Jak połaczyć całe A/V w domu?

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Do połączenia będę miał TV, ampli, Dune HD Max, i trzy dekodery cyfrowe (N, Polsat, Cyfra). I teraz pytanie czy podłączyć to wszystko pod ampli a tylko ampli pod TV czy może lepiej podłączyć wszystko pod TV a do ampli podłączyć tylko optykami i coaxialami dźwięk? W zależności jak to podłącze inne będą długości kabli dlatego pytam wcześniej żeby nie kupować zbędnych kabli.

anx239

Member
Wg. mnie tylko kable HDMI do ampli. Wygoda i mało kabli.
Dodatkowo dźwięk HD i tak tylko po HDMI (z Dune).

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
No właśnie nie wiem czy nie lepiej byłoby wszystko oprócz Dune połączyć HDMI do TV. Wtedy można używać też TV bez ingerencji w ampli. Ze mną nie ma problemu ale dzieciak to wolałbym żeby ampli się nie musiał bawić.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Odświeżam pytanie. Dekodery podłączyć pod TV czy pod ampli? Czy podłączając pod ampli zbędne będą wtedy kable optyczne? A jak podłączyć Dune? Czy jak podłaczę pod ampli kablem HDMI to będą przesyłane wszystkie rodzaje dźwięku czy więcej ich pójdzie przez optyka?

slawkor

Member
Bez reklam
Teoretycznie najlepszym rozwiązaniem byłoby podpiąć wszystko po hdmi pod ampli a z ampli pod tv ale jeśli chciałbyś oglądać coś z jakiegokolwiek dekodera bez ampli to ampli musi obsługiwać przesyłanie sygnału w trybie stand-by.
Druga sprawa nie wiadomo także czy każdy z tych dekoderów puszcza dźwięk 5.1 DD przez hdmi a jeśli nie to i tak wymusza podpięcie osobne przez optyka/coaxiala.
Jeśli większość będzie oglądana bez ampli to połączenie przez optyka daje tą wygodę że jeśli zechcesz oglądać coś na głośnikach z ampli to tylko wtedy włączasz ampli i nie pobiera ci dodatkowo prądu z ampli itd

slawkor

Member
Bez reklam
A czy czasami w tym ampli nie jest tak,że jak puszczasz sygnał z danego wejścia to nie musisz wyłączać ampli na tym przypisanym wejściu a jak chcesz oglądać inne źródło to musisz na chwilę włączać ampli i znowu wyłączać dla innego wejścia? Ja miałem 765 i tak było dlatego pytam.

Swoją drogą 2067 to niezły sprzęcik.

Vaderus

New member
Bez reklam
A czy czasami w tym ampli nie jest tak,że jak puszczasz sygnał z danego wejścia to nie musisz wyłączać ampli na tym przypisanym wejściu a jak chcesz oglądać inne źródło to musisz na chwilę włączać ampli i znowu wyłączać dla innego wejścia? Ja miałem 765 i tak było dlatego pytam.

Swoją drogą 2067 to niezły sprzęcik.

Nie, nie trzeba.
Wszystko można bez problemów przelaczac pilotem na standby we wszystkie strony i ile razy potrzeba.

Do góry