Jak podłączyć wzmacniacz z jednym wyjściem do 2 odbiorników

gokuh

New member
Witam wszystkich,
potrzebuję pomocy w pewnej sprawie:

Do posiadanego telewizora i wzmacniacza dokupiłem ostatnio rzutnik. Niestety wzmacniacz ma tylko jedno wyjście, w związku z czym nie mogę mieć podłączonego jednocześnie telewizora i rzutnika, tylko muszę wyciągać wzmacniacz z szafki i przełączać kable. Nie mam, póki co, funduszy na nowy wzmacniacz, więc zastanawiałem się nad innym rozwiązaniem, mianowicie nad kupieniem switcha albo splittera, a dokładnie tego urządzenia: Splitter Rozgałęźnik Switch HDMI 1.4a 1x2 MRS NEW (wkleiłem tytuł aukcji na Allegro, ponieważ nie mogłem dodać linka).
Prosiłbym o opinie na temat tego urządzenia lub rady co powinienem zrobić by ten problem rozwiązać i nie spowodować pogorszenia sygnału (zależy mi na tym by switch/splitter obsługiwał HDMI 1.4).

Z góry dziękuję za pomoc (i wszelkie sugestie :)) i pozdrawiam.

JackS.

New member
Bez reklam
Tak, splitter HDMI rozwiąże Twój problem. Z tym, że jeśli telewizor różni się od projektora w obsługiwanych formatach (na przykład tylko jeden z nich obsługuje 3D lub tylko jeden z nich obsługuje 1080p24), to potrzebujesz bardziej zaawansowanego splittera - takiego.

gokuh

New member
Dziękuję za odpowiedź,
Poczytałem trochę o splitterach i nie wiem czy akurat on jest mi potrzebny bo ekran do rzutnika rozwija się dokładnie przed telewizorem, więc nie mam możliwości oglądania na dwóch odbiornikach jednocześnie. Natrafiłem też na opinię, że za każdym razem jak będę chciał przełączyć się na drugi odbiornik to będę zmuszony odłączać od prądu splitter, nie jest to może aż tak uciążliwe jak wyciąganie wzmacniacza, ale wciąż nie jest to zbyt dobre rozwiązanie.
W związku z powyższym zastanawiam się czy nie będzie lepszy switch.
Proszę o opinie czy mam rację i może jakieś sugestie odnośnie konkretnego switcha.

JackS.

New member
Bez reklam
Dziękuję za odpowiedź,
Poczytałem trochę o splitterach i nie wiem czy akurat on jest mi potrzebny bo ekran do rzutnika rozwija się dokładnie przed telewizorem, więc nie mam możliwości oglądania na dwóch odbiornikach jednocześnie. Natrafiłem też na opinię, że za każdym razem jak będę chciał przełączyć się na drugi odbiornik to będę zmuszony odłączać od prądu splitter, nie jest to może aż tak uciążliwe jak wyciąganie wzmacniacza, ale wciąż nie jest to zbyt dobre rozwiązanie.
W związku z powyższym zastanawiam się czy nie będzie lepszy switch.
Switch HDMI służy do czegoś zupełnie innego. Switch HDMI, to urządzenie, które ma kilka wejść HDMI i jedno wyjście HDMI. Jeśli masz klika źródeł sygnału a tylko jedno wolne wejście HDMI w odbiorniku, to wówczas potrzebujesz switcha.

O konieczności odłączania splittera od prądu przy przełączaniu odbiorników, to też jakaś bzdura.

A to, że będziesz oglądał równocześnie tylko na jednym z odbiorników nie zmienia tego, że gdy do spittera, o którym pisałeś masz podpięte 2 odbiorniki, to on nie przepuści przez siebie żadnego formatu, który nie jest obsługiwany przez oba. I nie ma znaczenia, czy dany odbiornik jest włączony, czy w stand-by. Jeśli więc odbiorniki różnią się formatami (na przykład jeden z odbiorników jest 3D, a drugi 2D), to będziesz potrzebował nSplittera QS.

Do góry