Jaka antena do DVB-T będzie najlepsza?

dżimi1

New member
Witam,
Postanowiłem wywalić starą antenę ze wzmacniaczem i zainwestować w nową. Moje miejsce zamieszkania to Nowa Wieś Lęborska. Chcę odbierać z nadajnika w Chwaszczynie (Gdańsk). Odległość w linii prostej wynosi około 47 km. Niestety nie mogę wkleić linka do profilu terenu. Jaką antenę możecie mi polecić z czystym sumieniem?

Ostatnia edycja:

pretekst

New member
witaj, ja mam do nadajnika w Katowice / Kosztowy około 50 km. Z racji mieszkania w bloku (antena na balkonie) nie chciałem niczego dużego. Wybrałęm Digit Activia od Telemor'a (polski producent). Po odpowiednim ustawieniu nie mam praktycznie żadnych problemów z sygnałem. Trudno powiedzieć czy w danym momencie sygnał pochodzi z Katowic czy z Wisły (sfn)...

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Trochę się zmieniło ostatnio - otóż zwolniły się częstotliwości 174-230 Mhz (pasmo VHF) powstanie MUX 8, już jest 16 chętnych na nadawanie .Jeżeli ktoś jeszcze nie wybrał anteny sugeruję wybór ANTENY SZEROKOPASMOWEJ

Witam,
Postanowiłem wywalić starą antenę ze wzmacniaczem i zainwestować w nową. Moje miejsce zamieszkania to Nowa Wieś Lęborska. Chcę odbierać z nadajnika w Chwaszczynie (Gdańsk). Odległość w linii prostej wynosi około 47 km. Niestety nie mogę wkleić linka do profilu terenu. Jaką antenę możecie mi polecić z czystym sumieniem?

Nie kupuj żadnej anteny siatkowej Technisat a tym bardziej ATX.
Co to za bzdury piszecie !
Odległość 47 to nic wielkiego. Jakbyś miła 150 km to co innego.
Ważne z jaką mocą nadaje nadajnik a nadaje z mocą 100kW - DVB-T - przelaczenie.eu - Kanały dostępne w DVB-T w Polsce, MUX1, MUX2, MUX3.

Nie wiem gdzie mieszkasz (jak wysoko, blok, domek), ale dobra antena to TELEVES, TELMOR.
Możesz zakupić antenę z filtrem LTE i będziesz miał na przyszłość ochronę przed ewentualnymi zakłóceniami.

satmaniak

New member
przemko77 ma rację - rzeczywiście mux8 będzie w częstotliwości poniżej UHF dlatego antena musi odbierać także poniżej pasma 21 - 69. Sam mam Telmor Activia. Teraz jednak wybrałbym Fuba DAT 4520. W Bielsku-Białej kolega odbiera na niej mux lokalny nadawany z Ornontowic.

pretekst

New member
Otóż to - choć kiedy mux8 powstanie to jeszcze dokładnie nie wiadomo. Faktem jest że teraz wybierając antenę to coś co odbiera więcej niż 21 - 69.

Obecnie w Polsce wolne i dostępne są zasoby pasm częstotliwości VHF i UHF, które pozwalają na uruchomienie kolejnych 3 multipleksów DVB-T: MUX 5 i MUX 6 w paśmie UHF oraz MUX 8 w paśmie VHF. Przy czym MUX 8 to tak zwany „zły multipleks”, ponieważ jako jedyny ma działać w paśmie VHF, co będzie wiązało się z kosztami, zarówno ze strony operatorów/nadawców jak i odbiorców, czyli widzów. Do odbioru pasma VHF potrzebna jest bowiem antena pracująca w tym paśmie, ewentualnie antena szerokopasmowa, pozwalająca na odbiór zarówno UHF (MUX 1-6) jak i VHF (MUX 8 i multipleksy radia cyfrowego). Potrzebne są też zmiany w systemie nadawczym.

Ocenia się, że zasoby UHF (470-790 MHz) pozostaną dostępne na potrzebny telewizji przynajmniej do 2020 roku, to znaczy nie będzie do tego czasu żadnych zmian w rozplanowaniu kanałów na potrzeby DVB-T. Wprowadzenie nowych technologii w polskim DVB-T, takich jak H.265/HEVC, możliwe byłoby jednak już nieco wcześniej. W sytuacji przyszłej zmiany przeznaczenia pasma 700 MHz dla systemów mobilnych możliwe jest zmodyfikowanie Planu GE06 pod kątem utrzymania 6 multipleksów w paśmie UHF (470-694 MHz). Zapewnienie przyszłej atrakcyjnej oferty telewizji naziemnej (np. programy HD, UHD, nowe programy) jest możliwe dzięki uruchomieniu kolejnych multipleksów, dla których istnieją wolne zasoby częstotliwości w paśmie UHF i VHF.

Odsyłam do:
SATKurier.pl / TV naziemna / Przyszłość NTC w Polsce - aspekty techniczne

psiaja

Member
No dobra.. czyli póki co, wybierając antenę, trzeba szukać:
- anteny szerokopasmowej
- anteny odbierającej kanały spoza zakresu 21-69

Na co jeszcze zwracać uwagę? Producent, wzmacniacze..??
Jakieś konkretne (dobre) modele..??
Kabel (rzeczywiście jest różnica w kablach wewn/zewn?), jego długość są bardzo istotne?

Napisz co potrzebujesz to się odniosę.
Napisz coś o swojej instalacji i jaką chcesz zrobić.
Producent anten jest ważny. Przewody są bardzo ważne, złącza są ważne.

psiaja

Member
Napisz co potrzebujesz to się odniosę.
Napisz coś o swojej instalacji i jaką chcesz zrobić

Sokołów Podlaski, okno na Pd (prawie pełen zakres od wschodu do zachodu). Z tego co oglądałem na mapkach, to te ustawienie fajnie pasuje na nadajnik w Łosicach..

Proszę o wskazanie, w co najlepiej się wyposażyć, by być zadowolonym z odbioru..

Druga sprawa.. Rozumiem, że TVN, Polsat materiał HD będą nadawać wyłącznie na swoich platformach, ew. w sieciach kablowych? Jak wygląda sprawa z pozostałymi stacjami - są plany na ich rzeczywisty obraz HD w NTC?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W Warszawie jest prowadzona eksperymentalna emisja TVN HD z multipleksu , wcześniej w tym miejscu nadawał kanał TVN Warszawa

Na nowe darmowe kanały HD raczej nie masz szans ,ewentualna możliwość to płatny mux ,zarówno Polsat oraz TVN wyraziły wstępne zainteresowanie

psiaja

Member
To zdążyłem wyczytać, ale dzięki za potwierdzenie :)
Nawiązując do wyboru anteny.. Na który model mam szczególnie zwrócić uwagę w mojej lokalizacji?

matrixabc

Member
Polecam antene DVB-T 44/21-69 Tri Digit - ze wzmacniaczem LNA-177 bądź bez wzmacniacza. Zależnie od odległości od nadajnika.

Do góry