery się wypalają a Panasoniki nie :confused:

Ja również jestem zainteresowany 42PV600, choć brałem też pod uwagę nowego Pioniera PDP-4270XA, który wygląda i gra super... (forumowicze ostrzegają jednak przed "duszkami" w Pionkach).

PS. Smartek, dodatkowe pytanie z innej "paki", jak Ci się gra na XBOX-ie na Twojej plazmie?

Ostatnia edycja:

Smartek

New member
jjaro napisał:
PS. Smartek, dodatkowe pytanie z innej "paki", jak Ci się gra na XBOX-ie na Twojej plazmie?
Na plazmie gralem moze z 10min.
Nie uzywam Xboksa do grania - sluzy mi jako 'multimedia center'.
Ale wielki ekran podczas wyscigow samochodowych (burnout) naprawde wgniata - TAKIE wrazenie ;-D.
Nie probowalem jeszcze gier, ktore dzialaja w HD, bo zadnej nie posiadam.

A i Fifa 2004 i PES3/4 wygladaly tragicznie (raz, ze 4/3 rozciagniete do 16/9, a dwa wszystko jakies postrzepione).

jjaro

New member
Dzięki Smarket za odpowiedź.

Czy mógłbyś (lub może ktoś inny) zasugerować, jakie parametry powinienem wybrać w ustawieniach, aby plazma (PV600) miała przyzwoity obraz, ale żeby również przeżyła okres tych kilkuset pierwszych godzin rozruchu bez "duszków"?

Z góry dziękuję za sugestie.

Smartek

New member
Pisalem na forum juz kilka razy.
Duszkow nigdy nie mialem i nie staram sie jakos specjalnie ich unikac zas obraz ustawilem "pod siebie", czyli:

tryb 'normalny'
wszystkie suwaki na polowe, procz kontrastu, ktory jest minimalnie mniej niz na 3/4 :).
Takie ustawienie mam od miesiaca, obraz bardzo ladny na wszystkich 'zrodlach', duszkow brak.

jjaro

New member
Smartek napisał:
Pisalem na forum juz kilka razy.
Duszkow nigdy nie mialem i nie staram sie jakos specjalnie ich unikac zas obraz ustawilem "pod siebie", czyli:

tryb 'normalny'
wszystkie suwaki na polowe, procz kontrastu, ktory jest minimalnie mniej niz na 3/4 :).
Takie ustawienie mam od miesiaca, obraz bardzo ladny na wszystkich 'zrodlach', duszkow brak.

Dziękuję jeszcze raz.
Pytam, ponieważ wiele się naczytałem o tym problemie i o ostrożnym używaniu plazmy podczas pierwszych 300 godzin.
Nie jestem ekspertem, a dzisiaj kupiłem nowe "cacko" i dmucham na zimne :roll:

Smartek

New member
jjaro napisał:
Dziękuję jeszcze raz.
Nie ma za co, po tu jestesmy.
Ja tez dzieki opiniom na forum kupilem plazme, ktora mam w podpisie i jestem zadowolony :).
Pytam, ponieważ wiele się naczytałem o tym problemie i o ostrożnym używaniu plazmy podczas pierwszych 300 godzin.
Nie jestem ekspertem, a dzisiaj kupiłem nowe "cacko" i dmucham na zimne :roll:
Tak, wiele osob wspomina o tych duszkach.
Ale z tego co czytalem problem ten dotyczy uzytkownikow innych plazm - duzo problemow ludzie maja z Pioneerami (opieram sie na postach z forum).

A skoro czesto wspomina sie o tych 300 pierwszych godzinach to cos w tym musi byc, wiec oszczedzaj panel przez pierwszy miesiac. Mam tu na mysli przede wszystkim kontrast.

JaCkyLL

New member
witam po weekendzie :)

dzieki za info smartek. jednak zapytam jeszcze o jedno, bo kiwam sie tak naprawde z moim funduszem miedzy plazmą panasonica a jakims rozsadnym lcdekiem i pewnie skonczy sie jakąs prezentacją bo inaczej sie nie da.

jak jest z zywotnością tych plazm panasonica ? wiem ze jeszcze chyba zaden z forumowiczow - ze chyba nie ma ich jeszcze tak dlugo na rynku by juz sie konczyly, jednak pewnie macie jakąs wiedze na ten temat. jaka jest zakladana zywotnosc tych paneli swiecących w plasmach pv60 i pv600 i jak sie to ma do zywotnosci paneli LCD ? czy mowi sie wogole o zywotnosci paneli lcd ?

dzieki, j

Smartek

New member
JaCkyLL napisał:
(..)czy mowi sie wogole o zywotnosci paneli lcd ?
Nie ma raczej na forum osoby, ktore jednoznacznie potrafi odpowiedziec na pytanie "jaka jest zywotnosc plazm", bo nikt z nas nie ma pv60/pv600 dluzej niz 2 lata (zapewne), innych plazm zreszta pewnie tez, wiec trzeba sie opierac na teorii.
Kiki pisal, ze zajmuje sie sprzedaza kilka ladnych lat i zadnych zgloszen o pogorszeniu sie obrazu czy "calkowitym" wypaleniu sie plazmy nie mial.

Co do cytatu - wystarczylo uzyc googli, nawet jeden watek z naszego forum znalazl :) :
http://www.tomshardware.pl/display/20050309/lcd_vs_plasma-13.html
http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=140863&pid=1990934&st=0&#entry1990934
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=7939
http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t13929.html
http://tweak.pl/forum/index.php?showtopic=202648

Glownie chodzi chyba o martwe piksele i zywotnosc lamp.

JaCkyLL

New member
czolem,

... a teraz to juz wogole nie wiem na co sie zdecydowac :)
doszedl jeszcze model pv60 EH
hmmmm.... o co chodzi z tym modelem ? jakis parametr sie rozni w tym modelu od mozliwosci pv60 E ?? ktos wie co i jak ? w przypadku pv600 wszystko jest jasne. panel ten sam tylko kilka bajerów za grube pieniadze + nowy design. ale o co chodzi z pv60 EH ???

pozdro !!

dnc

Moderator
VIP
Z tego co mi wiadomo, to wersja EH ma w zestawie podstawkę. Gdzieś to przeczytałem na tym forum lub na "sąsiedzkim" **********.com

tomaszek

New member
JaCkyLL napisał:
czyli generalnie pv60 od pv600 to oprocz kilku bajerow ktore nie koniecznie muszą byc potrzebne ( jak na przyklad czytnik kart ) i roznicy w wygladzie jest praktycznie tym samym panelem

Nie widziałem, żeby ktoś tu napisał, że różnica jest także w głośnikach.
Przynajmniej wg zestawień i materiałów reklamowych Panasonica - w 42PV600E jest 10 głośników: niskotonowy (okrągły, 80 mm) x 2 (L,P); wysokotonowy (16 x 73 mm) x 8 (L,P). Natomiast w 42PV60E są 2 głośniki: pełnozakresowy x 2.

Nie porównywałem obu (jeszcze) w zakresie dźwięku, też stoję przed dylematem wyboru pomiędzy tymi modelami. Skłaniam się raczej ku 600E z racji jednak lepszego wyglądu (wygląd 60E troszkę mnie zraził), dodatkowe
"wyposażenie" jest dodatkowym jego atutem.

Pozdrawiam

JaCkyLL

New member
tomaszek ... wszystko sie zgadza ... tyle ze ceny takie jakie sugeruje panasonic polska to 6.999,00 i 8.999,00
a to chyba zasadnicza roznica jesli idzie o dwa tv rozniace sie znacznie designem i kilkoma jak ja to nazywam bajerami. przeciez jesli masz kino to i tak dzwiek poscisz przez ampli na swoje glosniki i wtedy te 10 w obudowie sa do wyjecia ( a juz na pewno do wyciszenia :) )

czyli pv60 EH to podstawka w cenie ? hmmm ... zawsze cos :D

Smartek

New member
No coz.
Wybor jest prosty:

Jak kogos stac - bierze pv600
Jak kogos stac, ale musi specjalnie uzbierac/dolozyc - lepiej wziac pv60 i nie kombinowac, a za roznice w cenie kupic sobie cos innego ;-).

czyli pv60 EH to podstawka w cenie ? hmmm ... zawsze cos :grin:
Skoro juz mowa o wygladzie - w zestawie (jesli to prawda) zapewne jest normalna (ta tansza, plastikowa) podstawka, przy ktorej pv60 DOPIERO wyglada okropnie...

Do góry