Jaka karta PCI DVB-S2 ???

jezikk

New member
Poszukuje jakiejs dobrej karty do komputera ze wsparciem dla HDTV.

Rozzgladalem sie glownie za kartami DVB-S2 i znalazlem tylko:
- TwinhanDTV DVB-S2 CI
- KNC ONE TV-Station DVB-S2 Plus
- TechnoTrend Budget S2-3200 DVB-S2 PCI
- TechnoTrend Budget S2-3600 DVB-S2 PCI

ale polecane sa karty typu:
- TECHNISAT SKYSTAR2 DVB-PCI
-
TWINHAM DTV1022A
i kilka innych ktore nie maja DVB-S2 ale podobno mozna to przeskoczyc poprzez wykorzystanie specjalnych kodekow na komputerze aby dekodowac MPEG4, ale co z modulacjami 8PSK ?

Poradzcie jaka kupic karte i gdzie najlepiej w Polsce mozna ja kupic.

Czekam na wasze opisnie, dobrze by bylo aby do karty mozna bylo podpiac moduly CI i aby oferowala sprzetowe dekodowanie MPEG2/MPEG4.

Ponadto czy komp: P4 2.8GHz, 1GB RAM, R9600Pro bedzie wystarczajaca konfiguracja do zabawy z HDTV ??

schriss

New member
Przecież żadna karta sprzętowo nie dekoduje HDTV, sprawdź wymagania, dla HDTV zawsze są podne oddzielnie i widać, że to programowo, na jednym ze screenów z konfiguracji widać nawet opcję "Decoder" i lista rozwijana z cyberlinkiem :)

W każdym razie też jestem zainteresowany, na mojej starej karcie HDTV działa, ale jak to jest z nową modulacją? Czy do tego faktycznie karta musi mieć DVB-S2, a może to kolejny marketing, bo wszystko ze znaczkiem "HDTV" się dobrze sprzedaje?

EDIT: na mojej HD może i działa, ale nie testowałem H.264, a te pliki mocno mi obciążają kompa aż do 90%. Dodatkowo zauważyłem, że karta mi nie znajduje transponderów oznaczonych jako DVB-S2, więc chyba czas na zmianę :D

Gdzie w Polsce najtaniej DVB-S2? :) A moze z Niemiec... cła nie będzie, to unia.

Ostatnia edycja:

Piotrek_PP

New member
Oczywiście żadna dostępna w tej chwili karta dvb-s2 nie dekoduje sprzętowo strumienia HD (nieważne czy mpeg-2 czy -4). Jeżeli nawet pojawi się jakaś w najbliższym czasie będzie na pewno nieprzyzwoicie wręcz obscenicznie droga. Nie ma możliwości by zmusić kartę dvb-s do zmiany modulacji bowiem wymaga to innej konstrukcji głowicy. Stary typ modulacji (s1) na pewno odejdzie w niebyt (przynajmniej w kontekście HDTV). To nie kwestia marketingu ale miejsca na transponderach.
Moim zdaniem w tej chwili nie ma sensu kupować karty dvb-s2. Po pierwsze wymaga bardzo szybkiej maszyny - bo większość programów HDTV w modulacji s2 jest kodowana mpeg-4. Po drugie - marniutka oferta programowa. W zasadzie kanały typu "demo" można od razu sobie darować. PremiereHD - jeżeli chodzi o kanały filmowe (nie sport) jest kodowana zapewne czymś na kształt AACS. Można to oglądać jedynie na dedykowanych dekoderach stacjonarnych. Po trzecie - cena - na pewno spadnie z czasem gdy już punkty 1 i 2 przestaną mieć znaczenie.

schriss

New member
Właśnie zauważyłem, że te wszystkie kanały, których nie widzę w ogóle na liście, są z transponderów DVB-S2

Sporo poczytłem na forch i wygląda, że karty programowe "budget" to jednak nie taka zła sprawa, bo sterowniki do nich są rozwijane, a do kart Premium (jak moja TechnoTrend1) - nie bardzo. Pewnie chodzi o liczbę użytkowników, karty typu SS2 to masówka. W efekcie do mojej karty nie mam sterowników obsługujących uniwersalne BDA, do karty programowej sterownik jest. Zdaje się, że np. DVBViewer tego wymaga, u mnie nie działa, nie widzi karty.

Wracając do tematu, chętnie bym zapodał sobie taką kartę DVB-S2, ktoś je widział w sklepach internetowych?
TechnoTrend Budget S2-3200 DVB-S2 PCI podobno ma być znowu do kupienia za jakiś miesiąc - info ze sklepu.
Goście, co zdążyli kupić, dzielą się wrażeniami: http://www.dvbviewer.com/forum/index.php?showtopic=13567&st=15

ein

New member
Nie zgodze sie

z ta marniutka oferta programowa. W budzetowkach TechnoTrend`a sa opcjonalnie do kupienia moduly CI i nic nie stoi na przeszkodzie by w niedalekiej przyszlosci skorzystac z oferty jakiegos nadawcy (choc faktycznie pewnym problemem sa dedykowane boxy ale imho to sie nie utrzyma, bo rynek tunerow HD wlasnie sie rozkreca a raczej nikt by nie kupil drogiego boxa gdyby nie mial pewnosci ze mu kodowane HD ruszy). Za ok 500zl (bo imho taka bedzie finalnie cena) to nie glupia alternatywa dla 3 krotnie drozszych boxow. Oczywiscie komp musi byc mocny ale kurcze, dzisiaj mozna nabyc Core2Duo 1,86 za ok.700zl i na takim krzemie HD nie straszne - programowo wszystko ladnie i plynnie poleci. Warto oczywiscie miec takoz w kompie odpowiednia grafike ze zlaczem HD (pytanie czy wystarczy komponent czy jednak bedzie to musialo byc zlacze cyfrowe DVI/HDMI z HDCP?). Ktos tu pewnie powie - no dobra to juz zblizamy sie do box-a... otoz niekoniecznie, jezeli przez analog bedzie szlo to obecnie 90% sprzedawanych kart graficznych takie zlacze ma.

schriss

New member
Ja mam karte z dwoma slotami na CI do mojego TT, ale nie używam, Ci za drogie, jedynie te uniwersalne Matrixy mógłbym rozważyć, gdybym miał gwarancję, ze wszystkie karty będą w nim działać.
A póki co - podłączam do komputera tani czytnik Poenix i emuluję CAM programowo, Cyfra+ działa pięknie i legalnie :cool: Szkoda, że splitery wifi takie drogie..
Boli tylko fakt, że nie znajduje mi tych kanałów na DVB-S2 :( Zmieniam kartę jak tylko się coś pojawi i zrobię rozeznanie w sprawie kompatybilności z programami.

schriss

New member
OK, ja czekam na TechnoTrend Budget S2-3200 DVB-S2 PCI
jest wersja razem z gniazdami na CI, lub sama karta.
Kilka tych kart już się sprzedało i programiści już uaktualniają soft (np. DVBViewer). H.264 też już jest sprawdzone, że działa, karta jest dostarczana razem z kodekiem Cyberlinka do H.264.

Piotrek_PP

New member
Przy okazji rozmowy o kartach DVB-S2 chciałbym Szanownym Forumowiczom zwrócić uwagę na aspekt zagadnienia rzadko dotychczas poruszany, a który może (lecz nie musi) mieć w przyszłości fundamentalne konsekwencje. Mowa o ochronie kontentu cyfrowego.
Posiadacze tunerów satelitarnych zwykli z rozpędu ograniczać zagadnienie do rozwiązań dostępu warunkowego, karty + moduły kontra emulacja i sharing. Otóż jest to w kontekście telewizji wysokiej rozdzielczości błąd!!!
Wprowadza ona bowiem dwie dodatkowe warstwy zabezpieczenia. Są to warstwy wyraźnie rozdzielne, należy traktować je niezależnie i nie plątać ze sobą, co dzisiaj się nagminnie zdarza. Spaślaki z Hollywood w oparach kubańskich cygar wymyślili sobie bowiem, że nie tylko będziemy płacić za możliwość oglądania ale wycisną z nas również za możliwość magazynowania i kopiowania materiałów HD z satelity.
Dlatego pierwsze z tych zabezpieczeń to szyfrowanie strumienia hd na drodze z satelity do tunera. Jeżeli nawet zarchiwizujemy jakoś taki strumień to nadal będzie on zakodowany algorytmem, o którym przynajmniej jeszcze teraz bardzo mało wiemy. Deszyfracja będzie zachodzić w locie czysto sprzętowo bowiem takie rozwiązanie jest dla Spaślaków najbezpieczniejsze. Jeżeli zabezpieczenie to się upowszechni oznacza to mogiłę dla kart komputerowych przynajmniej dopóki protekcja nie zostanie złamana i emulowana na drodze programowej. Już dzisiaj zapowiada się transmisje bezpośrednio z dysków HDDVD. W takim rozwiązaniu eter jest jak gdyby przedłużeniem kabelka między głowicą napędu a elektroniką interpretującą strumień danych czytanych z dysku. W takim wypadku znamy nazwę algorytmu szyfrującego, no może bardziej całej technologii. Jest to Advanced Access Content System - AACS. Dopuszcza on autoryzowane kopiowanie materiału, umożliwia zatem akcję typu.: nagrywamy sobie film na dysk w tunerze ale odtworzyć możemy go tylko raz. Potem kapota.
Specyfikacja AACS zawiera wymóg ochrony kontentu za pomocą drugiego mechanizmu, jego nazwa często się tu pojawia: HDCP. HDCP jest przedłużeniem AACS tzn. zaczyna działać na materiale rozszyfrowanym najczęściej również rozkompresowanym. Ma za zadanie chronić strumień na drodze od tunera (także takiego w postaci karty pci) do odbiornika. W przypadku tunerów komputerowych oznacza to, że wszystkie ogniwa pośrednie: driver tunera, system operacyjny, driver karty graf., karta graficzna, odbiornik muszą być zgodne z tą specyfikacją. Jeżeli tak nie jest transmisja w ogóle nie zachodzi. Nie jest tak, że płyną dane zaszyfrowane, chodzi o to że w ogóle nie są wysyłane dopóki nie nastąpi autoryzacja. Pomimo tego, że HDCP ma fundamentalne słabości już na poziomie koncepcji to nie wiadomo jak szybko zostanie złamane. Do tego czasu osoby planujące zabawę w hdsat muszą się liczyć z tym, że: konieczne będzie zainstalowanie WindowsVista, muszą zmienić monitor na HDCP-ready oraz co najważniejsze kupić kartę dvb-s2 zgodną z HDCP.
Oczywiście wszystko powyżej nie dotyczy możliwości odbioru i rejestracji kanałów hd fta. Mowa jest o tym w jakim kierunku moim zdaniem pójdzie dostęp warunkowy, a przeciez wiemy, że właśnie tam i chyba tylko tam jest co oglądać.
Miejcie to na uwadze.

Ostatnia edycja:

schriss

New member
o HDCP coś czytałem, nowe karty graficzne mają mieć taki czipek. Karta z czipkiem (i uprawnieniem?) wyświetla full-res, a karta bez czipka skaluje obraz w dół. Monitora raczej nie trzeba będzie wymieniać, to karta graficzna jest na samym końcu, to ona dekoduje.

Tego nie rozumiem: "nagrywamy sobie film na dysk w tunerze ale odtworzyć możemy go tylko raz. Potem kapota." - przecież to wymaga ingerencji w zgrany materiał. Inaczej gdzie to się zapisze, że już raz obejrzałem? Wypalę to na DVD-R i będę oglądał ile wlezie...

Jeśli w przekazie będzie cokolwiek "zaszyte", a sprzętowy czipek HDCP będzie odpowiedzialy za zabezpieczenie i ewentualny down-scaling, to pewnie pojawi się soft do czysto-programowego odtwarzania z całkowitym pominięciem tych algorytmów. Będzie porażka tak samojak z DVD, kwesia czasu. Sony wypala płyty dwuwarstwowe do playstation paląc warstwy w przeciwnych kierunkach i do tego napędy już też są.

Ciekawe jak szybko to ustandaryzują. Przecież wchodzą nie tylko karty DVB-S2, ale mnóstwo tunerów stacjonarnych, stacje zaczęły nadawać (chyba np. Premiere), więc teraz nagle niby cały ten sprzęt, który dopiero wchodzi, byłby do wymiany? Miejmy nadzieję, że to będą rozwiązania na poziomie firmware/software, a w komputerach PC w formie sprzętowej tylko i wyłącznie w postaci tego czipka HDCP w karcie graficznej - to ona zdecyduje czy coś obejrzymy czy nie. Bo przecież taki czipek nie musi być na każdym kroku, wystarczy na skrajnych końcach (nadawca-karta graficzna w kompie).

Ja i tak kupię tę kartę z DVB-S2, mój TechnoTrend1 sprawował się wyśmienicie przez tyle lat, kosztował kiedyś jakieś 1200zł, ale ostatnio uległ kilku wypadkom (zalanie żrącą substancją z mojego watercoola oraz przepalenie ścieżki na karcie) - jednak nadal działa! Nie wygląda tak ładnie jak karty Comprousa.com, ale to sprzęt nie do zdarcia :blagam:

Piotrek_PP

New member
>schriss
Mam nadzieję, że nie weźmiesz tego do siebie ale stanowisz kwintesencję niezrozumienia zagadnienia ;) .
To może po kolei. Karta graficzna nie jest na samym końcu, wręcz przeciwnie. Rzeczony czipek to w tym wypadku transmiter, receiver zaś jest po drugiej stronie kabla, w odbiorniku. Wymogi odnośnie sterowników i systemu operacyjnego biorą się stąd, że przesyłany przez ten kompleks urządzeń strumień musi być bezpieczny. Nie ma lewara i na jakimś etapie jest on rozszyfrowany. Chodzi o to aby nie był on w tym momencie "bezbronny", musi być zamknięty przed dostępem hackera z zewnątrz. Inaczej wszystko bierze w łeb. A, że nie jest to łatwe do zapewnienia to wystarczy spojrzeć np.: na opóźnienia na rynku napędów optycznych blue-ray dla pecetów. Na pierwszych napędach Sony-blue-ray nie można odtwarzać w rozdzielczości hd płyt blue-ray (he he he).
Podstawowa zasada każdego systemu zabezpieczeń - nigdzie, nigdy i w jakichkolwiek okolicznościach nie archiwizować danych w postaci zdeszyfrowanej. Właśnie dlatego można zapisać materiał na dysku stacjonarnego tunera, a potem być w stanie obejrzeć go tylko raz. Na więcej nie pozwoli hardware deszyfrujący.
W przekazie nie jest nic zaszyte, to raczej ów przekaz jest zaszyty. W transmisji HDCP strumień jest szyfrowany kluczem publicznym po uprzedniej autoryzacji z użyciem kluczy prywatnych przypisanych indywidualnie do każdego czipka.
Standardy są ustalone. Może poza małym poślizgiem w specyfikacji AACS. Do roku bodajże 2010 ma być wykorzystywany mniej restrykcyjny model 0.98. Później wersja 1.0
Pytanie, na ile płatne platformy będą chciały się uszczelnić. Bo mogą tak, że na żadnej karcie komputerowej oferowanej w tej chwili i planowanej w najbliższej przyszłości nie będzie można ich odbierać. Pozostaną jedynie dedykowane tunery stacjonarne.

ein

New member
Swiete slowa

Piotrek, tylko ze to co zes nakreslil przynajmniej na dzis i jeszcze pare lat do przodu zarznie rynek. Oczywiscie spaslaki widza to inaczej ale maja widoki na totalna kontrole wiec poczekaja i imho do 2010 roku mozna spac spokojnie (no w miare spokojnie). Why? Ano USA komponentem stoja. Nikt o zdrowych zmyslach nie powie milionom hamburgerojadow ze ich czesto calkiem nowe odbiorniki sa do dupy i do sklepow marsz! W przypadku PC/konsol to wogole mogila, bo nawet przy starcie nowego os-a M$ nie ma na rynku:
a) odpowiednich monitorow (to co jest to jakis ulamek rynku) i NIC nie wskazuje zeby pojawily sie masowo takowe z zabezpieczeniem HDCP.
b) Xklocek360 nie bedzie mial cyfrowego zlacza video - obraz poleci via komponent a co to oznacza... wiadomo. Brak zapezpieczen, przynajmniej tych ktore stanowia/stanowic maja standard.
c) pojawiaja sie karty z HDCP ale wiekszosc rynku to analogowe przylacza HD i tu jakos nic nie wskazuje zeby producnetom spieszno bylo do przejscia na cyfrowe zabezpieczenia (coz - wiadomo, ze licencja kosztuje choc ostatnio dobrotliwie mieli obnizyc ja 2-3 krotnie)
d) na pewno tansza wersja PS3 nie bedzie z HDMI, a drozsza to takze nic pewnego na 100% - a przeca maja to byc konsole-playery wiec gdzie tu miejsce na zabezpieczenia?
Wytwornie poczekaja, bo dla nich najlepsza rzecza, ktora wraz z Vista (choc nie jestem pewien czy od premiery czy z kolejnymi SP) a juz na 100% nastepca (ktory pojawi sie na poczatku nastepnej dekady najprawdopodobniej) sie pojawi, bedzie krotka smycz hwarowa we wszelkich pamieciach masowych, przede wszystkim dyskach twardych. I to bedzie totalnie porabane, bo nie my-klienci a wlasnie koncerny-wytwornie-dystrybutorzy zyskaja niczym nieograniczona mozliwosc kontrolowania co, kiedy, jak dlugo i na czym. To bedzie taki jeszcze bardziej rozbudowany AACS (w oparciu o DRM tylko ze zawsze takze na poziomie sprzetu), oparty o cos w sumie nie do ominiecia - konieczny do autoryzacji, kto wie moze wogole dzialania, chip wlutowany w kazdym sprzedawanym na rynku urzadzeniu. To bedzie dopiero mogila. Pewnie wprowadza tzw koszty uzytkowania (czyli zaplacimy wielokrotnie za to samo). Koszt nabycia to bedzie dopiero pierwszy krok, a potem jazda: chcesz zgrac na mobilnego grajka - plac, chcesz odtworzyc 2 czy 3 raz - plac, chcesz zrobic kopie - plac i odgrywaj tylko na tym urzadzeniu na ktorym kopie stworzyles, chcesz odsprzedac na rynku wtornym - fuj! jestes cholernym piratem... zreszta po co komu material, ktory nie uruchomi sie bez przypisanego sprzetu?
Czyli niewesolo ale nie przed 2010 -2012 imho... po prostu nie ma jeszcze dogranej calosci spraw zwiazanych z ubersmycza. Zarowno ze strony hwaru jak i softu jest jeszcze nieco do zrobienia. Bedzie pewnie tak, ze jeszcze na moment zapanuje pewna dowolnosc w stosowaniu zabezpieczen, ale do czasu. Czyli jest szansa ze takoz tunerki S2 na piecykach na cos sie przydadza. Co nie zmienia tego, cos napisal. Niestety

schriss

New member
To wszystko co napisaliście fajnie wygląda w teorii, ale w praktyce tego długo nie będzie.
Mnie właśnie o taką typową konfigurację chodziło: normalny PC, normalna karta graficzna (ale z czipkiem) i zwykły analog TVOut lub analog CRT. Wtedy i zwykły monitor. Nie wydaje mi się jednak, żeby te czipki były potrzebne wszędzie, tzn w komputerze, w karcie SAT bo idąc tym tropem musiały by byc montowane w konwerterach i kartach sieciowych i jeszcze w kablu do anteny - nierealne :D
Jak to jest dobrze zabezpieczone kluczami, to powinien wystarczy dowolny sprzęt do transmisji, a kodowanie dekodowanie na końcówkach.

Tak czy siak kupuję DVB-S2, bo to powyższe albo nigy nie wejdzie, albo jakaś namiastka w postaci czipka na grafice, a nawet jeśli jak zauważyliście to za 10 lat, karty i tunery faktycznie będą do wymiany, ale nikt się nie zgodzi na to, żeby to miało nastąpi TERAZ.
Tak się zastanawiam ile czasu miałem TechnoTrenda1 - jakieś 5-6lat chyba...

P.S. Zawsze będzie SoftHDCP i SoftAACS i co tylko potrzebne :D

Do góry