Jak połączyć AV + TV + XBOX + Tuner satelitarny

look4s

New member
Witam jak połączyć poniższy zestaw żeby dzwięk był jak najlepszy:

Amplituner Pioneer VSX-920K
</SPAN>- HDMI - wejścia 4 , wyjścia 1
- 2x USB
- Komponentowe - wejścia 2 , wyjścia 1
- Kompozytowe - wejścia 5 , wyjścia 1
- Optyczne - wejścia 2 , wyjścia 0

Tuner satelitarny Ferguson HF 8900 HD
- HDMI z HDCP
- Component (Y, Pb, Pr)
- 2x SCART
- RCA (Cinch) video
- 2x RCA (Cinch) analogowe audio
- S/PDIF - cyfrowe optyczne wyjście audio
- RS232 – do programowania odbiornika z PC
- 2x USB (na panelu przednim i tylnym)

TV Toshiba 42XV635
- 2x AV
- 4x HDMI/HDCP
- Gniazdo CI
- Wejście RF
- VGA
- Komponentowe (Y, Pb, Pr)
- 2x SCART (EURO)
- Cyfrowe wyjście dźwięku
- Wejście dźwięku z komputera
- Słuchawkowe
- S-Video
- USB 2.0
- Wejście na karty pamięci

Xbox 360
- złącze sieciowe LAN Network
- 5x USB 2.0
- wyjście HDMI
- cyfrowe wyjście optyczne
- specjany port do podlączenia Kinect’a
- wbudowane WiFi

A przy okazji jaki przekrój kabla do kolumn byl by najlepszy Jamo 606 5.0

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Witaj,

Zasada ogólnie jest dość prosta, jak masz HDMI* we wszystkich urządzeniach to je spinasz przez to złącze do ampli i dalej z ampli do TV, zapewnia to możliwość przesłania obrazu do 1080p i audio włącznie do formatów DD HD/DTS HD MA, czego żadne cyfrowe elektryczne czy optyczne wyjście nie da rady.

*) Pomijam tutaj wynalazki z najniższej półki, kiedy ampli przez HDMI przesyła lub przyjmuje tylko sygnał video (a zdarzały się już przypadki na forum takiego sprzętu). Warto przez zakupem dołożyć parę stówek więcej, niż później głowić się jak to wszystko spiąć ;-)

Pzdr.,
(C)G

look4s

New member
to co lepiej hdmi niz optycznym? a optyczne do niczego sie nie przyda? bo obecnie nie mam takiego kabla i nie wiem czy mam kupic czy nie

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Kwestia ustawień w ampli, nie musisz go włączać bylebyś ustawił HDMI "standby" i sygnał przy wyłączonym ampli leci po HDMI wprost do TV tam jest dekodowany i wypuszczany m.in. na bzyczki wmontowane w TV (tu ten minus :cool:).

Pzdr.,
(C)G

PeterMac

New member
Bez reklam
nie każdy, i nie każdy ma to rozwiązane dobrze, bo są i takie które wpierdzielają duzo energi w takim trybie a chyba nie o to chodzi.

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Ogólnie w poprzedniej mojej wypowiedzi wskazałem niezbyt szczęśliwy pomysł oglądania TV bez ampli jak go już posiada, stąd też część producentów zaproponowała rozwiązanie typu "standby", imo bardziej dla tych którzy z czasem przekonają się, że TV to już nie tylko obraz ale bardzo często audycje/filmy w DD które jakoś nijako słychać na bzyczkach w TV.

Pzdr.,
(C)G

look4s

New member
a jak podlaczyc przednie kolumny jamo 606 bo widze ze sa 2 mozliwosi, sa 4 wyjscia narazie mam podlaczone 1 kablem za te dolne wyjscia ale widziwlem tez ze 2 kablami sa laczone wiec teraz nie wiem jak podlaczyc

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Witaj,

Tzw. przednie kolumny inaczej "FRONTY" ;-) podpinasz do wyjścia FRONT, masz tam tez literki L i R, L-left - lewa kolumna i R-right prawa kolumna, po dwa kable na jedna kolumnę, zadbaj o właściwą polaryzację + do + i - do - (ampli -->kolumna), kable głośnikowe możesz zakończyć wtykami bananowymi (google) są dość wygodne i pasują do twojego ampli. Drugie tzw. fronty to są górne fronty do kina 7.1.

Pzdr.,
(C)G

look4s

New member
a jak podlaczyc przednie kolumny bo narazie mam podlaczone do dolnych wyjsc ktore sa polaczone z gornymi zworkami, nie lepiej bedzie jak polacze je w bi-amp?

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Powiem tak, jak masz teraz podłączone jest dla mnie zagadką (do tych dolnych wyjść które są połączone z tymi górnymi zworkami). I jak chcesz je w inny sposób podłączyć przy twoim sprzęcie jeszcze większą zagadka ale poczekam na innych forumowiczów, być może czegoś nie widzę i nie odbieram.

(C)G

look4s

New member
mam jeszcze problem z tym zestawem jak podlaczam usb z filmami do tv to wylacza mi sie calkowicie dzwiek w kolumnach, jak wylacze amplituner to jest dzwiek ale tylko w tv
jak mam to wszystko poustawiac zeby dzwiek szedl przez amplituner?

Do góry