Jak uratować uszkodzone pliki z canona HF100

felis

New member
Witam
Na karcie pamięci nagranej w kamerze Canon HF100 trzy pliki uległy uszkodzeniu.
Polega to na tym, że bez problemu mogę je odtworzyć w kamerze, ale po wykonaniu kopii na dysk komputera, takiej bezpośredniej z karty pamięci, dwa nie odtwarzają się wcale, a jeden leci bez problemu, lecz odtwrzacz nie wyświetla długości pliku. Nie daje się go przewijać lecz można tylko obejrzeć od początku do końca.
Czy jest jakieś proste, bezpłatne narzędzie zdolne naprawić te pliki.
Dołączony do kamery program image mixer 3 SE albo ich wcale nie widzi, albo jeśli już gdzieś wyśietli je na liście to zawiesza się podczas obróbki. Inne pliki z kamery obrabia bez problemu.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Gie

Member
Bez reklam
Jakim playerem odtwarzasz te pliki na komputerze? Bo może pliki są dobre tylko player (kodeki) nie dają rady?

felis

New member
Witam
Jakim playerem odtwarzasz te pliki na komputerze?
Używam kilku playerów. Na karcie jet około 100 plików. Problem z odtwarzaniem dotyczy tylko tych 3.
Myślę, że player, kodeki nie mają tu nic do rzeczy.
Sądzę, że z jakiegoś powodu w pliki nie zostały poprawnie zakończone i brak jest w nich jakiegoś "nagłówka" informującego odtwarzacze co i jak z plikiem dlatego sobie nie radzą. Kiedyś jak się bawiłem Divx miałem taki programik do naprawy index-u pliki i tu pewnie przydałoby się coś podobnego.
Gdyby kamera miała możliwość edycji pewnie by wystarczyło uciąć 1 sek filmu i zapisać ponownie, a byłoby OK.
Pozdrawiam

felis

New member
Witam
Problem rozwiązany. Może komuś się przyda więc podaje nazwę programu który ożyłem:
DVR-Studio HD.
Otworzył uszkodzone pliki bez problemu a potem wyeksportował do formatu ts co ważne bez żadnej konwersji. Zdecydowanie polecam program gdyż inny soft wymiękał nawet przy otwieraniu plików.
Pozdrawiam

Do góry