Jak połączyć laptopa z kinem domowym

zen28

New member
Witam
Mam laptopa Acer Aspire 6920G. Laptop ma napęd blu-ray. Łącze go z telewizorem kablem HDMI. Chciałbym dźwięk puścić przez kino domowe, które ma wejście optyczne. Jak to zrobić?
To są złącza laptopa:
4x USB 2.0
1x ExpressCard/54 Slot
1x HDMI
1x VGA
1x Line in
1x Mikrofon in
1x Line out (S/PDIF)
1x RJ-11 Modem
1x RJ-45 Ethernet
1x DC-in
1x Kensington Lock
6-in-1 Card Reader (Secure Digital, MultiMediaCard, MultiMediaCardplus, Memory Stick, Memory Stick PRO, xD-Picture Card)

Szemot

New member
NIestety ale domyslam sie, że nie bedziesz mógł czegos takiego zrobić. Zadzwoń do serwisu bo to Twoja ostatnia szansa. Jesli jest np w kompiuterze stacjonarnym karta graficzna z wyjsciem HDMI to zwykle jest do nij tez wejscie Coaxial zeby z karty muzycznej przeprowadzic dzwięk do karty graficznej do portu HDMI. Z tego co wiem w Laptopach tego nei robią (nie wiem czemu) Sam mam w lapku HP wyjście HDMI a do amplitunera podłaczam jedynie przez kabelek stereo. Coprawda teoretycznie mam wyjscie optyczne w lapku ale nie działa mi i juz tworzyłem tematy na tym forum i innych i nikt nie potrafil pomóc.
A Twoj laptop ma wyjście Cyfrowe Coaxial badz Optyczny Jack ? (W lapropach nie robi sie optycznych od tak tylko tzw Jack optyczny czyli bardzoo podobne wyjscie wymagajace innego kabla bądz zwykłej przejściówki z allegro za 6zł)

zen28

New member
znalazłem odpowiedni kabel na www.kabelek.pl. Łącze laptopa z konwerterem (wyjście SPDIF i coaxial do konwertera) a konwerter łącze z kinem domowym (coaxial i optyczne do kina). Zmieniam oczywiście ustawienia w karcie dźwiękowej na wyjście SPDIF i nic. Nie grają głośniki laptopa ale głośniki kina również. Ma ktoś pomysł co jest nie tak? Może to być wina konwertera? Służy mi on do przesyłania dźwięku z dekodera hd (wyjście coaxial) do kina domowego (wejście optyczne). Ale może tutaj potrzeba bezpośredniego połączenia?...

pejotpe

New member
Bez reklam
Zakładając, że kupiłeś konwerter coaxial=>optical, to powinno działać (oczywiście, o ile sam konwerter nie jest uwalony, albo nie gubi sygnału podczas konwersji).

Bambolo82

Banned
Przecież twój laptop ma SPDIF. Popatrz w mój podpis. Mam laptopa i wszystko śmiga z amplitunerem Yamaha 663 poprzez SPDIF optyczny (z przejściówką mini jack optyczny za 5 zł z allegro).

A przede wszystkim to podłączyłbym wszystko poprzez HDMI, które obsługuje jednocześnie audio i video. Z twojego opisu wynika, że też masz a już na pewno w laptopie który ma BD.

zen28

New member
No wiem, że ma SPDIF i właśnie łącze z tego gniazda mini jackiem do konwertera. Laptop ma jedno wejście hdmi i już wykorzystuje je do obrazu (łącze laptopa z telewiorem). Jednak dźwięk chcę mieć 5.1 a telewizor tego mi nie da.

rami321

New member
Szemot napisał:
Z tego co wiem w Laptopach tego nei robią (nie wiem czemu) Sam mam w lapku HP wyjście HDMI a do amplitunera podłaczam jedynie przez kabelek stereo.

ja też mam laptopa hp i dźwięk idzie mi przez hdmi, ustawiasz sobie żeby dźwięk odtwarzało nie przez głośniki a przez realtek digital output?

zen28

New member
rami321 napisał:
, ustawiasz sobie żeby dźwięk odtwarzało nie przez głośniki a przez realtek digital output?

właśnie o to chodzi że ustawiam i nie gra zarówno kablem optycznym (kiedy łącze z kinem domowym) jak i hdmi (kiedy łącze z telewiorem). W tym drugim przypadku jest tylko obraz

zen28

New member
Dziwne. Teraz po hdmi mam i obraz i dźwięk. Ale nie załatwia to mojego problemu. Ciągle nie ma dźwięku po kablu optycznym z wyjścia SDPIF więc nie mam dźwięku z laptopa w kinie domowym

Do góry