Jak połączyć kino domowe z monitorem lub komputerem

Pawełusz

New member
Witam serdecznie.
Proszę Was o pomoc. Wraz z żoną przewertowaliśmy masę różnych forum i nigdzie nie znajdujemy satysfakcjonującej nas odpowiedzi.
W prezencie ślubnym dostaliśmy kino domowe Panasonic SA-PT 465. Nie mogę znaleźć dokładnie mojego w necie, ale to sc pt 465 chyba za bardzo się nie różni. Nie mamy niestety telewizora, ale chcieliśmy podłączyć kino domowe do monitora gateway-fpd2185, niestety nie mogę wkleić linków.
Niestety, po podłączeniu kablem hdmi-dvi obraz, który wyświetla się na monitorze jest zielony.

Myśleliśmy też, żeby podłączyć kino domowe jakoś do PC, ale nie wiemy jak to zrobić. Głównie zależy nam na tym, by korzystać z głośników - jeśli tak by się dało, by filmy oglądać przez komputer.

Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

PopaY

New member
Bez reklam
Kolego jeśli podłączysz przewodem HDMI i jest tło zielone to znaczy, że Twoja karta nie ma obsługi HDMI vision lub przewód lub łącze jest uszkodzone i ja bym tego tak nie podłączał. W zależności od karty graficznej w kompie (a w zasadzie na karcie graficznej) możesz mieć albo S-video, albo VIDEO chinch jako wejście sygnału zewnętrznego video, zaś co do audio to podłączasz przewodem SPDIF (3 gniazda jack). Ja to zrobiłem tak. Zainstalowałem program do obsługi TV na kompie, podłączyłem odtwarzacz DVD do kompa poprzez przewód S-video (bo akurat takie mam wejście pomiędzy łączem DVI-D, a D-SUB. Program do TV wychwycił podłączenie i gdy w programie ustawiam na AV to normalnie widzi mi menu i ekran z DVD :) Jeśli chodzi o dźwięk to u mnie akurat mam najpierw podłączone przewody do amplitunera, ale zasada jest taka sama. Ciągniesz przewód audio (np. stereo) od kina do kompa, oczywiście końcówki w kompie muszą być na jacka (przepinka chinch --> jack) i tyle, u mnie działa bez problemu :)

Ad1. Jeśli tak zrobisz z sygnałem video to uzyskasz obraz z kina.
Ad2. Jeśli tak zrobisz z dźwiękiem to będziesz miał dźwięk z kompa obojętnie co na nim będziesz robił.

Ostatnia edycja:

wiatrak

Active member
Bez reklam
Zielony, czyli zielona plansza czy też zielony monochromatyczny (coś jak ze starego monitora komputerowego)?

Jeśli to drugie, to stawiam nie na uszkodzony przewód HDMI (wtedy byłby brak obrazu lub zakłócenia), a na źle ustawioną przestrzeń kolorów w zestawie kina lub w monitorze. Powinno być RGB, a jest zapewne YCbCr (w SC PT: Picture Menu zakładka HDMI Colour Space).

Pawełusz

New member
Sęk w tym, że zielony monochromatyczny obraz pojawia się, gdy podłączam kino domowe (dvd) bezpośrednio do monitora - w tym czasie komp od monitora jest odłączony. Podłączam kablem hdmi-dvi, bo takie mam wejście w monitorze. Kabel jest dobry, bo tym samym kablem, tylko z odpowiednią przejściówką mogę podłączyć monitor do kompa, a i kolory są ustawione, bo monitor działa normalnie. Probowaliśmy zmieniać też opcja kolorów na RGB2, YCbCr i jeszcze jakieś inne, ale efekt jest ten sam.

Próbowaliśmy też podłączyć też dvd przez tuner telewizyjny, ale to akurat się nie udało (nie było obrazu). Spróbuję jeszcze przez kartę graficzną. Mam tam wyjście dvi i jedno wyjście TV.

Co do dzwięku, to próbowaliśmy kablem podłączyć dvd do kompa, ale bez efektu.

PopaY

New member
Bez reklam
Kolego nie podłączaj kina bezośrednio do monitora! Zrób to przez kartę graficzną. Co do dźwięku to bez problemu powinieneś go mieć. Zobacz z jakiego źródła wychodzi Ci przewód od kina i takie też ustaw na wyjściu. Pamiętaj, że kino będzie robiło jako wzmacniacz dla kompa. Sprawdź również ustawienia karty muzycznej w kompie.

evil76

New member
Bardzo proszę o pomoc! :(
Podłączyłem lcd pod komputer, tak zebym mógł oglądac obraz z komputera albo na monitorze albo na lcd.
Dzwięk podłączyłem za pomocą kabli chinch/jack komputer z amplitunerem i niby wszystko jest ok.
Jk mam podpięty dzwięk do amplitunera to na monitorze pojawiają sie zakłócenia w postaci delikatnie migających jasnych poziomych pasków (efekt jakby były problemy z odswieżaniem obrazu).Kiedy odłącze przewody np przy samym amplitunerze zakłócenia znikaja.
Czy Ktoś może spotkał sie z takim problemem?
Czy jest jakiś sposób (jakiś filtr nie wiem?) na eliminacje tych zakłócen bez konieczności odłączania amplitunera?
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam

Do góry