Jak przeslac obraz tv cyfrowej na drugi odbiornik?

Alan83

New member
Mam dekoder przy telewizorze w salonie. Chcialbym doprowadzic sygnal z dekodera do tuner tv w komputerze w drugim pokoju. Mam akbel antenowy pociagniety ale on sie chyba na nic nie przyda wiec w gre wchodzi jakies urzadzenie transmitujace. Czy ktos ma jakis sprawdzony patent?

Alan83

New member
Jesli chce zachowac mozliwosc odbioru telewizji analogwej nadawanej w UPC. Da rade to tak podlaczyc i czy ze nie bedzie zadnych zaklocen? Mozna zaprogramowac w nim jakos czestotliwosc/anal na ktorym bede mial obraz ze scart?
Czy jakosc bedzie lepsza niz przy uzyciu transmitera?

Swoja droga co z pilotem a dokladnie przerzucaniem kanalow na dekoderze? Obilo mi sie o uszy ze transmitery potrafia "zdalnie" przerzucic kanal na dekorech a tutaj nie bedzie takiej mozliwosci wiec moze sa jakies dodatkowe urzadzenia?

acton777

New member
Bez reklam
Mozesz zaprogramować kanał 21-60, jakość po modulatorze na pewno ulegnie pogorszeniu, bo zamienisz sygnał cyfrowy na analogowy :( (tylko na dodatkowym TV). On ma wej i wyj SCART, więc do "głównego" TV wpinasz po Euro :D zakłoceń nie będzie, a jakość na 100% będzie lepsza niz przy transmiterze (co kabel to kabel). Przykład: słyszałeś kiedyś dzwięk w głośnikach jak komórka dzwoni... to wyobraz to sobie, jako obraz na ekranie ;)
Przerzucanie kanałów na odległość, od koloru do wyboru: http://allegro.pl/search.php?string=przedłuzacz+pilota

Ostatnia edycja:

Alan83

New member
Widze ze jest Pan obeznany w temacie :)

Nie widze zbytnio wejsc i wyjsc na tym urzadzeniu wiec nie wiem czy mozna tam wsadzic przewod antenowy z sygnalem telewizji i wypuscic ten sam sygnal z dodatowym materialem z wyjscia euro. Bo jesli do urzadzenia podpina sie tylko kabel antenowy ktory przerzuca tylko sygnal z euro to mnie to do konca nie satysfakcjonuje gdyz chce miec takze procz "obrazu cyforowego po przejsciu przez euro" nadal analogowa telewizje :)

Chcialbym moc cieszyc sie zdalnie ze wszystkich opcji dekodera ale wystarczy juz sama zmiana kanalu od biedy :) Nie wiem jak z funkcjonalnoscia "przedluzaczy pilotow". Nie wiem tez czy taki przedluzacz wymaga uzywania oryginalnego pilota od dekodera czy dochodzi dodatkowy pilot od wylacznie zdalnej obslugi?

Alan83

New member
Wybiore transmiter tylko teraz pytanie czy brac najtanszy czy jakis markowy., Widze na allegro kilka modeli Philipsow.

Zastanawiam sie czy jesli chce przy okazji z tego samego komputera z tuerem tv moc wyslac obraz i dzwiek na telewizor w pierwszym pomieszczeniu to czy bede mogl to uczynic za pomoca tego samego urzadzenia czy bede zmuszony kupic dwa takie transmitery?

Czy przedluzasz pilota by dzialal musi byc umieszcozny na przeciw dekodera czy moze stac obok na oddzielnej polce stolika rtv?

No i ostatnia sprawa to czy zlacze Euro daje lepsza jakosc niz chinch czy s-video?

Ostatnia edycja:

zoltan

New member
Z tego co sie orientuje to takie transmitery skladaja sie z nadajnika i odbiornika. Jezeli nadajnik podlaczysz do dekodera, a odbiornik do komputera to nie wykorzystasz go juz do przesylu sygnalu w druga strone (od komputera). Jesli bedziesz mial transmiter to powinien on takze umozliwiac sterowanie pilotem np. dekodera i zaden dodatkowy przedluzacz pilota nie bedzie potrzebny. Ja mam taki transmiter i sterowanie pilotem polega na tym, ze sygnal z pilota idzie do odbiornika tak samo jak do tv, nastepnie droga radiowa do nadajnika. Z nadajnika poprzez diode led znajdujaca sie na koncu okolo 100cm. kabelka idzie do np. dekodera. Diode led musze umiescic gdzies w okolicach czyjnika podczerwieni w dekoderze.

Alan83

New member
Dzieki za rzeczowa odpowiedz. Wszystko co napisales jest prawda - zdazylem juz do tego dojsc konsultujac sie ze sprzedawcami z allegro.
Jedyny problem polega na tym ze nie do kazdego transmitera daja irde na przewodzie wiec pewnie moga sie pojawic problemy z pilotem w komunikacjiz dekoderem.

Do góry