jak podpiac laptop HP + TV LCD 42" Philips + Amplituner Philips kino

changer

New member
Witam

panowie pomozcie
kupilem laptopa hp dv7 3010ew
laptop posiada hdmi
ale nie posiada z tego co wiem spdif
i tu pytanie
jak podpiac cyfrowo dzwiek do amplitunera kina domowego
jakie mam wyjscia?

do telewizora obraz poprzez hdmi bo posiada

amplituner posiada coaxial/optical

moze jest kabel z jadnej strony hdmi a z drugiej hdmi i coaxial (w koncu hdmi ma i dzwiek i obraz wiec chyba mozna to rodzielic?)
czy wyjsciem bedzie tylko dodatkowa karta dzwiekowa? i spdif - coaxial z lapka?

piotrflo

Member
To moze tak - z lapka po HDMI do TV i od TV dzwiek poprzez coaxial (jesli jest) do ampli. Napewno w TV jest wyjscie Audio. Sam tak robilem bo nie mam HDMI w swoim ampli i dzialalo. Takiego kabelka HDMI multi jak napisales to raczej nie znajdziesz. Jaki masz TV i jaki ampli? Podaj model. Nie wiem tylko jak bedzie z rozkodowywaniem dzwieku KD. Ja niestety jade jeszcze na stereo.

changer

New member
telewizor ma jakies 2 latka amplituner starszy

nie mam teraz modelu bo nie jestem w domku

z tego co wiem tv nie ma wyjscia audio typu coaxial a optical juz na pewno nie ma

ale amplituner ma takie wejscia jak coaxial i optical i inne
ale hdmi nie ma (ale i tak by to nic nie dalo bo lapek ma jedno hdmi)

a chodzi mi wlasnie zeby kino mialo dolby :)

Bolenty

New member
posiadam laptopa model trochę niższy ale zdaje się że urządzenia odpowiedzialne za dźwięk będą takie same.
u mnie na hdmi dźwięk podaje urządzenie nvidii (tak jest wykrywane w systemie). ponadto w lapku jest jakiś standardowy Realtek odpowiedzialny za całą resztę. nie pamiętam ale powinno być ustawienie wyjścia spdif na jedno z wyjść słuchawkowych (może to jest kwestia sterowników) - sprawdź u siebie.
jednak na Twoim miejscu nie zawracałbym sobie głowy dźwiękiem ze standardowej karty muzycznej laptopa. jego jakość jest strasznie lipna a jeszcze u mnie coś było spaprane i lewy kanał był podawany na oba w stereo. nie zdziwiłbym się gdyby coś jeszcze było spartolone. niby to stereo ale...
wg. mnie najlepiej będzie kupic zewnętrzną kartę muzyczną i podłączyć ją do amli - nie wiem tylko czy nie wiąże się to z ryzykiem rozjeżdżania się dźwięku z obrazem.

changer

New member
niestety w specyfikacji tego laptopa na hp.pl czy tez na roznych sklepach pisze ze SPDIF nie ma :(

tez wlasnie wydaje mi sie ze jedyne chyba wyjscie to podpiac zewn karte dzw.

ale szukam innej opcji :)

zpoe

New member
ja mam dv5-1060ew i miesiąc temu to przerabiałem...spdif leci przez hdmi...odpowiednie kodeki i konfiguracja wysyłania pass through dts i ac3 i leci bez dekodowania do ampli sygnał a ampli sobie go dekoduje...polecam odtwarzacz KMPlayer i ten poradnik

Do góry