Jaka jest różnica 8 a 10 bitów?

deywies

New member
Bez reklam
Nie ma różnicy.
Teoretycznie matryca 10b jest w stanie wyświetlić więcej kolorów, kolory powinny być bardziej naturalne itd. itp.
W praktyce raczej nie ma różnicy.

fula

New member
W sygnale analogowym ilość bitów miało by istotne znaczenie, natomiast zapisy cyfrowe są z reguły skompresowane. Ilość kolorów zmienia się dynamicznie i nie przekracza 8 bitów.
Zależy jakiej jakości sygnał zamierzasz oglądać, przy odbiorze telewizji HD niema to znaczenia.
Odtwarzając sygnał z Bluraya, przy większej głębi kolorów, będzie różnica.

Wołek 1967

New member
Na razie zamierzam oglądać kanały cyfrowe ,,z dachowej anteny" może w przyszłości N-kę? Teraz to duże zamieszanie z kupnem nowego telewizora.Ja jestem przyzwyczajony od ponad 40 lat;) do kineskopu i chciałbym ,żeby nowy LCD? miał dobry obraz cyfrowy ,nie obchodzi mnie internet i 3D.

Karpaj

New member
Bez reklam
Normalny użytkownik nie zauważy różnicy pomiędzy panelem 10 i 8bitowym. I wyżej też - czyli 14bitowy panel także niczego nie zmieni. Większość telewizorów ma problem ze standardową gradacją na poziomie 252-254, bez względu na "bitowość" :)

Wołek 1967

New member
Większość telewizorów ma problem ze standardową gradacją na poziomie 252-254, bez względu na "bitowość"? to znaczy ,że
który tv nie ma problemów bitowości?

hitachi

New member
Duża różnica ale matematyczna

Różnica między 8 a 10 bitami jest bardzo duża ale matematyczna bo żeby wykorzystać to musisz mieć materiał video nakręcony z 10 bitowym kolorem a takich materiałów nie ma , oprócz kilku materiałów testowych sharpa. Więc nie patrz na te 10bitów bo tworzy sie tylko video 8bitowe. To tylko marketing tak jak dodanie 4subpixela żółtego który fałszuje kolory na materiałach rgb . Tu też obraz jest rzeczywiście lepszy tylko na materiałach nagrywanych rgb+y,ale takich materiałów nikt nie produkuje,oprócz kilku sampli sharpa. Cóż marketing i tylko tak na to patrz.

Ostatnia edycja:
Do góry