Jak to wszystko podłączyć ??? pomocy

chmielu84

New member
Witam proszę o pomoc w podłączeniu do amplitunera Yamaha HTR-3065 następujących rzeczy :
- tv samsung UE40EH5300
- Projektor BENQ MS513P
- PS3
mówiąc szczerze to nie mam kompletnie pojęcia jak to podłączyć , najlepiej wszystko jak by dało rade przez HDMI ,mam jeszcze pytanie odnośnie tv-amplituner-projektor czy da się ogladac tv podłączonym do amplitunera na projektorze (obraz z kablówki na projektorze)

Czy ja muszę zmieniać coś w ustawieniach amplitunera po podłączeniu tych sprzętów , czy to system typu plug & play?

Proszę o wyjaśnienie (dla laika) krok po kroku jak co gdzie .
Liczę na waszą pomoc!!!Dięki

quasimodek

Member
Bez reklam
Wszystkie zewnętrzne sprzęty (PS3, dekoder TV) podłącz do ampli za pomocą HDMI.
Niestety masz tylko jedno wyjście HDMI z ampli więc albo TV albo projektor, chyba że:
1) zastosujesz jakiś splitter HDMI (Splitter hdmi - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.) ale nie miałem z tym ustrojstwem żadnej styczności więc nie wiem czy to dobrze działa i nie sprawia problemów.
2) podłączysz projektor pod wyjście Monitor Out kablem RCA

Kablówka jest podłączana bezpośrednio do TV kablem antenowym i TV robi za dekoder sygnału kablówki? Jeśli tak to niestety ale na projektor jej nie wyślesz przez HDMI. Możesz wyjść z TV kablem komponentowym do ampli pod wejście AV1 Component.
Wtedy powinno być OK.

Ostatnia edycja:

chmielu84

New member
A jeśli podlacze 15 metrowym kablem RCA to obraz nie straci na jakości? I jeszcze jedno gdybym za każdym razem kiedy chce np. Pograć na ps3 przez projektor (i na odwrót) i bym wyjmował hdmi od tv i wpinal od projektora czy taka opcje da rade wprowadzić w życie :) czy będę musiał zmieniać coś w ustawieniach ampli ?

quasimodek

Member
Bez reklam
Nie eksperymentowałem z tak długimi kablami, ale koledzy na forum piszą, że dobrej jakości kabel da radę, bez utraty jakości. Sprawdź połączenie RCA, koszt takiej długości kabla to jakieś 40-50 zł.
Co do przepinania HDMI, to wolałbym nie iść w tym kierunku. Raz, że to mało wygodne a dwa, imho ważniejsze, to gniazda HDMI są bardzo delikatne i nie tolerują przepinania na włączonych lub podłączonych do prądu sprzętach. Lepiej wpiąć raz i zapomnieć o tym.

libros

New member

chmielu84

New member
Witam Pojawił mi się mały problem a mianowicie , chcąc podłączyć(przez hdmi) laptopa lenovo g580 >amplituner > projektor ,projektor nie może znaleśc sygnału od amlitunera , po podłączeniu na "sucho" czyli laptop projektor wszystko jest ok .Jest to kwestia ustawień ampli-laptop czy może przewodów ??? Proszę o pomoc

Do góry