JAk ustawić czerń, skoro...

szymon0018

New member
Mam w telewizorze bardzo słabą, wręcz niebieską czerń. Nie wiem, jak to mogę ustawić, a może po prostu telewizor jest słaby?
LG 32LG5600

Taki mam model..

szymon0018

New member
Tak myślałem, więc trzeba dziada sprzedać i kupić nowy, przy okazji większy ;)
Możesz polecić coś 40 cali d0 2tys? Z dobrą czernią i obrazem.

don111

Banned
nie ma takich parametrów, wszystko to marketingowy bełkot
jeśli na żywo nie masz możliwości obejrzenia to zawsze można przeglądnąć testy
wg nich
D450 ma świetną czerń 0,03cd/m2, Panasonic S30 jeszcze ciut lepszą - 0,02, Sony EX500 - 0,05
reszta LCD/LED w podobnej cenie to druga liga, z jasno szarą czernią

fazer58

Member
Bez reklam
Mam w telewizorze bardzo słabą, wręcz niebieską czerń. Nie wiem, jak to mogę ustawić, a może po prostu telewizor jest słaby?
LG 32LG5600

Taki mam model..

Możesz to sprawdzić w prosty sposób. Włącz jakiś film i w chwili,jak będzie czarne tło,zrób pauzę.Następnie zwiększaj jasność w telewizorze i obserwuj czy pojawiać się będzie kolor szary,coraz jaśniejszy,aż do białego ,czy właśnie jakiś fioletowy i potem jaśniejszy odcień fioletu czy niebieskiego. Jeżeli będzie kolor szary,to raczej nic nie zrobisz,natomiast w innym przypadku,kalibracja zrobi "cuda'' i będziesz zadowolony:) Może masz jakiś film czarno-biały,to znacznie ułatwi sprawdzenie.

Damixsat

New member
I na jaki tv w ostateczności się zdecydowałeś? W cenie do 2 tyś zł proponowałbym Sony 40EX500,to dobra marka i solidny model,będziesz z niego zadowolony.

szymon0018

New member
Możesz to sprawdzić w prosty sposób. Włącz jakiś film i w chwili,jak będzie czarne tło,zrób pauzę.Następnie zwiększaj jasność w telewizorze i obserwuj czy pojawiać się będzie kolor szary,coraz jaśniejszy,aż do białego ,czy właśnie jakiś fioletowy i potem jaśniejszy odcień fioletu czy niebieskiego. Jeżeli będzie kolor szary,to raczej nic nie zrobisz,natomiast w innym przypadku,kalibracja zrobi "cuda'' i będziesz zadowolony:) Może masz jakiś film czarno-biały,to znacznie ułatwi sprawdzenie.

Powyżej 50/100 robi się coraz jaśniej, szary aż do prawie białego. Poniżej 50 do 0 jest cały czas to samo - niebieski kolor. Tylko wszystkie inne kolory robią się coraz ciemniejsze, ale czerń jest cały czas taka sama.

Czyli TV jest niedobry i tyle....

ALE - jeśli jest po prostu ciemna scena ui ustawię tryb ibrazu "żywy" - to czarny robi się właśnie jasno niebieski, nie szary.

Posrany tv :/

szymon0018

New member
I na jaki tv w ostateczności się zdecydowałeś? W cenie do 2 tyś zł proponowałbym Sony 40EX500,to dobra marka i solidny model,będziesz z niego zadowolony.

Jeszcze nie mam zamiaru kupować tv. Ale oglądanie w tym telewizorze w ogóle nie sprawia mi przyjemnosci... Więc nie wiem, czy zostawić kino domowe i kupić telewizor, czy kupić kino do tego dziada a dopiero potem tv...

fazer58

Member
Bez reklam
ALE - jeśli jest po prostu ciemna scena ui ustawię tryb ibrazu "żywy" - to czarny robi się właśnie jasno niebieski, nie szary.

Posrany tv :/[/QUOTE]

Masz możliwość ustawienia kolorów RGB (każdego oddzielnie) z ustawień menu telewizora? Bo na moje "oko",to kalibracja pomoże:)

szymon0018

New member
Znów wracam, bo coś zauważyłem.

Oglądałem przedwczoraj w tvp1 Piratów z KAraibów 3. I zauważyłem, że tam kolor i czerń są ok. Obraz nie był ciemny, był po prostu normalny. Taki, jaki być powinien. Ale jak już ten sam film oglądam na dvd w tych samych ustawieniach tv jest źle....

Pomocy bo mi się coś dzieje :(:(:(

fazer58

Member
Bez reklam
Niestety, ale z tej usługi nie skorzystam, ponieważ jestem z okolic Tarnowa.

"szymon0018", ostatnio na wielu programach lecą powtórki "Czterej pancerni i pies" oraz "Stawka większa niż życie",są to filmy czarno-białe,zrób fotki i pokaż jak to wygląda. "Piraci z Karaibów" były w tonacji "zielonej" w połączeniu z przewagą niebieskiego u Ciebie,dało to dobry efekt,może właśnie dodaj zielonego więcej... Pisałeś "ściemniałem niebieski", ale to trzeba zmniejszyć nasycenie koloru,a nie przyciemnić.Nie bardzo się rozumiemy,dlatego musisz bardziej precyzyjnie opisywać czynności,które próbowałeś wykonać.

szymon0018

New member
Jeśli zmniejszę kolor niebieski, to górę bierze zielony. A jeśli zmniejszę zielony i niebieski, to będzie czerwony. Samodzielnie nie potrafię dojść do kompromisu między barwami :(

Do góry