jak to w końcu jest ?" Prawda o Plazmie LG 50PQ2000 PQ3000 itd "

anjin

New member
Witam
Byłem prawie zdecydowany na zakup LG 50PQ3000 , jednak po przeczytaniu i zobaczeniu fotek zamieszczonych przez "tomi-tops" troche zwątpiłem...
Może ktoś w osób które mają ten TV by sie wypowiedziało - bo jakoś zapanowała cisza w tym temacie.
Myśle ze forum to czyta dużo ludzi poszukujących jakiejś wiarygodnej porady w wyborze telewizora.
Taka krytyka o ile prawdziwa jest bardzo pomocna - bo z regóły kazdy chwali to już nabył - a dla niektórych tak jak dla mnie zakup telewizora to spore wyżeczenie i chciałbym aby zakup był w miare dobry.
Ktoś powie ze najlepiej samemu zobaczyć w sklepie ... - to też nie do końca jest obiektywne , bo dopiero w warunkach domowych ( na spokojnie ) mozna stwierdzić jak jest naprawde.
Pozdrawiam

Lasica

New member
WItam,

O jakie fotki i opis "tomi-tops" Ci chodzi? //EDIT już znalazłem - nie mam niestety innej plazmy w domu, mam stary 3 letni TV LCD, ale takie porównanie nie miałoby sensu..

Co chciałbyś wiedzieć dokładnie?

Ja posiadam co prawda mniejszy TV bo 42pq3000 ale od 50 rózni się chyba tylko rozdzielczością matrycy.

Co mnie irytuje w mojej plazmie?

Najbardziej trzy rzeczy!

- masakryczne odbijanie światła - nawet minimalna lampka zapalona gdzieś z boku obniża komfort oglądania

- straszliwa podatność na powidoki - czasami wystarczą 2-3 min i zostaje duszek

- brak automatycznego skalowania obrazu do 16:9 - chodzi mi o usuwanie czarncyh pasów z góry i z dołu, a jak nie to niech mi chociaż zapamięta usatwenia ZOOM! Niestety TV tego nie potrafi i jak sobie przestawię na 16:9 i znów na ZOOM - obraz muszę kalibrować na nowo...

Jest kilka mniejszych(jak np. przeciętna czerń, czasami lekko buczy, brak wyjścia słuchawkowego, brak możliwości regulacji parametrów obrazu przy otwarzaniu DivX, miniaturowe napisy do DivX, zdjęcia z USB nie na całym ekranie, nie wygasza matrycy przy słuchaniu mp3 z USB itp), jednak trzy wymienione wyżej są naprawde dość mocno irytujące.

Powiem Ci, że ja bym 2 raz tego TV nie kupił. Nikomu go też nie polecę.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

anjin

New member
Dziekuje, za rzeczową odpowiedz "Lasica" .
nie podałem linka gdzie pisał wymieniony "tomi- tops" na forum - plazmy
Prawda o Plazmie LG 50PQ2000 PQ3000 itd

pozdrawiam

tomi-pops

Banned
Powiem Ci tak wczoraj byłem w MM Katowicach i porównywałem tylko LG i samsungi stały koło siebie a po prawej lcd sony model x i powiem tak na Plazmie sama za ponad 13 koła był obraz ekstra jak na sklep ale to w sklepie.
Natomiast lg nie ważne jaki model wypadał blado do wszystkich stojących obok samsungów. Nie wiem może to już moja podświadomość ale obsługa wszystkie moje uwagi potwierdziła - więc coś na rzeczy jest.
Pozdrawiam
i życzę trafnego wyboru :cool:

HILUX

New member
LG to plazmy bardzo tanie - po co porównywać piernik do wiatraka za 13tyś
ten model po prostu nie ma warstwy antyrefleksyjnej tak jak zwykłe crt-ki ,które używaliśmy latami. powidoki występują i szybko znikają - ja je zauważyłem tylko po włażeniu w menu serwisowe - przy zwykłym oglądaniu tv i filmów nie widzę powidoków - model 50pq200r

moja opinia jest taka:
jak na swoją cenę bardzo dobry model
są lepsze telewizory od LG ale są one droższe
co do samsunga - to ja widziałem o wiele gorszy obraz z modelu ps50b450 niż w lg - zapewne to kwestia regulacji.

ten model nie jest idealny - ale za swoją cenę oferuje dobrą jakość

tomi-pops

Banned
Tak masz racje że za tą cenę nie ma się co spodziewać ale w tym przedziale cenowym są lepsze telewizory. Powiem tak to g.......o dostałem na skutek uszkodzenia PC51 od producenta dziwi mnie fakt że dano mi model za połowę ceny tamtego i mimo iż był to model z końca 2007r obraz miał przyjemniejszy i przede wszystkim filtr anty-refleksyjny. Odwzorowanie kolorów można było ustawić bez przebarwień oprócz niektórych sytuacji wyświetlania różu zamiast np siwych włosów.
Tak że biorąc cenę 5800 to już chyba nie powiesz że wart jest tego bo za taki mi wymienili i niech cię nie dziwi moje rozczarowanie tym modelem.
Mało tego jeśli chodzi o wszystkie te modele PQ są sprzętowo identyczne tylko wygląd zewnętrzny i różnica w cenie pomiędzy PQ2000 a PQ6000 odpowiedz sobie sam za co płacą ci co kupują PQ6000:D

Lasica

New member
HILUX napisał:
LG to plazmy bardzo tanie - po co porównywać piernik do wiatraka za 13tyś
ten model po prostu nie ma warstwy antyrefleksyjnej tak jak zwykłe crt-ki ,które używaliśmy latami. powidoki występują i szybko znikają - ja je zauważyłem tylko po włażeniu w menu serwisowe - przy zwykłym oglądaniu tv i filmów nie widzę powidoków - model 50pq200r

moja opinia jest taka:
jak na swoją cenę bardzo dobry model
są lepsze telewizory od LG ale są one droższe
co do samsunga - to ja widziałem o wiele gorszy obraz z modelu ps50b450 niż w lg - zapewne to kwestia regulacji.

ten model nie jest idealny - ale za swoją cenę oferuje dobrą jakość

Tanie? Że co?

Ceneo.pl

LG 42PQ200R od 1900 do 2400

LG 42pq3000 od 2300 do 3000(jakiś kretyn to chyba sprzedaje w tej cenie :D)

LG 50pq6000 od 3300 do 4800

LG 50ps6000 4000 pln

konkurencja

Panasonic TX-P42X10Y od 2200 do 3300

Panasonic TX-P42S10E od 2500 do 3600

Panasonic TX-P50X10E od 3300 do 4400

Panasonic TX-P50S10E od 4300 do 5500

Samsung PS42B430 od 1900 do 2400

Samsung PS42B451 od 2000 do 3000

Samsung PS-50B530 od 3600 do 4500

Gdzie Ty taniej te LG widzisz??? W którym miejscu? Nawt jeśli 100-300zł? Nie warto tyle oszczędzać...

tomi-pops

Banned
HILUX pozwól że zacytuje twoją wypowiedź: " Czy dobrze wybrałem to nie jestem taki do końca przekonany ... :) gdybym mógł zrezygnować to bym się wycofał ... tv mają jeszcze na sklepie ... ale wiadomo jak to jest ... kupione na miejscu nie podlega zwrotowi ..

a na dostawę czekam - bo za transport chcieli 2,6zł od 1km czyli ok 300zł
jak poczekam to przewiozą go do avansa w moim mieście i odbiorę na miejscu bez opłaty. jak go zapakowali w karton to się okazał wielki jak szafa ...:)

powoływałem się na hdtv u was ... tzn pytałem czy gdybym odezwał się przez hdtv to jaka cena ... i powiedział że taka sama :cry:to poszedłem ... a byłem zdecydowany w sumie dorzucić do panasonica .. ale nie prawie 1000zł."
Dziwi mnie fakt że teraz jesteś taki zachwycony tym TV. Patrząc na twoje posty to HD READY jest lepsze jak FULL HD no to ciekawy pogląd.:cool:

HILUX

New member
I nadal bym tak zrobił i całkiem prawdopodobne, że tak zrobię ... bo zależy mi na lepszej powłoce - takie warunki.

..ale nie przeżywam ... kupiłem najtańszego ... nie chciałem wydać więcej ..
bo nie wiedziałem czy 50'' się sprawdzi w ogóle.

przeżywacie ... LG obiecywało orgazm za orgazmem ?? ślepy byłeś jak go brałeś ze sklepu ? trzeba było wyciągnąć 500zł i po kłopocie. ale nie dałeś i może niektórzy też nie chcą dać ... chcą jak najtańszy o dobrej jakości - a jakość obrazu jest dobra.
jeśli się nie podoba to go sprzedaj - ślub brałeś z LG ?

nie wiem o co chodzi z tym full hd - ale myślę, że jak zykle nie przeczytałeś ze zrozumieniem...i wyrywasz coś z kontekstu.

Lasica

New member
HILUX napisał:
I nadal bym tak zrobił i całkiem prawdopodobne, że tak zrobię ... bo zależy mi na lepszej powłoce - takie warunki.

..ale nie przeżywam ... kupiłem najtańszego ... nie chciałem wydać więcej ..
bo nie wiedziałem czy 50'' się sprawdzi w ogóle.

przeżywacie ... LG obiecywało orgazm za orgazmem ?? ślepy byłeś jak go brałeś ze sklepu ? trzeba było wyciągnąć 500zł i po kłopocie. ale nie dałeś i może niektórzy też nie chcą dać ... chcą jak najtańszy o dobrej jakości - a jakość obrazu jest dobra.
jeśli się nie podoba to go sprzedaj - ślub brałeś z LG ?

nie wiem o co chodzi z tym full hd - ale myślę, że jak zykle nie przeczytałeś ze zrozumieniem...i wyrywasz coś z kontekstu.

Ślepy nie byłem, powidoków ani odbić w sklepie przy zakupie nie widziałem, a jak już się wypowiadałem wcześniej w opinniach które przeczytałem w sieci nie znalałzem skarg na ten temat.

Ślubu z LG nie brałem, sprzedać zawsze można, tylko że będę jakieś 600-800zł(jak nie więcej) w plecy za 2 miesięczny telewizor, i trochę mi szkoda.

Wady odbiornika staram się uwypuklić, aby ostrzec innych przed jego zakupem, aby tak jak ja nie zachwycili się samymi pozytywnymi opinniami, a potem żałowali.

Jakbym wcześniej trafił na takie opinnie jak moja i kolegi wyżej 40x bym się jeszcze zastanowił przed zakupem.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

janu

New member
Koledzy,
Ale po co te spory. Z telewizorami jest podobnie, jak z samochodami.
Wszystkie są w miarę dobre, ale nie każdy nam pasuje.
Zresztą i tak najważniejszy jest WAF (my Wife Acceptance Factor).
Życzę samych satysfakcjonujących wyborów i pozdrawiam forumowiczów.
janu

tomi-pops

Banned
Moim zdaniem to warto pisać o wadach a nie tylko same ochy aby następny kupujący sprzęt miał informacje na co zwrócić uwagę. Jak już pisałem wszystko jest spoko do puki nie ma się porównania.
Największa maszkara jest pięknością na bezludnej wyspie. Albo dla kogoś co pała mocnym uczuciem i nie zauważa tego co inni.
Życzę wszystkim trafnych wyborów, a użytkowniczką LG przyjemności z oglądania.
Pozdrawiam:cool:

hojlo1

New member
Bez reklam
....ale co jest wadą serii, a co konkretnego egzemplarza?
(tutaj przenosii się subiektywne doświadczenia i namawia do wyciągania ogólnych wniosków).

np.
Lasica napisał:
.....
- straszliwa podatność na powidoki - czasami wystarczą 2-3 min i zostaje duszek .........
Toż to nie wada, ale uszkodzenie.
Instrukcja obsługi daje ostrzeżenie o zapobieganiu utrwaleniu się obrazu, ale wyraźnie tam stoi:
- "dłuższy czas...."
- "1godzina...."

Jeżeli jest po 2-3min, jest to podstawa reklamacji (mam nadzieję że u mnie to wystąpi pod koniec gwarancji, jest punkt zaczepienia).;)

HILUX

New member
Dokładnie - ja tak samo ... nie mam problemów z duszkami / powidokami

albo to jest jakaś wyjątkowa nadwrażliwość danej osoby ... albo charakter, że szuka dziury w całym ... albo coś nie tak jest z tym TV.

mi się nie podoba jedynie brak powłoki antyodblaskowej ... co do reszty to jest ok.

tomi-pops

Banned
Co do duszków to może jutro wyjmę go z kartonu i przetestuje czy są na nim czy nie i może zrobię parę fotek na różnych nastawach producenta. Kto jak kto ale dana firma programując pewne nastawy chce by były najlepsze co do jakości obrazu. :cool:

hojlo1

New member
Bez reklam
To można jeszcze to sprawdzić :
Lasica napisał:
...

- brak automatycznego skalowania obrazu do 16:9 - chodzi mi o usuwanie czarncyh pasów z góry i z dołu, a jak nie to niech mi chociaż zapamięta usatwenia ZOOM! Niestety TV tego nie potrafi i jak sobie przestawię na 16:9 i znów na ZOOM - obraz muszę kalibrować na nowo...
U mnie gdy ustawię np na wejściu TV "zbliżenie" to tak już zostaje na stałe nawet po wyłączeniu/wł. TV (usunięte czarne pasy).
Na innych wejściach jest np. nadal 16:9.

Albo czegoś nie rozumiem, albo egzemplarze się różnią (chociaż soft wspólny)?

Zdjęcia z USB też potrafię mieć na pełnym ekranie (jak w aparacie proporcje dobre wybiorę).

Ostatnia edycja:

Lasica

New member
hojlo1 napisał:
To można jeszcze to sprawdzić :
U mnie gdy ustawię np na wejściu TV "zbliżenie" to tak już zostaje na stałe nawet po wyłączeniu/wł. TV (usunięte czarne pasy).
Na innych wejściach jest np. nadal 16:9.

Albo czegoś nie rozumiem, albo egzemplarze się różnią (chociaż soft wspólny)?

Zdjęcia z USB też potrafię mieć na pełnym ekranie (jak w aparacie proporcje dobre wybiorę).

Zbliżenie kinowe działą dobrze i u mnie też zapamiętuje. Tylko, że zblizenie kinowe mocno obniża jakośc obrazu, do tego go przycina.

Zoom niweluje tylko czarne pasy z góry i dołu. Sprawdź czy u Ciebie zapamiętuje ustawienia opcji "zoom" - bo u mnie nie.

Zoom, a zbliżenie to dwie różne opcje.

Co do zdjęć to dużo ludzi ma z tym problem - i nikt nie doszedł czemu tak jest.

hojlo1

New member
Bez reklam
...nie mam funkcji "ZOOM" (42PQ200R), a "zbliżenie" w moim przypadku obcina wyłącznie po parę linii (porównywane z innym TV).

Kłopot z tym że jak puszczą na pełny ekran to ręcznie musze wył. "zbliżenie".

Jednak większość oglądam z pasami (przyzwyczajenie ze starego CRT 16:9)

Do góry