Jak poustawiać ampli Onkyo 609?

DarkMag

New member
Ja dołączę się do tematu. Mam ONKYO tx-sr506 i jak tutaj radzicie wyłączenie Double bass to Sub przestaje grać.
A co do odcięcia głośników to jak to poustawiać?
Zestaw głośników w podpisie.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja mam wszystkie kolumny odcięte na 80Hz i sub też. Dzięki temu żadne pasmo się nie nakłada i gra w moich warunkach dobrze. Zresztą THX też zaleca odcięcie na 80Hz, a w Onkyo suba i tak niżej nie odetniesz.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Niby tak ale np. u mnie pokrętło częstotliwości na subie jest nieaktywne bo ampli steruje odcięciem. Ja w ampli w ustawieniach odcięcia mogę suba najniżej odciąć na 80Hz, chyba że w 609 jest inaczej?

rafalheba

New member
Witam ponownie
Zrobiłem autokalibrację i teraz jest o niebo lepiej!!!!!
Normalnie można oglądać TV na +20dB, a wcześniej na ok +40, bass też się o niebo poprawił. Włączyłem dynamiceq, ale audyssey nadal mam nie podświetlone (po wcziśnięciu Home na pilocie). Po autokalibracji głośniki ustawiło mi na 150Hz

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To taka wada 200A czy ma przełącznik deaktywacji pokrętła?

Nie ma. Jest tylko pokrętło od głośności, odcięcia HZ i przełącznik fazy 0/180. Tylko jest dziwna sprawa bo jak miałem ampli Yamahy (stary model), i nie było w nim możliwości odcięcia kolumn tylko na stałe odcinał suba na 90Hz to po podłączeniu pod wyjście LFE z ampli pokrętło Hz na subie działało, a w Onkyo już jest nieaktywne.

Witam ponownie
Zrobiłem autokalibrację i teraz jest o niebo lepiej!!!!!
Normalnie można oglądać TV na +20dB, a wcześniej na ok +40, bass też się o niebo poprawił. Włączyłem dynamiceq, ale audyssey nadal mam nie podświetlone (po wcziśnięciu Home na pilocie). Po autokalibracji głośniki ustawiło mi na 150Hz

Przestaw kolumny i suba na 80HZ. Co do Audyssey to powinno się świecić, zobacz jeszcze w setup-speaker setup-equalizer settings, czy tam masz przestawione na audyssey czy na manual? Chyba że po zakończonej autokalibracji nie potwierdziłeś zapisania ustawień? Praktycznie to po wybraniu Home na pilocie i Dynamic EQ, Audyssey powinno się samo załączyć. Może w 609 nie wyświetla się napis audyssey?

rafalheba

New member
Potwierdziłem zapisanie ustawień, Był jeszcze jakiś komunikat odnośnie mikrofonu, ale to chyba dotyczyło wyłączenia mikrofonu

Radoslav

New member
Przestaw kolumny i suba na 80HZ. Co do Audyssey to powinno się świecić, zobacz jeszcze w setup-speaker setup-equalizer settings (...)Praktycznie to po wybraniu Home na pilocie i Dynamic EQ, Audyssey powinno się samo załączyć. Może w 609 nie wyświetla się napis audyssey?

Z przestawieniem ręcznym odcięć na 80Hz to jak najbardziej słuszne. A z tego co czytałem na forum w 609 jest już tak, że można włączyć sam Dynamic EQ czy Dynamic Vol. niezależnie od Audyssey...coś czego brakuje trochę u nas w 608 ;)

rafalheba

New member
Jakie ustawienia najlepiej sprawdzą się w kinie?? Tzn jaki tryb?
Włączyłem film Helikopter w ogniu i brakowało mi odgłosów w głośnikach z tyłu (strzałów, wybuchów itp.)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jakie ustawienia najlepiej sprawdzą się w kinie?? Tzn jaki tryb?
Włączyłem film Helikopter w ogniu i brakowało mi odgłosów w głośnikach z tyłu (strzałów, wybuchów itp.)

Dla mnie najlepszy jest standardowy tryb DD lub DTS. W trybach THX coś za cicho jest. A inne tryby to są żeby poszeżyć stereo do 5.1 czy 7.1. Tutaj w Onkyo tak trochę mało tych trybów filmowych jest, w Yamaszce było więcej i fajniejszych.

rafalheba

New member
Racja w trybach THX jest rzeczywiście cicho w porównaniu do pozostałych.
P.S. O co chodzi z tym podłączeniem bi-amp?

Ostatnia edycja:
Do góry